Gl.kød/Parma og Barfoed,gl.lort BjelkesAlle
Med beundring så jeg i ulandene hvordan man tørrer kød fordi man ikke
har køleskab. Friskt og fryseskadet kød er lækrere men nød lærer nøgen
kvinde at spinde, og vikingerne der ofte levede af fisk og østers,
kaldte juli-måneden for "ormemåneden" for maddiker gør indhug i
madlageret når hedebølge og fugtighed.
Høje syditalienske bjerge bl.a. Parma fik pga Rom-snobberi særligt ry
for tørrede skinker, og de har tørhed og vinde og lavt lufttryk, der
betyder at særlige årgangsvin-agtige bakteriestammer udvikles og giver
gammelt kød langt,langt bedre smag end anden skinkes. Tysk højland og
svejtsisk har altid været lige så gode til lufttørret skinke. Havde
Barfoed haft nosser havde han forsvaret gammelt kød som kun farligt,
når bakterievækst af særlig fugtkrævende type.
Min opfinderfar havde mange bolde i luften og mange
venstrehåndsprojekter og da jeg kom hjem fra ulandene og startede det
ene bogskriveri efter det andet, indtil Glistrup-ånd betog mig, var
det især kopiering af ulandes knækbrøds-bagværk jeg søgte at forny med
engros-indkøbte soyabønner der bagtes nødtørftigt og tørredes meget,
men så fandt jeg på at tisse i kop i stedet for at gå på toilettet og
siden at lorte i plastfolie der overføres til tæt kontainer som
mellemstation mod den store udendørs affaldskontainer og naturligvis
skulle det også afprøves om, hvor let lort tørrer.
Danmark har meget fugtighed i luften, så mit projekt om at erstatte
alje-udbringning med svinelort-tørgødning, så jeg snart var håbløst.
Eller rettere vil kræve stor investering med lange rør og lav-energi
ventilation, hvor luft, der ikke er mættet med vand ledes over tyndt
sprayede svinelortelag.
Om sommeren er det dog let at få lort til at tørre fx smurt på
forhåndenværende trækkasse eller grene og når *små mængder* - og trods
mit grovæderi betyder mine kolon-divertikler, at jeg skider mange små
gange. Med omtanke kan lugt helt undgåes, og jeg havde jo set hvordan
landsbyboere i Afghanistan slynger kamellort på husets ydervæg og det
tørrer til lugtløst værdifuldt vinterbrændsel. Menneskelort, der er
tør, er et smagsløst brunt pulver og selv hvis det bliver vådt, kommer
den fæle fækalielugt ikke igen - den har rod i tarmens mikroflora, som
dræbes af afvanding.
Nice-traktat har betydet, at de store østEuropæiske sletter er rette
sted for svineavl og gyllegenbrug, så det bliver svært at få et
afvandingsprojekt gjort konkurrencedygtigt - polakker er jo ligeglad
med gyllelugt pga de store afstande.
|