"Helle" <mail@hellenielsen.dk> wrote in message
news:42866a40$0$713$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Hejsa.
>
> Som barn fik vi altid brunt sovs og kartofler til frikadeller, men hvordan
> laver man egentlig den brune sovs? Når nu man har stegt frikadellerne
> færdige i margarine, hvad så?
>
> Mvh Helle
Hej Helle.
Du tager en kasserolle og smelter en klat margarine i den (jeg plejer at
bruge ca. ½ cm tyk skive margarine - det er nok til sovs til en person i et
par dage) - husk: Margarinen må endelig ikke bruse op eller blive brunt, så
går der ged i sovsemageriet!
Det skal kun lige smelte.
Derpå kommer du 1-1½ teskefuld andebouillon (det der pulvernoget man kan få
i Brugsen) i en slat varmt vand fra kartoflerne og rører det ud, så det ikke
klumper i vandet - rør evt. ud i et krus, det er nemmest. Det giver sovsen
en god smag.
Så tilsætter du et par spiseskefulde hvedemel til margarinen og rører godt i
gryden, så det *ikke* klumper.
Det må endelig ikke koge/stege, men skal holdes let varmt.
Tilsæt evt. mere mel, til det hele har en kartoffelmosagtig konsistens.
Derpå tilsætter du andeblandingen og rører godt igen.
Lidt efter lidt kommer du så mere og mere kartoffelvand i, til det hele har
den rette sovsede konsistens, mens du rører løs.
Lad det koge let op en gang imellem.
Så kommer du en teskefuld ribsgele i eller to, alt efter smag og behag, og
rører det godt ud.
Tilsæt salt og peber efter smag, og slut med kuløren.
Pas dog på med kuløren - det sviner ad helvede til, når det havner alle
andre steder end i sovsen!
Man kan evt. dagen efter tilsætte lidt kogende vand for at spæde sovsen op.
Voila: Brun sovs som det laves her i huset.
Tilsæt evt. 1 stk. forbrunet og kogt udskåret svinenakkekam (1½ kg - lad
være med at skære fedt fra, det giver en god smag), en pakke bacon (steges
på pande) og 2 pakker stegte cocktailpølser stegt i baconfedtet, plus selve
baconfedtet fra panden, så har du herremad til at få varmen på, på en kold
vinterdag efter en lang motorcykeltur!
Det, og en solid skudefuld kogte kartofler og evt. varme flûtes med
tandsmør - eller bare på formbrød friskt fra bageren, så bliver man mæt!
Venlig hilsen
Aragorn_DK
--
=================
www.welles.dk
www.bmwmc.dk
www.furnituretiger.dk
=================