|
| Bagekartofler forkoges Fra : JK |
Dato : 07-04-07 17:04 |
|
Hej
Jeg skal lave en 40 bagekartofler. Kan disse forkoges så de ikke skal have
så længe i ovnen?
Og hvad er tiderne så på dette?
JK
| |
Emil (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 08-04-07 01:14 |
|
"JK" wrote:
>Jeg skal lave en 40 bagekartofler. Kan disse forkoges så de ikke skal have
>så længe i ovnen?
Ja; men gevindsten (tidsmæssigt) er ringe. Størstedelen af tiden går
med at opvarme kartoflerne fra kældertemperatur til kogepunktet.
>Og hvad er tiderne så på dette?
Kartoflernes stivelse krystalliserer ved temp. over 65 grader, og
forklistrer ved over 80 grader. Og vi skal jo regne med
centrumtemperaturer.
På den anden side set, bliver kartoflernes struktur sej ved temp. over
100 grader (damp er 110-120 grader). Så ikke noget med at lade
kartoflerne bulderkoge.
Så den perfekte løsning er: Varmebehandel kartoflerne i lang tid
(halve eller hele dage) ved max. 90 grader, og kast dem herefter i en
glohed ovn (gerne grill) til de første "sprutter" (koger - det vil nok
tage 5-15 minutter i en god ovn). Servér straks.
Ved 40 bagekartofler vil jeg tillade mig at servere i to omgange.
Selv om der er mange ting som kan gå galt, vil denne fremgangsmåde nok
være blandt de bedste. Vær omhyggelig med temperaturene.
m.v.h. emil
--------------------
Tip´s:
Skal kogevandet bruges i sovsen, tilsættes ikke salt til kogevandet.
som så vil udtrække smagsstoffer fra kartoflerne.
Skal kogevandet kastes bort, tilsættes 7-10 gram salt pr liter
kogevand. Så vil kartoflerne beholde deres egen smag.
Hvis kogevandet tilsættes 20 gram salt pr. liter, vil kartoflerne
optage noget af saltet, og kartoflerne vil smage som var de mere
saftige. Kogevandet bør i så fald kasseres.
| |
Klaus Alexander Seis~ (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 08-04-07 04:32 |
|
Emil skrev:
>> Jeg skal lave en 40 bagekartofler. Kan disse forkoges så de
>> ikke skal have så længe i ovnen?
>
> Ja; men gevindsten (tidsmæssigt) er ringe. Størstedelen af
> tiden går med at opvarme kartoflerne fra kældertemperatur til
> kogepunktet.
Til gengæld har vand bedre varmeledningsevne og langt større varme-
kapacitet end luft.
> På den anden side set, bliver kartoflernes struktur sej ved
> temp. over 100 grader (damp er 110-120 grader).
Temperaturen af damp er vel kun større end 100 °C hvis trykket er
over 1 atmosfære (trykkoger), og kartoflerne kan ikke blive varmere
end det vand de koges i.
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
Fjernsynsfri medielicensbetaler
http://klaus.seistrup.dk/
| |
Kurt E. Jensen (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Kurt E. Jensen |
Dato : 08-04-07 13:43 |
|
> Emil skrev:
>
>>> Jeg skal lave en 40 bagekartofler. Kan disse forkoges så de
>>> ikke skal have så længe i ovnen?
>>
>> Ja; men gevindsten (tidsmæssigt) er ringe. Størstedelen af
>> tiden går med at opvarme kartoflerne fra kældertemperatur til
>> kogepunktet.
>
> Til gengæld har vand bedre varmeledningsevne og langt større varme-
> kapacitet end luft.
>
>> På den anden side set, bliver kartoflernes struktur sej ved
>> temp. over 100 grader (damp er 110-120 grader).
>
> Temperaturen af damp er vel kun større end 100 °C hvis trykket er
> over 1 atmosfære (trykkoger), og kartoflerne kan ikke blive varmere
> end det vand de koges i.
>
> Mvh,
>
> --
> Klaus Alexander Seistrup
> Fjernsynsfri medielicensbetaler
> http://klaus.seistrup.dk/
Hej.
