"Kent Oldhøj" <kent@oldhoj.dk> said in
news:Xns992DA6F678886kentoldhoj@oldhoj.dk:
> Jeg får snarligt besøg af nogle tjekkiske venner. Det er deres første
> besøg i Danmark, så selvfølgelig skal vi have noget dansk mad. Men en
> af vennerne er temmelig kræsen og afvisende overfor fremmed mad og
> taler ikke om andet end hvad hun dog skal spise mens hun er her
>
> Derfor ville jeg gerne overraske hende og servere tjekkisk mad ind
> imellem eller sammen med det danske.
>
> Jeg kender godt det tjekkiske køkken fra egne besøg i Tjekkiet og
> formår sagtens at google efter opskrifter men: Det skulle gerne være
> den ægte vare.
>
> Hvis der kræves særlige tjekkiske ingredienser, kan jeg i begrænset
> omfang skaffe dem så det skal ikke være hindringen.
>
> Men altså originale opskrifter på tjekkiske retter efterlyses!
>
> Kirsebærkage, knödel, sardinpostej, tjekkiske pandekager, osv.
>
> På forhånd tak
>
Det der kendetegner det Tjekkiske køkken er billige råvarer, kål og
svinekød, eddike, kommen og stort set ingen mælkesovser.
Til gengæld kan jeg glæde dig med retter som med sikkerhed vil ramme alle
Tjekkers hjerter og som alligevel er danske.
En gang danske grilpølser fordi de er vilde med pølser og alle Tjekker
synes at de danske er bedre end deres egne pølser................serveret
med varm kartoffelsalat fordi en af hovedingredienserne i varm
kartoffelsalat er eddike.
Alle de Tjekker jeg har serveret det for......................og det er
mange...............elsker det. Stooooort hit.
Danske frikadeller er noget Tjekker vil dø for.
Serveret med f.eks. stuvet hvidkål er det en total succes fordi kål er
meget udbredt dernede................noget
hjemmevant.............stuvningen behøver ikke at være særlig mælket.
Skal det være ægte tjekkisk så prøv med en stegt and som serveres med
Andens egen afsmeltede fedt som dyppelse og som tilbehør skal der så være
dumplings (kogt hvid dej) og hårdt stegte løg.
Pannerede Schnitzler med en kold ærte/kartoffelsalat er julemad dernede
ved siden af deres elendige mudrede og forurenede flod karper med samme
kartoffelsalat som til schnitzlerne.
mange retter serveres med agurke-tomatsalat i vand/eddikesaft med peber
i. Når salaten er spist drikker de fleste eddike/vand saften. Bare lige
for at understrege hvor glade de er for den sure smag.
Dessert kan være frugt dumplings. Det er hvid dej kogt/dampet. Inden i
dejen er frugter eller frugtkompot. De serveres varme med smeltet smør.
Aftensnack kan være beercheese. Gamle osterester blandet med øl og
serveret på brød og med en Staropramen eller anden tjekkisk øl på siden.
Glem ikke at server Becherovka ofte, før, imellem og efter måltiderne og
til aftenhyggen og eftermiddagskedsomheden.
Becherovka er Tjekkiets brændevin. Smager lidt af kølervædske men når du
har fået en 8-9 stykker er du såmænd ligeglad med smagen.
Der er tusindvis af muligheder hvis det skal være tjekkisk mad men
chancen for at du rammer den kræsnes bedstemors måde at tilberede det på
er minimal.
Derfor foreslår jeg dig at lave noget dansk mad som tilnærmer sig de
tjekkiske spisevaner i stedet.
--
Lars Holst