|
| God og gerne billig gryderet Fra : Dorthe |
Dato : 01-03-05 16:58 |
|
Hej NG
Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns fødselsdag. I Den
anledning skal de jo have lidt at spise, så:
Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig gryderet, som
kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
lave....forandring fryder
/Dorthe
| |
Kevin Edelvang (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Kevin Edelvang |
Dato : 01-03-05 17:15 |
|
Dorthe wrote:
> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns
> fødselsdag. I Den anledning skal de jo have lidt at spise, så:
> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig
> gryderet, som kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>
> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
> lave....forandring fryder
Så er spørgsmålet jo bare, hvad du "plejer at lave".
Men hvad med osso buco, det er jeg i hvert fald helt vildt med. Den anden
dag købte jeg fire store skiver i Føtex til 25 kroner, så det må da siges at
være billigt. En skive er normalt rigeligt til en person. Min "mamma" i
Italien lærte mig to måder at lave det på, en "rød" og en "hvid". Jeg laver
oftest den røde:
Til 4 personer:
4 skiver af kalveskank vendes i hvedemel med salt og peber og brunes i lige
dele smør og olivenolie i en stor stegegryde sammen med 2 skiver finthakket
knoldselleri (eller 3-4 stængler hakket blegselleri), to store, finthakkede
gulerødder og to finthakkede løg (hvis det kniber med pladsen kan kød og
grønt brunes hver for sig).
Skru helt op for varmen og tilsæt en halv flaske rødvin, som koges væk.
Tilsæt dernæst tomat (3-4 dåser flåede eller en flaske (1 liter) mosede, 5
stilke timian, 5 blade laubær og et bundt finthakket, bredbladet persille og
en knivspids stærk chili (kan evt. udelades) samt salt og peber efter smag.
Retten simrer i 2-4 timer (kan dårligt få for meget). Kødet skal løsne af
sig selv fra knoglen. Bliver retten for "tyk" kan man tilsætte vand eller
rødvin undervejs.
Jeg serverer den som den er med en stor skål salat bagefter (dårlig vane fra
min romerske tid). Men passer også udmærket med f.eks. kartofler,
kartoffelmos eller ris til. Eller bare en god humpel brød.
Den "hvide" laves ved at udelade rødvin, erstatte tomater med en flaske
hvidvin og lidt hvidvinseddike og så tilsætte 2-3 store stilke rosmarin
sammen med krydderurterne. Denne var mammas favorit (hun var en dårlig
italiener, for hun var ikke meget for tomat).
Mvh
Kevin Edelvang
| |
Dorthe (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Dorthe |
Dato : 01-03-05 19:37 |
|
"Kevin Edelvang" <virker@ikke.invalid> skrev i en meddelelse
news:422494ea$0$29282$14726298@news.sunsite.dk...
> Dorthe wrote:
>
>> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns
>> fødselsdag. I Den anledning skal de jo have lidt at spise, så:
>> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig
>> gryderet, som kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>>
>> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
>> lave....forandring fryder
>
> Så er spørgsmålet jo bare, hvad du "plejer at lave".
>
> Men hvad med osso buco, det er jeg i hvert fald helt vildt med. Den anden
> dag købte jeg fire store skiver i Føtex til 25 kroner, så det må da siges
> at være billigt.
klip
Ja det var billigt. Dog må det godt koste mere. Jeg tænkte mere på at gå
udenom oksefilet og kød i den prisklasse
/Dorthe
| |
Tine (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Tine |
Dato : 01-03-05 20:02 |
|
vi har nogen gange lavet det med kalkun.
Køb et kalkunbryst og skær det i tern.
2 røde/gule peber frugter
250g frisk champignon
salt, peber og paprika
fløde og mælk - så det passer (½ af hver)
Brun kalkuntern, svits champignon med, kom paprika i og tilsæt salt og peber
kom fløde og mælk i og lade det koge et par timer. Tilsæt peberfrugter i
tern og kog dem med
ca ½ time. Jævn sovsen, hvis det er nødvendigt. Server med ris og flutes
"Dorthe" <dorthemus1@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4224b66d$0$669$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
> "Kevin Edelvang" <virker@ikke.invalid> skrev i en meddelelse
> news:422494ea$0$29282$14726298@news.sunsite.dk...
>> Dorthe wrote:
>>
>>> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns
>>> fødselsdag. I Den anledning skal de jo have lidt at spise, så:
>>> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig
>>> gryderet, som kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>>>
>>> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
>>> lave....forandring fryder
>>
>> Så er spørgsmålet jo bare, hvad du "plejer at lave".
