"mk" <mknews@invalid.dk> wrote in message
news:439f2687$0$2086$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
>
> "Claus Skaarup" <skaarup75(xx)@yahoo.dk> skrev i en meddelelse
> news:439f015c$0$15786$14726298@news.sunsite.dk...
>> Hejsan!
>>
>> Man må ikke genopvarme og spise grønlangkålen dagen efter, siger
>> min mor.
>> Har hun ret i det og hvorfor?
>>
>> --
>> M.v.h. Claus
>>
www.skaarup.nl
>>
>
> I grønkål og spinat findes nitrat som bakterier kan omdanne til
> nitrit. Nitrit er et giftstof og det kan ikke fjernes ved
> opvarmning. Nitrit kan dannes hvis du f.eks. afkøler grønkålen for
> langsomt eller ikke opbevarer den koldt nok. Dette kan være farligt
> for små børn (under 1 år) og ældre mennesker. Nitrit har den
> virkning at blodet får sværere ved at transportere ilt rundt i
> kroppen.
>
> Med hensyn til persille at er det ok at genopvarme persille der har
> var været kogt/stegt med i retten, men hvis man drysser frisk
> persille på maden skal man passe på med at genopvarme da
> jordbakterierne kan danne toxiner (giftstoffer) som ikke forsvinder
> ved kogning.
>
Find kilde om nitrit fra grønne blade -
- DET HAR ALDRIG GJORT NOGEN SYG
så vidt vides
Der er end ikke svage indicier, heller ikke vedr nitrit i drikkevand
eller rullepølse
Faren ved sjusk med kogning er ikke at toxiner er varmebestandige, men
at suppe med salmonella der står lunt, vil opformere patogenerne over
natten