"HT-8732" <ht6040@hotmail.com> wrote in message
news:422b63dd$0$90276$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
> Hej NG!
>
> Måske et mærkeligt spørgsmål, men jeg har hørt at navnligt kontrabassister
> forlænger levetiden af deres strenge ved at koge dem frem for at skifte
> dem,
> da det er en kostbar affære. Nu spiller jeg godtnok kun elbas, men mine
> strenge er også blevet noget uldne i klangen efterhånden.
> Kan jeg uden videre koge mine strenge ligesom kontrabassisterne eller skal
> jeg hellere købe nogle nye??
>
> Hvordan koger man dem egentlig? Med lidt salt, eller....?
>
>
> HT
Jeg har tidligere kogt mine strenge (DR), og fandt ud af at de blev mere
skarpe i lyden af et ophold i eddike efter kogningen - denne effekt blev
større for hver gang de blev kogt, formegentlig pga. aflejringer af kalk på
strengene - samme kan ses i gryder og på varmelegemet i din el-kedel.
Nu bruger jeg Everly-strenge, der aftager lydmæssigt en del langsommere end
DR, og gider ikke koge mere, køber istedet et par ny.
Hvis dine strenge er nickel-beklædte, vil jeg ikke anvende en gryde der også
bruges til madlavning, hvis det er rustfrit stål (stainless steel) så er de
næsten helt sikkert lavet af det samme som din gryde, og så er der ingen is
på koen.
Alternativt kan du koge dem i destilleret vand (regnvand indeholder intet
kalk), for at undgå aflejringerne.
Aftørring med en sprit-klud burde også kunne fjerne noget af den fedt og
dødehudceller der måtte samle sig i revner og sprækker, men det har jeg ikke
forsøgt mig med.
Mvh.
Hans Houmøller