"BnC" <peer@sylvest.dk> skrev i en meddelelse
news:9hme0d$2f5f$1@news.cybercity.dk...
> Hejsa
>
> Kender nogen en opskrift på Ezekielbrød eller også kaldet essæerbrød?
Vel,den autoritative opskrift på Ezekielbrød findes jo i Ezekiels bog
kapitel 4:
v9 Tag hvede, byg, bønner, linser, hirse og spelt, hæld det i samme fad, og
bag brød af det. I de 390 dage, du ligger på siden, skal du leve af det. v10
Maden, du spiser, skal være afvejet, tyve sekel om dagen; det er, hvad du må
spise daglig. v11 Du skal drikke vand efter mål, en sjettedel hin; det er,
hvad du må drikke daglig. v12 Du skal spise det som bygbrød, og du skal
bage det med menneskeskarn som brændsel, mens de ser på det. v13 Og Herren
sagde: »Sådan skal israelitterne spise uren mad blandt de folkeslag, jeg
fordriver dem til.« v14 Men jeg sagde: »Ak, Gud Herre! Jeg har aldrig været
uren. Fra min ungdom og til nu har jeg hverken spist selvdøde eller
sønderrevne dyr, og jeg har aldrig smagt urent kød.« v15 Da sagde han til
mig: »Så giver jeg dig komøg i stedet for menneskeskarn; det skal du bage
dit brød over.«
Når Herren siger at "du skal spise det som bygbrød" betyder det
såandsynligvis, at de skule laves som uhævet fladbrød. Man kan sikkert godt
bruge noget andet brændsel, uden at det går ud over smagen
Den følgende opskrift er fra alt.food.diabetic, en gang sidste år. Jeg har
ikke prøvekørt den.
Der findes en anden type sk. Ezekiel-brød, der er lavet på maltet (spiret)
korn. Jeg tvivler på at det kan laves hjemme, medmindre man har en kornmølle
eller en overordentligt solid køkkenmaskine.
MVH
Peter
Ezekiel Bread
1 cup lentils (røde splitlinser)
2 (.25 ounce) packages active dry yeast
2 cups warm water (110 degrees F)
5 tablespoons olive oil
1 tablespoon salt
1 tablespoon honey
8 cups whole wheat flour
4 cups barley flour
2 cups soy flour
1/2 cup millet flour
1/4 cup rye flour
Directions:
1
Place lentils in a small saucepan, cover with water and cook until soft.
Drain and set aside to cool. In a small bowl, dissolve yeast in 1/2 cup
warm water. Let stand until creamy, about 10 minutes.
2
Place the cooled lentils in a bowl and mash. Mix in olive oil, honey, salt
and remaining 1 1/2 cups warm water. In a large bowl, mix together
whole wheat flour, barley flour, soy flour, millet flour and rye flour.
3
Stir the yeast mixture into the lentil mixture. Beat in 2 cups of the flour
mixture. Stir in the remaining flour mixture, 1 cup at a time, beating well
after each addition. When the dough has pulled together, turn it out onto a
lightly floured surface and knead until smooth, about 8 minutes.
Lightly oil a large bowl, place the dough in the bowl and turn to coat with
oil. Cover with a damp cloth and let rise in a warm place until doubled
in volume, about 1 hour.
4
Deflate the dough and turn it out onto a lightly floured surface. Briefly
knead the dough and divide into two equal pieces and form into loaves.
Place the loaves into two lightly greased 9x5 inch loaf pans. Cover the
loaves with a damp cloth and let rise until doubled in volume, about 40
minutes. Meanwhile, preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C).
5
Bake in preheated oven for about 1 hour, or until bottom of a loaf sounds
hollow when tapped.
Makes 4 - 9x5 inch loaf pans
***