/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Aroma i te og sodavand
Fra : René Jacobsen


Dato : 11-03-05 22:09

Det er let at blive forvirret når man forsøger at hitte ud af hvad der
er puttet i diverse varer. Her kommer to eksempler.

I følge dagligvareguiden fra forbrugerinformation:

"Te: Den hyppigste måde at brygge te på i Danmark er med tebreve, som er
en hurtig og nem måde at lave te på. Te tilsættes ofte aroma og fx
blomster/frugtstykker. Ca. 75% af den te der drikkes i Danmark, er
tilsat aroma."

og

"Aromastoffer skal ikke deklareres med specifikt navn. Stofferne
tilsættes for at give, erstatte eller forstærke smag eller duft.
Aromastoffer kan både være naturlige udtræk fra planter eller dyr, være
syntetisk fremstillet eller være "naturidentiske", dvs. rent kemisk være
identisk med stoffer fra planter eller dyr, men fremstillet syntetisk."

Når man står med en pakke te som er "tilsat aroma", kan man altså ikke
vide om man står med en pose kemikalier, eller om man står med noget der
kommer fra planter?

I kvickly kan man købe økologisk te som indeholder: Økologisk the fra
Ceylon (sri Lanka), skovbæraroma.

Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det
så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr..
eller..??

Et andet eksempel. I følge:

http://www.fbr.dk/raad/forbruger/alle/raad029/

"“Med citronsmag” og “med vanillesmag” betyder, at produkterne ikke
indeholder citron og vanille, men at produktet i stedet indeholder
aroma, der smager af henholdsvis citron og vanille."

Her sidder jeg så med en 7up. Læskedrik med lemon-/limesmag. Umiddelbart
lyder det jo som om det er syntetisk. Men når man læser
ingredienslisten: vand, sukker. kuldioxid, syre (citronsyre, æblesyre),
naturlig citrusfrugtaroma, surhedsregulerende middel (natriumcitrat).

Naturlig citrusfrugtaroma.. så var det alligevel ikke syntetisk men
udtræk fra ægte citrusfrugt.. eller hvad..?

Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet
for citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige
stykker af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en
væske/pulver med smagen fra en citrusfrugt.

René

 
 
Bo Warming (12-03-2005)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 12-03-05 05:00

"René Jacobsen" <r1@post.cybercity.dk> wrote in message
news:423208ed$0$29273$14726298@news.sunsite.dk...

> Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet for
> citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige stykker
> af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en væske/pulver med
> smagen fra en citrusfrugt.

Ingen kan smage forskel mellem om der er tilsat uspoleret, findelt natur
eller der er sket den typiske udtrækning med cyklohexan pr
frysedestillation. Men din Seven-Up læskedrik ville være ulækkert mælket
hvis lækre indtørrede citronstykker skulle findeles og tilsættes.

Ved at du bruger samme extrakt-princip som ved dry-cleaning af tøj, hvor
skidtet extraheres og bortkastes efter genbrugs-destillation af
opløsningsmidlet, opnår du SMAG UDEN FIBRE, og så kan din drik have al den
gode naturlige smag uden uigennemsigtige cellulosefibre, der skæmmer.
Kemisk extraheret smag bør man have lov at kalde økologisk, for der er ikke
syntetiske molekyler i tilsætningen.

Det ville være vanvid at forlange tilsætningerne varedeklareret med E-numre,
for citronsmag indeholder nok 100 molekyltyper og de er forskelllige efter
hvilken citrus-art og især hvilke temperatur og andre fysisk-kemiske
forhold, der er tale om ved ekstraktionsprocessen - der evt afsluttes med en
NiroAtomizer forstøvning som når der laves pulverkaffe

Da jeg som 6- årig var i Beitostølen Højfjeldshotel i Jotunheim var 7-up DET
MAN DRAK (Norge var pilotstudy-land for USA-giganten(Pepsi eller Coke?) og
Coca Cola var endnu ikke markedsført i Europa - det skete i DK i 1959 og
nogle år senere kom Sprite, der er tilsat lidt ekstra og syntetisk citron-
syre (og måske æblesyre mm) foruden citron-molekyl-extraktet fra
citrusfrugterne - måske især Lime.

Samme år var jeg med min mor for første gang i Percks tehandel og jeg var
opslugt af kemi, og spurgte de gamle herrer med knækflip og lorgnetter om
hvad det betød, når Earl Gray teen var tilsat bergamoltte- smag, som gør den
lækkert parfumeret (jeg kan ikke få nok).
Det var småbitte tørrede stykker citrusfrugt fra Bergamot-byen i de
italienske alper, som gav den vidunderlige smag, og sådan er det måske
stadig, men det betyder at du skal slæbe unødvendig mange
totalt-uinteressante slagger(cellulose og ligninfibre) med dig fra
Ceylon/Malawi eller London-blanderiet til Danmark og helt tosset ville den
naturlige måde være ved tebreve, der jo skal være intense og et brev skal
give smag nok til to kopper kogende vand. Så er du nødt til at ekstrahere
det-gode-af-det-gode kemisk og ikke slæbe frugtstykkernes nytteløse,
smagløse filberfyld med dig.

Kvæde-te smager godt nok, som om de har gjort det bolsjeagtig med megen
syntetisk citronsyre COH(CHOH)2(COOH)3 og æblesyre CH2CHOH(COOH)2, men jeg
har afsmag for kvæde siden jeg fik min farmors naturlige, men oversøde
kvæde-marmelade.

Bortset fra bergamot syns os te-conesseurs og -puritanere, at
smagstilsætning er unødvendigt, men det er vist det man kalder en smagssag,
og folks smag er altid et mysterie, som moderen sagde de politiet absolut
ville have fat i hendes uvorne søn,

Siden da min nabos have stod ubeboet og jeg raserede den for solbærbuskenes
friske blade og hældte kogende vand på dem og keemun-te, har jeg ikke smagt
bedre te.

Når Pickwick og andre tebrev-producenter laver solbærte udfra ekstraheret
affald fra solbær-marmeladeproduktionen er det OK - de venter nok med at
introducere den bedre frysetørrings-metodik til engang i fremtiden, når de
med bravour skal forny sig og slå sig op med en luksus-frugtte. Omkostninger
ved fabrikkens produktionsprocesser betyder ikke meget - de er under 1% -
salgsomkostninger er alt.Ikke en promille af køberne ville evne at værdsætte
smagsforbedring, hvis du sagligt, ædelt og altruistisk indførte den nu.

Den tid er forbi, hvor venstrefløjen lavede hadske film om at de fæle
kapitalister , der vil overflødiggøre ulandenes afgrøder via syntetisk
smag - man får aldrig det væsentlige med, når man blander de hundrede
molekylarter, som gaskromatografen siger der er i fx kaffe eller mangofrugt.
Men man kan ofte overgå naturen ved at tilsætte natur-analog syntetisk
aroma - og der er i mit madlaboratorie=køkken gang i den store bøtte med
citronsyre fra Netto, som jeg har købt for 25 kr og som aldrig har set en
citron - oxidering udfra spildolie er dens herkomst.
Jeg ville aldrig syrne løg, sushi , agurker, oksekød eller råsyltet blommer
fra mit træ i haven med eddike, incl vin- eller ris-eddike, som der står i
kogebogsopskrifterne, blot fordi DET ER DET SOM KONSERVATIVE OG SNOBBEDE
JAPANSKE KOKKE OG MADAM MANGOR TYPER GØR, i deres ringe horisont og
kemi-analfabetisme.
Citronsyre har alle eddikens smagsfordele og ingen ulemper og har praktiske
fordele.
Men når Frisko om en måned sender spøjse ny istyper på markedet, har de helt
sikkert leget med lidt CH2CHOH(COOH)2 af råolieherkomst og deres
laboratoriers fund af rette mix har de lov at holde hemmeligt for
konkurrenterne, og derfor er varedeklarationen uforståelig upræcis lyrik
vedr dette altafgørende profitspørgsmål.
Forskellen på banallikør fra Bols, der er uovertruffen, og den billige
pøbel-bananlikør jeg købte på tilbud i Aldi i julen, er helt sikkert nogle
syntetiske aromatiske ester-molekyler Mums.
Det tyske blanderi i Rottenburg kunne utvivlsomt mixe en klon af
Bols-vinderen, men landet tabte to verdenskrige - hvor den første bla.
skabtes af de allierede for, at de kunne stjæle de kemiske patenter på
hovedpinepiller, som gjorde at Bismarck-Tyskland vandt alle handelskrige.
Så der er gentleman-agreement mellem spirituosa og andre producenter om, at
branchen diversificerer, og Bols har monopol på det rigtigt lækre til de
rige
Os der drikker det dyre , hvor ægte kvalitet er det man får for pengene, har
nok god chance for at leve lidt længere end taberne, der kun går efter
sukker og etanol og et par blomsteressenser - ligesom kz-fanger der var vant
til almiindelig lækker mad fra eget køkken og pludselig fik de nødvendige
kalorier, vitaminer og aminosyrer mm kun fra fælleskøkkenets kartoffelsuppe,
levede kort, for vi har lært at få selvtillid af
_smag som vor mor lavede den_,
og uden selvtillid skruer vor underbevidsthed op for cortisol og dermed ned
for immunforsvar, så tyfus og dysenteri bryder let ud, ligegyldig hvor
dygtigt slavejerne Zyklon-B-gasser lus ud af arbejdstøjet for at forlænge
trækdyrenes liv.



Regnar Simonsen (13-03-2005)
Kommentar
Fra : Regnar Simonsen


Dato : 13-03-05 22:43


"Bo Warming"
> Kvæde-te smager godt nok, som om de har gjort det bolsjeagtig med megen
> syntetisk citronsyre COH(CHOH)2(COOH)3 og æblesyre CH2CHOH(COOH)2, men jeg
> har afsmag for kvæde siden jeg fik min farmors naturlige, men oversøde
> kvæde-marmelade.
>

En detalje:
Formlen for citronsyre: COH(CH2)2(COOH)3
eller bedre skrevet (angiver den korrekte rækkefølge):
COOH-CH2-COHCOOH-CH2-COOH

Hilsen Regnar Simonsen



Bo Warming (14-03-2005)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 14-03-05 03:47

"Regnar Simonsen" <relisi@tiscali.dk> wrote in message
news:4234b3e1$0$29278$14726298@news.sunsite.dk...
>
> "Bo Warming"
>> Kvæde-te smager godt nok, som om de har gjort det bolsjeagtig med megen
>> syntetisk citronsyre COH(CHOH)2(COOH)3 og æblesyre CH2CHOH(COOH)2, men
>> jeg har afsmag for kvæde siden jeg fik min farmors naturlige, men
>> oversøde kvæde-marmelade.
>>
>
> En detalje:
> Formlen for citronsyre: COH(CH2)2(COOH)3
> eller bedre skrevet (angiver den korrekte rækkefølge):
> COOH-CH2-COHCOOH-CH2-COOH

ENIG

ÅH, DETTE Liebig-Kekule-formelskønheds-univers - man får orgasme af at se så
meget brugbar indsigt kogt ned til så få symboler..

Ikke matematisk-filosofiske relativity-abstraktioner uden gavn, men
universets gåder - desværre kun nogle af dem - i en nøddeskal.

Ja, mit forsøg på bessermachen ved at korte Citric Acid/Zitronensaure, med 8
anslag og fremhæve dette key molecules elegante symmetri, vil næppe danne
skole

Du syns ikke min kompromissen med bruttoformlen er så "korrekt"? - jo, den
er 100% korrekt og entydig, . men det er praktisk, at alle holder sig til
indarbejdede rutiner, og når der substitueres, så symmetri går tabt, bliver
min nyskabelse pludselig svært-genkenddelig/bøvlet.
Dovenskab fik mig til min smukke forkortning



Regnar Simonsen (14-03-2005)
Kommentar
Fra : Regnar Simonsen


Dato : 14-03-05 18:29

"Bo Warming"
> Du syns ikke min kompromissen med bruttoformlen er så "korrekt"? - jo, den
> er 100% korrekt og entydig, . men det er praktisk, at alle holder sig til
> indarbejdede rutiner, og når der substitueres, så symmetri går tabt,
> bliver min nyskabelse pludselig svært-genkenddelig/bøvlet.
> Dovenskab fik mig til min smukke forkortning

Jeg opponerede nu mere imod, at selve formlen var forkert - du har to
OH-grupper for meget.

Hilsen
Regnar Simonsen



Bo Warming (14-03-2005)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 14-03-05 20:17

"Regnar Simonsen" <relisi@tiscali.dk> wrote in message
news:4235c9d7$0$29284$14726298@news.sunsite.dk...
> Jeg opponerede nu mere imod, at selve formlen var forkert - du har to
> OH-grupper for meget.

Beklager svipseren - som jeg ikke bemærkede, fordi du brugte ordet KORREKT
om noget, der er smagssag, nemlig skrivemåden
Min rækkefølge er korrekt og entydig.No big deal.

REGNAR SIMONSEN: En detalje:
Formlen for citronsyre: COH(CH2)2(COOH)3
eller bedre skrevet (angiver den korrekte rækkefølge):
COOH-CH2-COHCOOH-CH2-COOH




René Jacobsen (13-03-2005)
Kommentar
Fra : René Jacobsen


Dato : 13-03-05 10:32

René Jacobsen wrote:
> Det er let at blive forvirret når man forsøger at hitte ud af hvad der
> er puttet i diverse varer. Her kommer to eksempler.

Er der nogen der har en ide om hvor man eventuelt kan få svar på de dele
at spørgsmålene som ikke er blevet besvaret her i nyhedsgruppen?

Jeg mener.. er der en eller anden organisation som har til formål at
oplyse forbrugere om fødevareområdet?

René

Rene' Hjorth (13-03-2005)
Kommentar
Fra : Rene' Hjorth


Dato : 13-03-05 23:10

[René Jacobsen | Fri, 11 Mar 2005 22:08:45 +0100]

>Når man står med en pakke te som er "tilsat aroma", kan man altså ikke
>vide om man står med en pose kemikalier, eller om man står med noget der
>kommer fra planter?

Nope, helt korrekt. Dog plejer mange producenter at skrive at det er
naturlig aroma, hvis det er anvendt - så hvis der blot står tilsat aroma er
der således en god chance for at den er syntetisk eller måske naturidentisk.

>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det
>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr..
>eller..??

Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give samme
smag.

>Naturlig citrusfrugtaroma.. så var det alligevel ikke syntetisk men
>udtræk fra ægte citrusfrugt.. eller hvad..?

Typisk udtræk af citronskallen, hvor den intense citronolie befinder sig.

>Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet
>for citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige
>stykker af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en
>væske/pulver med smagen fra en citrusfrugt.

Holdbarhed og tildels pris. Citrusfrugt vil, selvom den er tørret,
potentient indeholde en rest fugt og/eller (naturlige) bakterier og kan
således give udslag i bakterie- eller svampevækst.

Det er derfor ofte nemmere og billigere at bruge behandlede smagsstoffer,
end "bare" at bruge tørret frugt o.l.

René
www.rene.hjorth.com
www.lowcarb.dk

René Jacobsen (14-03-2005)
Kommentar
Fra : René Jacobsen


Dato : 14-03-05 21:21

Rene' Hjorth wrote:
>
>>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det
>>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr..
>>eller..??
>
> Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give samme
> smag.

I følge politikens nudansk ordbog er te "en varm drik af teblade og
kogende vand". Der bliver ikke nævnt noget om kemikalier.

I følge http://www.alt-om-okologi.dk/oksekoed/okolandbrug.pdf er
idégrundlaget for økologi bl.a. at "Producere fødevarer af høj kvalitet".

Og her
http://www.alt-om-okologi.dk/generelt/okologi-tilsaetningstof.html står

"Økologi er rene varer
Økologiske fødevarer skal være så naturligt fremstillet som muligt.
Derfor er der meget skrappe begrænsninger på hvilke tilsætningsstoffer
(E-numre), de økologiske producenter må bruge."

Når definitionen på te er som beskrevet ovenfor mener jeg ikke man kan
sige at varen er af "høj kvalitet" eller "så naturligt fremstillet som
muligt" hvis der er tilsat kunstige smagsstoffer til den.

>>Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet
>>for citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige
>>stykker af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en
>>væske/pulver med smagen fra en citrusfrugt.
>
> Holdbarhed og tildels pris. Citrusfrugt vil, selvom den er tørret,
> potentient indeholde en rest fugt og/eller (naturlige) bakterier og kan
> således give udslag i bakterie- eller svampevækst.

Hvad er det helt præcist man gør med citrusfrugten for at få smagen ud
uden rest af frugt og/eller (naturlige) bakterier?

René

Bo Warming (15-03-2005)
Kommentar
Fra : Bo Warming


Dato : 15-03-05 04:11

"René Jacobsen" <r1@post.cybercity.dk> wrote in message
news:4235f22e$0$29279$14726298@news.sunsite.dk...
> Rene' Hjorth wrote:
>>
>>>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det
>>>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr..
>>>eller..??
>>
>> Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give
>> samme
>> smag.
>
> I følge politikens nudansk ordbog er te "en varm drik af teblade og
> kogende vand". Der bliver ikke nævnt noget om kemikalier.
>
> I følge http://www.alt-om-okologi.dk/oksekoed/okolandbrug.pdf er
> idégrundlaget for økologi bl.a. at "Producere fødevarer af høj kvalitet".
>
> Og her http://www.alt-om-okologi.dk/generelt/okologi-tilsaetningstof.html
> står
>
> "Økologi er rene varer
> Økologiske fødevarer skal være så naturligt fremstillet som muligt. Derfor
> er der meget skrappe begrænsninger på hvilke tilsætningsstoffer (E-numre),
> de økologiske producenter må bruge."
>
> Når definitionen på te er som beskrevet ovenfor mener jeg ikke man kan
> sige at varen er af "høj kvalitet" eller "så naturligt fremstillet som
> muligt" hvis der er tilsat kunstige smagsstoffer til den.
>
>>>Hvad er ideen i at komme naturlig citrusfrugtaroma i en vare i stedet for
>>>citrusfrugt? Forstår man ved citrusfrugt at det skal være synlige stykker
>>>af citrusfrugt, hvor en naturlig citrusfrugtaroma er en væske/pulver med
>>>smagen fra en citrusfrugt.
>>
>> Holdbarhed og tildels pris. Citrusfrugt vil, selvom den er tørret,
>> potentient indeholde en rest fugt og/eller (naturlige) bakterier og kan
>> således give udslag i bakterie- eller svampevækst.
>
> Hvad er det helt præcist man gør med citrusfrugten for at få smagen ud
> uden rest af frugt og/eller (naturlige) bakterier?

Bakterier skal man ikke være så bange for. De er alle vegne. Ingen er blevet
smittet via te.

Skovbær er vel egentlig skovjordbær og skovhindbær, der er mindre end de
dyrkede saftigere varianter og vokser spredt i den vilde skov, og desuden de
sorte og lidet smagende brombær.
I Nordskandinavien har de blåbær, tyttebær, guldbær og mulktebær - og
amerikanerne har tradition for cranberry ved Thanksgivingfest, og de dyrkes
nu superrationelt i kunstige lavninger, der oversvømmes så de modne bær kan
høstes fra vandoverfladen som man skummer fløden af mælk.
Pickwicks skovbær-te smager af sådanne bær og ikke af nogen bestemt. Solbær
og ribs kan vel også indgå i en mix man kalder skovbær.Det ville ikke
overraske mig om rester fra hindbærmarmeladeproduiktion indgår i hvad
te-brev og saftevands fabrikanter kalder skovbær -
- ved nogen præcist hvad fremskaffes?
Fra Polens store vilde skove?



Rene' Hjorth (15-03-2005)
Kommentar
Fra : Rene' Hjorth


Dato : 15-03-05 18:26

[René Jacobsen | Mon, 14 Mar 2005 21:21:06 +0100]

>>>Skovbæraroma.. og hvad er så det? Når det er et økologisk produkt er det
>>>så underforstået at aroma er et naturligt udtræk fra planter eller dyr..
>> Eller en sammensætning af kunstige smagsstoffer der vurderes at give samme
>> smag.
>I følge politikens nudansk ordbog er te "en varm drik af teblade og
>kogende vand". Der bliver ikke nævnt noget om kemikalier.

Beklager, jeg havde ikke set ordet "økologisk" dér. Jeg vil formode at når
der angives et økologisk produkt er smagsstofferne naturlige (og
økologiske), men naturligheden tør jeg ikke garantere.

>Hvad er det helt præcist man gør med citrusfrugten for at få smagen ud
>uden rest af frugt og/eller (naturlige) bakterier?

Individuelt - enten som en udtræk af olierne i skallen med alkohol; evt. med
en destilering bagefter - der er vist også andre metoder, men dem kender jeg
ikke til.

René
www.rene.hjorth.com
www.lowcarb.dk

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177552
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408849
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste