Jeg smagte første gang dette fremragende blandingskrydderi på en rejse i
Israel, men det kendes vist i det meste af mellemøsten. Der er forskellige
opskrifter, indeholdende andre urter såsom timian og merian, men her er den
jeg bruger. Den er simpel og domineret af de smagselementer, som giver
Zataar sin egenart; salt, surt, bittert. Det er krydret på en særegen,
jordagtig, ikke specielt aromatisk måde.Associerer mere til det gamle
testamente end til 1001 nats eventyr: "i dit ansigts sved skal du æde dit
brød..."
1/3 ristede sesamfrø
1/3 sumakpulver
1/3 sar (bønneurt)
Groft salt efter smag
Det hele blandes. Det kan stødes, men jeg kan bedst lide det groft i det.
Bruges som en tør dip til brød og grønsager.
Bruges som drys på brød, lidt a la Focaccia; dryp dejen med olivenolie og
drys med Zataar. Fremragende.
Er glimrende som krydderi i Hummus, og pynter meget som drys ovenpå. Eller i
salater.
En stor klat Fromage Frais eller græsk youghurt rørt med salt, og anrettet
dryppet med olivenolie og Zataar er herligt - det samme kan gøres med
fetaost i tern.
Kan også bruges til at gnubbe på kødstykker der skal grilles.
Passer i det hele taget til mellemøstlige madvarer som lam, kikærter,
Bulghur, perlebyg, grove grønstsager.
Man kan indimellem finde Zataar i store bøtter hos arabiske grønthandlere -
de kalder det vist noget andet - men den hjemmelavede smager langt bedre.
MVH
Peter
|