|
| grappa Fra : EGC |
Dato : 13-05-01 22:25 |
|
Tilberedningstid
50 minutter
Stk / Personer
4 Personer
Ingredienser
800 g friske og modne tomater
2 store løg
1 spsk smør
¼ l hønsebouillon
6 friske basilikumblade
en anelse sukker
salt
2 spsk Grappa
4 spsk fløde
Tomaterne befries for stilk og der laves et kryds i toppen. Lægges i kogende
vand ca. 15-20 sekunder og herefter i isvand. Tomaterne befries for skind og
kvartes.
Løgene skæres i fine tern og sauteres i smør. Tilføj tomaterne og kog dem
ca. 30 min. under stadig omrøring til grødet konsistens. Bouillonen hældes
og suppen gives et opkog. Hæld suppen i en food-processor og blend til fin
puré sammen med 2 basilikumblade. Det hele gives nu endnu et opkog. Smag til
med salt, sukker og grappa. Pisk fløden stiv. Suppen hældes i varme
suppetallerkener og pyntes af med flødeskum og basilikumblade.
Hvad er "GRAPPA" her i denne opskrift? Jeg mener at GRAPPA er skiver
taglagt.
Mvh.
EGC.
| |
Peter W. Bosse (14-05-2001)
| Kommentar Fra : Peter W. Bosse |
Dato : 14-05-01 04:59 |
|
"EGC" <xxxkaninen@email.dk> skrev i meddelandet...
> Hvad er "GRAPPA" her i denne opskrift? Jeg mener at GRAPPA er skiver
> taglagt.
Grappa er italiensk brændevin, fremstillet af affaldsproduktet fra
druepresning.
Man behøver ikke rejse til italien for at smage god grappa. Mange danske
caféer har i snart adskillige år haft fornuftige sortimenter, en del af
de bedre italienske restauranter triller hele grappavogne i stilling,
når tiden er inde til en »digestivo« (som letter fordøjelsen), og mange
vinhandler og italienske delikatesseforretninger har et mere end
tilfredstillende udbud efterhånden.
En del producenter er begyndt helt at undgå ordet »grappa«, der åbenbart
stadig opleves som lidt belastet, og bruger i stedet den mere eksklusive
betegnelse »acquavite di vinaccia« (brændevin af druekvas) må ikke
forveksles med »acquavite d'uva« (druebrændevin), der fremstilles ved
destillering af den delvis gærede druemost. Druebrændevinen bevarer en
tydelig druesmag, og skal helst drikkes meget ung. Grappa kan også
drikkes helt ung, men som regel lagres den et år eller to på fade af eg
eller ask. Har den lagret i mere end seks måneder, må den
kaldes »invecchiata« (lagret).
Den unge grappa er helt klar og dufter af friskt kvas og bør nydes
afkølet - men under ingen omstændigheder iskold. Det samme gælder de
mange gode bær-, urte og frugtgrappaer. Jo længere grappaen er lagret,
desto mere gylden er den, desto mere fløjlsagtig er smagen, og desto
mere raffineret er duften. En sådan grappa bør nydes ved stuetemperatur.
Undskyld - den lange forklaring!
PS: Hvis der skulle være lidt grappa tilbage efter madlavningen, samt et
par ekstra gibbernakker med stuepigen..., -og hvis du lider af en
ualmindelig kraftig og stædig forkølelse, - kunne du jo fx glimrende
lave en italiensk punch af nedenstående recept...
Punch all'italliana:
5 cl grappa
1 cl rom (så sød og krydret som mulig)
2 tsk flormelis
en smule kanel
en smule knust nellike
varm ceylon-te
Spiritus, flormelis og krydderier piskes, og der tilsættes varm te efter
behag og behov. Drikken serveres i et forvarmet glas eller krus med lidt
appelsinskal. Hvis der ingen appelsin er, kan man erstatte med en lille
sjat Cointreau el. Grand Marnier, (det er naturligvis ikke det samme,
men bestemt ikke dårligt).
--
ciao Dario Crampeotto
| |
EGC (14-05-2001)
| Kommentar Fra : EGC |
Dato : 14-05-01 16:57 |
|
"Peter W. Bosse" <peterw.bosse@worldonline.dk> skrev i en meddelelse
news:BLIL6.8049$zv2.1136057@news010.worldonline.dk...
> "EGC" <xxxkaninen@email.dk> skrev i meddelandet...
> > Hvad er "GRAPPA" her i denne opskrift?
Imponerende beskrivelse. Tak for det
Mvh.EGC.
| |
Ms. Krabappel (14-05-2001)
| Kommentar Fra : Ms. Krabappel |
Dato : 14-05-01 10:23 |
|
Det er italiensk akvavit/brandevin eller hvad man vil kalde det.
Dog synes jeg at retten er meget bizarre... IMO!
Sandra
| |
Peter Westh (14-05-2001)
| Kommentar Fra : Peter Westh |
Dato : 14-05-01 11:09 |
|
"EGC" <xxxkaninen@email.dk> skrev i en meddelelse
news:9dmtq4$1uv$2@news.cybercity.dk...
> Tilberedningstid
> 50 minutter
> Stk / Personer
> 4 Personer
Jeg ville mene at de fleste andre former for sprut kunne gøre fyldest i den
opskrift, f.eks. vodka eller en god snaps. Grappa er ret dyr her i Danmark,
i forhold til hvad det er. I hvert fald ville det være spild at købe en hel
flaske, hvis man bare skal bruge 2 spsk; så originalt smager den slet ikke.
MVH
Peter
| |
Ms. Krabappel (14-05-2001)
| Kommentar Fra : Ms. Krabappel |
Dato : 14-05-01 13:05 |
|
Peter Westh <pwesth@hum.ku.dk> wrote in message
news:9doarj$j2ocn$1@ID-62221.news.dfncis.de...
(snip)
I hvert fald ville det være spild at købe en hel
> flaske, hvis man bare skal bruge 2 spsk; så originalt smager den slet
ikke.
>
Jo den gør; og det er nemlig fordi den er så speciel (i smagen og "styrke")
at jeg afskyr den! Men enig, til denne weirdo-ret ville jeg også bruge noget
neutral som en vodka, som er nemmere og billigere i anskaffelse.
Sandra
Anedokte: i mangel på kirsh til en oste fondue brugte vi engang grappa.
Føj!!!!
| |
Jan Boegh (14-05-2001)
| Kommentar Fra : Jan Boegh |
Dato : 14-05-01 15:06 |
|
"Ms. Krabappel" <sandra@nospam.dk> wrote in message
news:dfQL6.86$%x4.6765@news.get2net.dk...
> > flaske, hvis man bare skal bruge 2 spsk; så originalt smager den slet
> ikke.
> >
> Jo den gør; og det er nemlig fordi den er så speciel (i smagen og
"styrke")
> at jeg afskyr den! Men enig, til denne weirdo-ret ville jeg også bruge
noget
> neutral som en vodka, som er nemmere og billigere i anskaffelse.
Ja, grappa er krasse sager - dog er en del af vinhusene nu ved at se en
fidus i at fremstille en "civiliseret" grappa, der er mildere og mere
kundevenlig - nærmest ovre i retningen af armanac el. lign. Men som en
vinproducent fra Umbrien fortalte: Det er helt forkert, en grappa _skal_
være krads - ellers virker den ikke på fordøjelsen (han må have ment at
tarmene får kramper eller lignende - han fremkom nemlig med nogle lyde der
mindede om ordet "peristaltik"
mvh
Jan
| |
|
|