Hehehe... Denne tråd er ved at blive ganske underholdende...! *ggg*
Her er svaret fra bager-kim's hjemmeside:
Kontroller æggets friskhed.
Ægs friskhed kan kontrolleres i vand: Friske æg synker til bunds på
siden, lidt ældre æg vender den runde ende opad og svæver i vandet,
mens gamle æg flyder ovenpå, fordi æggehvidens indhold af vand
fordamper gennem den porøse skal, og luftlommen derved bliver større.
(Kilde:
http://www.bager-kim.dk/tips/ingredienser/aeg.htm) Her kan du
også læse mere om æg og deres anvendelse...
På DMA's hjemmeside er der illustrationer der viser ægs friskhed -
både udslåede og "flyde prøven":
http://www.danishmeat.dk/smcms/foedevarer/Koekkentips/Friske_aeg/Index.htm?ID=11746
En af de ting der kræver helt friske æg, er pocheret æg... Jo ældre
ægget bliver, des tyndere og mere udflydende bliver hviden og det kan
derfor være svært at få hviden til at samle sig omkring blommen,
når man prøver at pochere dem.
Mht. holdbarhed, så har jeg også opdaget at æg kan holde sig en hel
del længere end den påtrykte dato... og jeg bruger samme trick med at
slå dem ud først og lugte til dem, før jeg tilsætter/tilbereder
dem.
Mht. brune pletter på bananer, så kan det være to ting... enten er
pletterne stødskader eller også er det bananens grad af modenhed, der
kan aflæses på dens overflade.
Farven er i starten grøn, men efterhånden som frugten modnes, bliver
den mere og mere gul. Den gule farve kommer gradvist og den fuldmodne
frugt stråler nærmest som en citron, men det varer ikke længe før
brune pletter begynder at dukke op - Dem der ikke er kommet af
trykskader, skyldes mikroskopiske svampe. Disse svampe er dog ikke
farlige, da de kun angriber skrællen og ikke frugtkødet.
Når bananen modner omdannes dens stivelse til sukkerstof (ligesom
kartofler der opbevares koldt) og svampene er med til at fremme
modningen og derved også den søde smag i bananens modne kød.
Når en banan er oversået med brune pletter, er den fuldmoden og
spiselig, hvis skrællen føles fast ved et let tryk. Når stilken
skrumper ind og enderne bliver sorte er den overmoden, men stadig
spiselig, så længe der ikke er nogen tegn på råd ...eller inden
bananfluerne flytter ind! ;)
Hvorvidt man ynder at spise sin banan grøn, gul, fregnet eller brun er
en smagssag, men bananer der har nået det modne stadie hvor de
begynder at få brune pletter kan give bedre humør! De indeholder
tryptofan, grundsubstansen for serotonin, som via hjernen kan udløse
ro og glade følelser.
(Kilder: Bo Bedre, EMU og egen empiri)
:) Misty-madnørd
Bonus: For de ægte madnørder og molekylær interesserede er her et
lille bonuslink til en fysikopgave fra KVL der bla. giver formlen på
det perfekt blødkogte æg, svaret på hvorfor en souffle skal opvarmes
fra bunden og hvorfor æg til souffle skal piskes fra stuetemperatur
samt hvorfor et råt æg triller hurtigere end et kogt m.m. - Go
fornøjelse!
http://www.matfys.kvl.dk/~steen/opgaver/eksaug05.pdf