>>
>> Men hvad med osso buco, det er jeg i hvert fald helt vildt med. Den anden
>> dag købte jeg fire store skiver i Føtex til 25 kroner, så det må da siges
>> at være billigt.
>
> klip
>
> Ja det var billigt. Dog må det godt koste mere. Jeg tænkte mere på at gå
> udenom oksefilet og kød i den prisklasse
>
> /Dorthe
>
| |
Jørn Ibsen (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Jørn Ibsen |
Dato : 01-03-05 22:10 |
|
Tine <tine@mail.dk> skrev:
>
>Brun kalkuntern, svits champignon med,
>kom paprika i og tilsæt salt og peber
>kom fløde og mælk i og lade det koge
>et par timer. Tilsæt peberfrugter i
>tern og kog dem med
>ca ½ time. Jævn sovsen, hvis det er
>nødvendigt. Server med ris og flutes
>
Der ville jeg nok tilføje en terning hømseboullion, og mens
gryderetten simrer bruner du et par skiver bacon eller 3. Lige før
serveringen brækker du baconen i små stykker og blopper i.
Mums.
Vh. JIB
| |
S.A. Bob (01-03-2005)
| Kommentar Fra : S.A. Bob |
Dato : 01-03-05 20:03 |
|
Måske denne:
http://www.levendekaffe.dk/kaffe.htm#Opskrifter
Den er i hvert fald go'!
Bob
"Dorthe" <dorthemus1@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4224912d$0$749$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Hej NG
>
> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns fødselsdag. I
> Den anledning skal de jo have lidt at spise, så:
> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig gryderet,
> som kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>
> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
> lave....forandring fryder
>
> /Dorthe
>
>
>
>
| |
Dorthe (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Dorthe |
Dato : 01-03-05 20:10 |
|
"S.A. Bob" <secretagentbob@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4224bc6c$0$314$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Måske denne:
>
> http://www.levendekaffe.dk/kaffe.htm#Opskrifter
>
> Den er i hvert fald go'!
>
> Bob
>
ehmmm...med fare for at virke dum: kan små børn spise den ret? Der er jo
både vodka og kaffe i
/Dorthe
| |
Jens Bruun (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Jens Bruun |
Dato : 01-03-05 21:56 |
|
"Dorthe" <dorthemus1@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4224be4a$0$677$edfadb0f@dread16.news.tele.dk
> ehmmm...med fare for at virke dum: kan små børn spise den ret? Der er
> jo både vodka og kaffe i
Der er intet alkohol tilbage efter dén behandling. Bortset fra det, så
fatter jeg ikke idéen i at bruge vodka i madlavningen. Det kan godt nok ikke
være megen smag, der tilføres retten med vodka på den måde.
--
-Jens B.
http://www.fotolog.dk - My photo diary (Last updated 02/26/05)
http://gallery.bruun.com/index.php?cat=10003 - My photo gallery
| |
Emil (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 01-03-05 23:48 |
|
On Tue, 1 Mar 2005 21:55:42 +0100, Jens Bruun wrote:
>Der er intet alkohol tilbage efter dén behandling. Bortset fra det, så
>fatter jeg ikke idéen i at bruge vodka i madlavningen. Det kan godt nok ikke
>være megen smag, der tilføres retten med vodka på den måde.
Nu har jeg aldrig brugt vodka i madlavningen. Men når man
udtrækker smag (f.eks. nye nuancer fra kendte krydderurter) kan
der opstå helt nye smagsrigdomme.
Når man udtrækker smagsstofferne med olie, vand, eddike, vin
eller speritus, giver det meget varierende smagsvarianter.
Det er jo velkendt at f.eks. smagsstofferne i asparges nemt
opløses i vand, hvorfor de bør steges/koges i olie, ligesom
brocoli´s smagsstoffer har det lige modsat.
Som du, er også jeg ret uforstående for anvendelse af vodka i den
pågældende ret.
På den anden side set: Kan det tænkes, at speritus udtrækker nye
smagsstoffer fra kødet? Jeg kan ikke svare på spørgsmålet.
Ordet 'udtrækker' bør nok erstattes af 'udløser', hvis
ovenstående skal give mening.
m.v.h. Emil
| |
Gitte Sørensen (04-03-2005)
| Kommentar Fra : Gitte Sørensen |
Dato : 04-03-05 19:21 |
|
Tue, 1 Mar 2005 21:55:42 +0100, skrev "Jens Bruun"
<bruun_jens@hotmail.com> i dk.kultur.mad+drikke:
>Der er intet alkohol tilbage efter dén behandling. Bortset fra det, så
>fatter jeg ikke idéen i at bruge vodka i madlavningen. Det kan godt nok ikke
>være megen smag, der tilføres retten med vodka på den måde.
Kunne det ikke tænkes at det skal tilsættes for at mørne kødet ?
--
mvh Gitte Sørensen
Gitte's Rodebutik: http://gydda.dk
Kan du lide at lave dine egne fødselsdagskort ?
Så meld dig til http://dk.groups.yahoo.com/group/Kortvennerne/
| |
Koeffe (10-03-2005)
| Kommentar Fra : Koeffe |
Dato : 10-03-05 19:15 |
|
"S.A. Bob" skrev i en meddelelse
news:4224bc6c$0$314$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Måske denne:
>
> http://www.levendekaffe.dk/kaffe.htm#Opskrifter
Hmm.... Nu har jeg lige spist den for anden gang, og har det lidt som om jeg
er vågnet op efter en fest. Sådan lidt tømmermands-agtigt. Jeg ved godt at
man koger alkoholen ud af vodkaen, men er der ikke andre stoffer i vodka der
kan være årsag til jeg har det lidt skidt nu? Det er endda ikke engang en
noname vodka jeg har brugt - jeg brugte Smirnoff.
....eller er det bare fordi jeg ved et tilfælde er blevet syg samtidig med at
jeg har spist retten? Jeg synes ellers det var ved at gå over her til
aften - lige ind til jeg spiste retten igen... Hmmm...
--
Koeffe
| |
Jørgen Hess (10-03-2005)
| Kommentar Fra : Jørgen Hess |
Dato : 10-03-05 21:38 |
|
"Koeffe" <graphic.muse@gmail.com> skrev i en meddelelse
news:42308e9e$0$170$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> "S.A. Bob" skrev i en meddelelse
> news:4224bc6c$0$314$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
>> Måske denne:
>>
>> http://www.levendekaffe.dk/kaffe.htm#Opskrifter
>
>
> Hmm.... Nu har jeg lige spist den for anden gang, og har det lidt som om jeg
> er vågnet op efter en fest. Sådan lidt tømmermands-agtigt. Jeg ved godt at
> man koger alkoholen ud af vodkaen, men er der ikke andre stoffer i vodka der
> kan være årsag til jeg har det lidt skidt nu? Det er endda ikke engang en
> noname vodka jeg har brugt - jeg brugte Smirnoff.
>
> ...eller er det bare fordi jeg ved et tilfælde er blevet syg samtidig med at
> jeg har spist retten? Jeg synes ellers det var ved at gå over her til
> aften - lige ind til jeg spiste retten igen... Hmmm...
>
>
> --
> Koeffe
>
>
Kan ikke forestille mig at en fordampningsrest fra Smirnoff vil afstedkomme
tømmermænd.
Godt nok kan der være fusel i spiritusen, der måske efterlades i retten; men det
ville have været værre med cognag, eller whisky eller rødvin eller øl.
Blev retten ordentlig afkølet mellem 1. og 2. gang? Og varmet op til kogning
anden gang?
Et eller andet i retten kan udløse en allergi du ikke er opmærksom på?
Man kan godt spise noget og udvikle overfølsomhed for det, først næste gang vil
det give en effekt.
Du skriver ikke om du drak vodka til retten
mvh
Jørgen
| |
Koeffe (11-03-2005)
| Kommentar Fra : Koeffe |
Dato : 11-03-05 14:55 |
|
"Jørgen Hess" skrev i en meddelelse
news:4230b013$1$48673$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
> Blev retten ordentlig afkølet mellem 1. og 2. gang? Og varmet op til
kogning
> anden gang?
Ja den stod i køleskab en dag.
> Et eller andet i retten kan udløse en allergi du ikke er opmærksom på?
Hmm... Jeg ville godt nok bliver overrasket hvis jeg bar overfølsom over for
tomatpure, kaffe eller fløde....
> Man kan godt spise noget og udvikle overfølsomhed for det, først næste
gang vil
> det give en effekt.
> Du skriver ikke om du drak vodka til retten
Nej tak det, det var det nok ikke blevet bedre af :)
--
Koeffe
| |
Q (01-03-2005)
| Kommentar Fra : Q |
Dato : 01-03-05 20:11 |
|
"Dorthe" <dorthemus1@hotmail.com> skrev i en meddelelse
news:4224912d$0$749$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Hej NG
>
> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns fødselsdag. I
Den
> anledning skal de jo have lidt at spise, så:
> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig gryderet,
som
> kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>
> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
> lave....forandring fryder
>
Chili ?
http://www.chilijohn.com/nyopskrift.htm Se Tasmanian Dare Devil Chili..
Jeg har lavet den med held ved flere lejligheder med lokale ingredienser:
Okse/Lammekød istedet for kænguru
Alm.danske løg istedetfor de tasmanske..
Carls Special istedet for Fosters ( lige hvad der var i køleren )
Alm. Kaffe..
Mht dosering af chili har jeg fundet 1/1 frisk Jalapeno, fint hakket, med
frø passende... Det giver en let sved på panden, men uden tårer i øjnene...
Dog skal du nok bruge omkring det halve, hvis der er børn og andre svagelige
tilstede
Sådan en omgang + et læs bagte kartofler tager ikke mange minutter at
forberede..
/peter
| |
Christian (02-03-2005)
| Kommentar Fra : Christian |
Dato : 02-03-05 08:27 |
|
Hej Dorthe,
Hvad med den belgiske husmandsret Carbnade flamande - det laver jeg tit.
http://www.olfabrikken.dk/mad/CarbonadeFlamande.aspx
* Den er billig
* Kan (skal) simre det "meste af eftermiddagen"
--
/Christian
csa [AT] snog [DOT] dk
"Dorthe" <dorthemus1@hotmail.com> wrote in message
news:4224912d$0$749$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Hej NG
>
> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns fødselsdag. I
> Den anledning skal de jo have lidt at spise, så:
> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig gryderet,
> som kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>
> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
> lave....forandring fryder
>
> /Dorthe
>
>
>
>
| |
Mus (02-03-2005)
| Kommentar Fra : Mus |
Dato : 02-03-05 13:32 |
|
Dorthe <dorthemus1@hotmail.com> skrev i en
nyhedsmeddelelse:4224912d$0$749$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Hej NG
>
> Vi får hele familien på besøg på lørdag til min mands søns fødselsdag. I
Den
> anledning skal de jo have lidt at spise, så:
> Er der nogen, der ligger inde med en god opskrift på en billig gryderet,
som
> kan stå og simre det meste af eftermiddagen?
>
> Jeg synes jeg er kørt lidt "sur" i de to gryderretter, jeg plejer at
> lave....forandring fryder
>
> /Dorthe
>
>
>
Hvad med ristaffel.? Har en god og let opskrift, hvis du er interesseret.
Dækker du op med spisepinde i stedet for bestik er det også et rigtigt hit
hos børnene.
LN
| |
Dorthe (02-03-2005)
| Kommentar Fra : Dorthe |
Dato : 02-03-05 21:08 |
|
"Mus" <Bastian@sol.dk> skrev i en meddelelse
news:4225b921$0$48700$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
>
> Hvad med ristaffel.? Har en god og let opskrift, hvis du er interesseret.
> Dækker du op med spisepinde i stedet for bestik er det også et rigtigt hit
> hos børnene.
>
> LN
>
Jo det kunne da måske være en idé
Vil gerne have opskriften, for har aldrig prøvet at lave det
/Dorthe
| |
Mus (03-03-2005)
| Kommentar Fra : Mus |
Dato : 03-03-05 09:25 |
|
Dorthe <dorthemus1@hotmail.com> skrev i en
nyhedsmeddelelse:42261d63$0$648$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
> "Mus" <Bastian@sol.dk> skrev i en meddelelse
> news:4225b921$0$48700$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
> >
> > Hvad med ristaffel.? Har en god og let opskrift, hvis du er
interesseret.
> > Dækker du op med spisepinde i stedet for bestik er det også et rigtigt
hit
> > hos børnene.
> >
> > LN
> >
>
> Jo det kunne da måske være en idé
>
> Vil gerne have opskriften, for har aldrig prøvet at lave det
>
> /Dorthe
>
>
Ok
den får du
Ristaffel til 8 pers.
2 kyllinger
8 dl kyllingevand
1 tsk st. nellike
1 tsk st. korriander
1 tsk st. karry
2½ dl cremefraiche ( 38 % bedst så skal man ikke passe på at sovsen skiller)
4 dl hakket løg
2 ds flåede tomater
Serveres med ris til.
Tilbehør i små skåle
mangochutney
Rosiner
peanuts
kokosmel
ananas
bananer
mandariner
osv
I stedet for at koge hel kylling kan man bruge kyllingefillet, men det
blever bedste hvis du koger hele kyllinger - piller kødet af og så laver
gryderetten med dette. Tilsæt evt en hønsebouillonterning, hvis der er
behov. Hel kylling giver mere trævlet kød som er lettere at spise med pinde
og ja så giver det mere smag.
Mht tilbehør nøjes vi normalt med ris, mangochutney, peanuts, kokosmel,
rosiner og ananas, men kun fantasien sætter grænser.
LN
| |
|
|