Hvorfor bruger du ikke en mikrobølgeovn, der skal de bare ha' et kryds, så
20 min, uden indpakning, så er de klar, de skal vendes et par gange.
Kurt J.
Odense
| |
Lars Knudsen (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Lars Knudsen |
Dato : 08-04-07 14:32 |
|
On Sun, 8 Apr 2007 14:42:32 +0200, "Kurt E. Jensen" <kurtj@galnet.dk>
wrote:
>Hvorfor bruger du ikke en mikrobølgeovn, der skal de bare ha' et kryds, så
>20 min, uden indpakning, så er de klar, de skal vendes et par gange.
Det er vist ikke tid nok hvis man har 40 styk.....
** Lars
| |
Max (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 08-04-07 16:53 |
|
Hej Lars
> Det er vist ikke tid nok hvis man har 40 styk.....
Man kan sagtens holde dem varme hvis man laver
dem i flere omgange.
--
Mvh Max
| |
Max (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 08-04-07 16:52 |
|
Hej Kurt
> Hvorfor bruger du ikke en mikrobølgeovn, der skal de bare ha' et
> kryds, så 20 min, uden indpakning, så er de klar, de skal vendes et
Hvorfor et kryds ?
--
Mvh Max
| |
Klaus Alexander Seis~ (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 08-04-07 18:38 |
|
Max spurgte:
> Hvorfor et kryds ?
Ellers kan kartoflerne explodere.
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/
| |
Hauge (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Hauge |
Dato : 08-04-07 18:39 |
|
Hej
Klaus Alexander Seistrup wrote:
> Ellers kan kartoflerne explodere.
Uhada, mon det bliver det nye inden for terror?
Mvh Hauge
| |
Max (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Max |
Dato : 08-04-07 19:43 |
|
Hej Klaus
> Ellers kan kartoflerne explodere.
Ok, men efter nogle tusind stykker i mikroovnen kan
jeg så sige at det må høre til sjældenheder at de
er armerede :)
--
Mvh Max
| |
Klaus Alexander Seis~ (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 08-04-07 20:09 |
|
Max skrev:
>> Ellers kan kartoflerne explodere.
>
> Ok, men efter nogle tusind stykker i mikroovnen kan
> jeg så sige at det må høre til sjældenheder at de
> er armerede :)
Prøv at give kartoflerne lidt længere tid, så skal du bare se løjer.
Mvh,
--
Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/
| |
Inger Pedersen (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Inger Pedersen |
Dato : 08-04-07 20:21 |
|
"Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse
> Ok, men efter nogle tusind stykker i mikroovnen kan
> jeg så sige at det må høre til sjældenheder at de
> er armerede :)
Mine er
Hilsen Inger
| |
Emil (08-04-2007)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 08-04-07 20:57 |
|
Klaus Alexander Seistrup wrote:
>Emil skrev:
>> På den anden side set, bliver kartoflernes struktur sej ved
>> temp. over 100 grader (damp er 110-120 grader).
>
>Temperaturen af damp er vel kun større end 100 °C hvis trykket er
>over 1 atmosfære (trykkoger), og kartoflerne kan ikke blive varmere
>end det vand de koges i.
Det har du naturligvis ret i. Sådan da. Kan der opstå dampbobler på
kun 100 grader i kogende vand? Jeg lærte noget andet i skolen!
Kartoflerne skulle jo blot varmebehandles til 60-80 grader, så
spørgsmålet er irrelevant.
Min hensigt var at påpege fordelen ved at varmebehandle kartoflerne i
vand før en bagning/grillning.
Varmebehandlingen vil udkrystallisere stivelsen, og derved forkorte
restbehandlingstiden i ovnen ved høj varme/grill, hvorved den seje
hinde på kartoflerne vil blive minimal.
Som jeg læste opgaven (det uskrevne), var det med henblik på at bruge
ovnen mindst muligt til kartoflerne, da ovnen skulle have andre
opgaver. Da resultatet bliver optimalt godt, er valget let.
m.v.h. Emil
| |
|
|