Mon, 27 Dec 2004 23:51:18 +0100, skrev "Tomas Christiansen"
<toc-01-nospam@blikroer.dk> i dk.kultur.mad+drikke:
>Ja, jeg ved godt at det ikke er særlig originalt, men vi påtænker at lave
>fondue nytårsaften (4 voksne + 2 børn).
>
>Er der nogle som har et par gode/sjove/spændende forslag til den slags mad?
Vi får altid fondue nytårsaften (olie-fondue) hvor vi som regel har
noget fersk og noget marineret kød - gerne svinemørbrad, som i
øjeblikket kan fås til nærmest ingen penge, (se opskriften på
marinaden nedenfor), kyllingefilet eller oksekød (helst inderlår
eller mørbrad - alt andet bliver hurtigt en tør og kedelig
oplevelse). Små faste kødboller (af hakket okse og/eller lam) er også
lækkert.
Herudover cocktailpølser i baconsvøb, hele champignoner, små løg delt
i kvarte, peberfrugter i forskellige farver skåret i tern på 2 x 2 cm.
Hvis I er til hvidløg, så kan hele fed også blive ret lækre af en tur
i fonduegryden.
"Dyppelsen" til består af creme fraiche el. syrnet fløde rørt med
friskpresset hvidløg og herefter smagt til i en rød (chiliketchup,
paprika og evt. lidt Tabasco) og en gul (karry og lidt ravigottesauce)
udgave.
Og så plejer vi at få nogle bagekartofler til - enten bagt hele
eller halverede (vaskede og med skræl på) og penslet med smør/olie +
hvidløg/krydderier.
I stedet for at stege hele hvidløg i fonduen, så kan de også laves som
tilbehør: læg pillede, halverede fed hvidløg i ramekiner (små skåle)
med en klat smør over og bag dem i oven ca. 1 time ved 200°C.
Denne marinade er god til både svinekød og fjerkræ.
1 dl kinesisk soya
1 dl vindruekerneolie
1/2 finthakket løg
2 fed knust hvidløg
Kødet skal ligge i marinaden i mindst 1 time, men gerne 4-6 timer.
Inden det skal steges tages det op af marinaden og duppes let af,
ellers bliver fondue-olien hurtigt snasket til af løg/hvidløgsrester.
Hos mine svigerforældre har jeg i øvrigt lært et trick med at placere
en kagetallerken med et sammenfoldet stykke køkkenrulle mellem
fonduegryden og hver person. Så kommer de færdigstegte ting en kort
tur herover til fedtafdrypning - så bliver det en knap så fed
oplevelse at få olie-fondue !!
--
mvh Gitte Sørensen
Gitte's Rodebutik:
http://gydda.dk
Kan du lide at lave dine egne fødselsdagskort ?
Så meld dig til
http://dk.groups.yahoo.com/group/Kortvennerne/