"Thomas Hansen" <thomas.hansenGORILLA@lite.dk> wrote in message
news
.svimgumvuxvtjp@sprinteren...
> On Sun, 14 Aug 2005 16:39:03 +0200, Klaus Alexander Seistrup
> <klaus@seistrup.dk> wrote:
>
>> Lars B skrev:
>>
>>> Jeg skal lave porsesnaps.
>>>
>>> hvor finder jeg porse i KøbenhavnŽs området.
>>>
>>> jeg ved at der er porse i sjællandsodde men ikke hvor ellers.
>>
>> Der er Mose-Pors i Holmegårds Mose, men det er selvfølgelig lidt
>> langt fra København...
>>
>> Gad vide om der osse er i Bøllemosen?
> Det er der desvære ikke. Jeg ahr støvet Bøllemosen rundt for at forsøge at
> finde porse der, desvære uden held.
>
> Et andet bud kunne være noget af det mose der er på vest Amager. Men det
> har jeg ikke undersøgt, jeg plejer at plukke i Sverige.
Selvgjort er velgjort - og plukning er sjov, især hvis man har børn man kan
betale en spændende akkordløn for at lege stenalder jægersamlere.
Men tørret porse fra Mata smager helt som den, du bruger en dag på at samle
(og en uge på at tørre) - og koster det halve af billetten til Bøllemosen v
Skodsborg Station.
Ligesom te skal tørres før fermentering og pakning, så skal krydderurter
tørres, for ikke at de astringerende stoffer, der hindrer planteædende
pattedyr at spise planten, gennemtrænger smagen.
Selv tebreve med grøn te, som min kone har haft med fra sit land Japan, kan
gøre mig følelsesløs i munden (ikke alle typer, men nogle) så jeg tror ikke
at der er fordele ved frisk grøn urt til snapsebrygning, alkohol er jo
alligevel et ætsmiddel der smadrer alt andet end stabile alkaloider - friske
aromatiske smagsstoffer som værdsættes i frisk grøn krydderurt, kan aldrig
overleve den produktionsproces, så hvorfor plukke selv?
Jeg dyrkede kinakål i min have i Zambia, og var så stolt over at det
lykkedes, at jeg spiste af den samme plante i måneder. En sort kollega der
besøgte mig, sagde at den kål ville han kun give til sine kaniner - grønt
der spises friskt, skal have groet kort tid, så der er lavt fiberindhold og
ringe indhold af astringerende stoffer - med grønkål som en undtagelse, men
den skal helst have fået frost - samt koges længe.
Skvalderkål brugt som kål var den helt spæde - i forsommer med sult for
fattigfolk, før kornhøst skaffede ordentlig mad på bordet og grønne aks
holdt sultedøden væk (Ifl Riis "Hungerformer")