Max skrev i 44b77057$0$84017$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk dette:
> Hej Jan
>
>> Hvad har vi dog gjort, at vi skal pelses så grundigt?
>
> Kik på din lønseddel.
Det er dog noget værre ævl. Prisdannelse er ikke noget, der handler om
'retfærdighed', men om hvad man presse markedet til at give under
hensyntagen til den ønskede omsætning. Du er da vel ikke så naiv, at du tror
at Laudrup Vin betaler mere i indkøb af denne chokolade end andre kunder med
samme omsætning vil gøre fra fabrikken. Til gengæld bliver der hældt en
avance på en min. 350% på - med mindre, jeg trager fejl, og Laudrup sender
en overpris til den spanske fabrik for at komprensere for den "mindre
rigdom".
I øvrigt er det ret interessant at sammenligne levestandarder - overfladisk
set, forekommer det mig ikke at de gode spaniere (de vil nok helst kaldes
katalonere) bor ringere, kørere ringere eller går ringere klædt end
herhjemme. Så nok er gennemsnitslønnen i Spanien givet lavere end den
danske - men købekraften hos middelklassen i Barcelona er nok ganske
sammenlignelig med den, vi har.
Men det passer måske bedre i den danske selvforståelse at tro, at /alle/ syd
for alperne bevæger sig rundt i et miljø og med en levestandard, der er
ganske lav. Det er bare ikke rigtigt.
Vi bor f.eks. ganske billigt (mange af os) sammenlignet med boligpriser i
f.eks Nord- og Mellemitalien og Katalonien (hvor jeg har kigget på
boligpriserne). Men, når vi handler gode fødevarer, skal jeg love for at der
er forskel. Hvorimod junket (elendige pølser, industrielle charcuterivarer
mv) koster nogenlunde det samme. Bacon er billigere herhjemme - men hvem
kunne finde på at købe pumpet svineside røget uden røg, hvis man kan købe de
pragtfuldeste skinker til en slik (f.eks. Seranoskinke i prima kvalitet til
12-15 EUR/Kg). Eller - gys - jomfruhummere fra Nordsøen (ganske sandsynligt
fra DK) til halv pris ifht. hvad jeg skal give herhjemme.
Jo, vi /bliver/ nærmest bestjålet, når vi handler ind - derfor formentlig
det store fokus på elendige kvaliteter til lav pris.
Har lige spist Coq Au Vin i Bourgogne - hvor finder jeg en tilsvarende
kylling herhjemme. Prisen for fjerkræet (der var fra Bresse) var ikke
dyrere, end når jeg får en fersk papkylling herhjemme - men sikke dog en
forskel i kvaliteten.
Glad for moderlandet - og sur på den danske dagligvarehandel, der er
befolket af en flok bidesild, bløddyr, bollefjæse, fedtefyre, feje hunde,
fnatmider, fæhoveder, grødbønder, hundehoveder, hængerøve, ignoranter,
jammerkommoder, karklude, klamhuggere, klodsmajorer, narrehatte, pattebørn,
pjalte, pjok, pudseklude, skidesprællere, skvadderhoveder, skvat,
skvatpissere, slapsvanse, snotklatter, socialdemokrater, sutte og ikke
mindst tøffeldyr!
Egon Olsen ville også have brugt udtrykket 'amatører' men når man er i stand
til i den grad at flå stakkels godtroende danskere, må man vel kaldes for
proffesionelle!
vh
jan
--
Fotoamatør af Guds (u)nåde. | A: Der er altså også et liv uden for nettet!
PS: Knipserier kan findes på | B: Såååeh - har du et link?
http://jan.boegh.net/foto.htm
Billeder fra en dansk ørken:
http://jan.boegh.net/Album/Milen/index.html