/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Opmærksomhedssøgende kællinger skabte gast~
Fra : Bo Warming


Dato : 01-08-07 23:43

Opmærksomhedssøgende kællinger skabte gastronomi

Flok-jagende dyr har fin specialisering, men uanset om chef eller rekrut,
deles byttet efter "den stærkestes ret" - dog er det tabu ikke at gylpe
halvfordøjet bytte op til ungerne derhjemme.

Menneskekultur omfatter sprog og specialisering - måske det sidste var
vigtigst . Den forlængede barndom betød, at mødre ikke tog med på
langtrækkende mad-indsamlings og jagt udflugter. Mænd opfandt at bære
indsamlet mad over lange afstande i fx dyreskind og derhjemme specialiserede
kvinder sig i at tilberede maden, og kappedes om at gøre den lækker - så
måske de derved har opfundet at koge, bage og stege.

Varmebehandlingen betød at stivelsesholdige planter kunne gøres fordøjelig
og dette mangedoblede hvad jorden kunne mætte os med og dermed mangedobledes
jordens befolkning. Måske dette har været et spinnoff af forsøg på at gøre
mad lækker, dvs kvinder har æren.

Siden dengang dette skete i ældre stenalder, er der sket udvikling af ny
retter og særlig velsmag, men dette har været rent æstetisk, uden samme
praktiske fordele, som varmebehandlingen gav.

Mad bliver ikke sundere af at være blevet gjort lækker - i rige lande, er
der snarere risiko for overspisning, når gastronomisk kunst bliver et mål i
sig selv.

Kvinder gør sig interessante og får opmærksomhed ved udvikling af lækkerier,
og at visse ledende kokke er et mandejob er nok sket for at give
madlavningen større prestige








 
 
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177501
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408526
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste