Politikens kronik 31marts05 har foto af planlagt hollandsk skyskraber med
svineproduktion, hvor husdyrene går i lag på snese af etager og nyder sollys
på træbevoksede altaner og gyllen samles i biogasanlæg hvor intetNH3molekyle
går til spilde og strøm produceres af hvad kan oxyderes mikrobiologisk.
Vil svinene lide ved det? Politikens madskribent hævder jo hun kan smage om
grise har været fritgående=glade.
På fotoet har altanerne intet rækværk, og jeg tror at svin hurtigt lærer at
stå på afgrundens rand og ikke træde galt.
Men frigående svin er underskudsgivende, fordi svin mobber hinanden og
stresser tabere infamt, når ikke bundet i en stald.
Måske taberne vil blive mobbet ud over kanten og en video-føler vil alarmere
siloens pedel, så hane straks henter det kvæstede svin og færdiggør denne
slagtemetode - der næppe flænser begge skinker op.
Lad os få slagtet tabersvin i puberteten, de er næppe så hurtigtvoksende (og
velsmagende?) som vindersvin.
Gensplejsning har været foreslået til at opnå svin uden øjne, for sådanne
kloner vil ikke slås og øjne indgår i få vestlige madopskrifter.
Når du køber 2 A4 ark bacon for en tier, er du ikke ked af at industri og
ikke stråtækt husmandssted var arnestedet (og ornestedet var en fryser).
Men madsnobberne kan vel smage, om sæden har været frosset?
|