On Sun, 20 May 2001 13:35:55 +0200, "Snebjørn Andersen" <sja@image.dk>
wrote:
>Har nogen en god opskrift på saftevand af hyldeblomster?
Her er opskriften som jeg bruger og nyder med stor fornøjelse
En læskende hyldedrik
Hylden er en meget smuk og karakteristisk del af det danske
sommerland. Vi finder den træagtige busk voksende vildt i både byens
haver og parker og på landet i hegn og krat. Gå en tur når hylden
blomstrer (omkring Sankt Hans) og kig efter den, så skal du nok finde
nogle. Ud over at de hvide blomster er smukke at se på, kan de også
bruges til en forfriskende drik, der gør godt i sommervarmen:
Hyldedrik (ca. 2½ l. koncentreret, ca. 12½ l. færdig drik)
25 stk. store hyldeskærme (gerne flere)
500 gram sukker
500 gram brun farin
20 gram citronsyre
Saften af 2 citroner
1 vasket citron i skiver
1½ liter kogende vand
1½ låg atamon (til blandingen)
Atamon (til skylning af flasker)
Vælg de hvideste og mest duftende blomster på busken. Ryst blomsterne
fri for smådyr og smuds. Må IKKE skylles, da du så vasker
aromastofferne væk.
Hjemme i køkkenet klippes mest muligt af stilkene, der er uønskede, da
de indeholder bitterstoffer.
Kom blomsterne i en middelstor skål eller gryde. Tilsæt citron,
citronsaft, citronsyre, sukker og farin. Hæld det kogende vand over,
og rør til sukker og farin er helt opløst. Tilsæt konserveringsmiddel
(atamon), rør rundt og dæk beholderen til med et låg.
Stil hyldedrikken et køligt sted, og lad den trække 4 - 5 døgn. Rør i
blandingen et par gange om dagen.
Sies gennem et klæde og hældes på atamonskyllede flasker. Opbevar
blandingen i køleskabet.
Når tørsten melder sig fortyndes drikken med fire dele danskvand eller
almindeligt vand. Serveres med isterninger og citronskiver.
OBS.! Når du laver blandingen, kan den godt lugte af kattetis de
første par dage. Bliv ikke forskrækket, den skarpe lugt forsvinder i
løbet af et par dage.
--
mange havehilsener
Helle
http://www.havesiden.dk
Ved mail, fjern ordet "fjern" fra min email adresse