Hej
Jeg var til brunch i søndags og der var blandt andet "smør" på bordet af
mærket Lurpak.
Dem der afholdt brunchen, er normalt ikke smørbrugere og snakken faldt
så på smør generelt.
Jeg sagde så, at hvis de en anden gang skulle have smør på bordet, så
skulle de vælge en rigtigt fremstillet smør og give dem selv den
oplevelse. En anden sgde så at Lurpak - en af Danmarks største eksport
artikler ER smør.........
Diskussionen startede så med hvorvidt Lurpak er rigtigt smør eller ej.
Jeg refererede så til en artikel fra Berlingske MS fra sidste år, hvor
en række forskellige smørprodukter var blevet testet. Nu har jeg fundet
artiklen, men jeg mindes bare at der også var en teknisk beskrivelse af
hvordan moderne smør presses igennem en smørkanon og gammeldags bliver
kærnet, men det er ikke med i artiklen.
Nogen der kan forklare det ?
Artklen ser således ud:
Test af smør
Harmonie - Økologisk smør fra Arla
Fremstillet efter gammeldags metode, hvor frisk, syrnet fløde kærnes for
til sidst at blive delt i smør og kærnemælk. Saltet. Den kan bl.a. købes
i Netto til 14 kr. for 250 g.
Nanna:»Det er svært ikke at være tilfreds med den. Den gør ikke noget
stort, stort indtryk, men det er da dejlig, god smør. I den bedre ende.
Dufter af mejeri.«
Søren:»Pæn og godt saltet smag af smør. Ligger midt imellem det neutrale
industrielle smør og det lidt ostede.«
Rigmor:»Frisk og dejlig smag. Dufter også godt.«
Testpanelet bestod af:Rigmor Christensen (th), indkøbsdirektør hos
restauratør Tholstrup, der blandt andet ejer Peder Oxe, Pasta Basta og
Skildpadden, Berlingske Tidendes mad- og vinredaktør Søren Frank, og
kogekonen Nanna Simonsen blindtester syv forskellige slags smør.
Foto: Jan Jørgensen
Saltet smør fra Hansa Milch i Tyskland
Smør efter moderne fremstillingsmetode med pasteuriseret fløde og
mælkesyrekultur, samt 1,1 pct. salt tilsat jod. Mælken, der bruges, er
højst 24 timer gammel, når den indgår i mejeriets produktion. Kan købes
i Netto til 7,50 kr. for 250 g.
Nanna:»Det er lige før, at farven er grønlig. Ingen duft, ingen smag.
Jeg synes den er kedelig. Der er fare for, at det smager så lidt, at man
putter alt for meget på brødet.«
Søren:»Den smager virkelig af meget lidt, men der er selvfølgelig ikke
noget ubehageligt i sådan noget smør. Man kan sige: Hvad skal man
egentlig med det? Men man kan selvfølgelig bruge det, hvis man skal have
et stykke spegepølse til at hænge fast på brødet.«
Rigmor:»Lys i farven. Smør i en almindelig allround-kvalitet. Men ikke
meget karakter.«
La Beurre Bordier fra Jean-Yves Bordier i Frankrig
Denne smør er fremstillet i gammeldags smørkærne hos firmaet, der blev
kåret til årets mejerist i Pudlowski guiden i 2003. Den kan blandt andet
købes i Løgismose Delikatesser, Nordre Toldbod 16 i København. Prisen er
16,25 for 125 g.
Nanna:»Vandblærerne med salt virker som en eksplosion i munden. Den er
svær at spise alene. Den kræver brød. Der skal ikke meget på og måske
ville det være godt for mange mennesker.«
Søren:»Virkelig fast konsistens. Det minder meget om en ost. Den smager
godt, men der skal meget lidt på. Den er lidt gul, lidt vandig. For
voldsom til at jeg kan give den seks stjerner. Skal have noget modspil
fra brødskorpen.«
Rigmor:»Jeg synes, den er meget salt. Som smør synes jeg, den er for
kraftig og for osteagtig. På kanten til harsk.«
Original Kærgården fra Arla
Kærgården smør er et blandingsprodukt, hvor 3/4 pasteuriseret fløde
blandes med 1/4 rapsolie. Der er 1 pct. salt i. Produceret efter moderne
metode. Kan købes i Irma for 10,55 kr. for 250 g.
Nanna:»Flad smag, ingen syre. Vaseline-konsistens og næsten grønlig. Den
rør sig i munden på sådan en lidt fedtet måde. Den minder mig om et
beskidt køkken, hvor man tænker, at her kan jeg ikke få en bid ned, og
så står der sådan en tallerken med lidt for varmt smør med gamle krummer
i.«
Søren:»Den smager jo egentlig ikke grimt, men fornemmelsen er
ubehagelig. Jeg bryder mig ikke om at få den ind i munden. Konsistens
kan ind imellem betyde så meget, at man oplever, at smøret smager
anderledes.«
Rigmor:»Den smager da ikke dårligt. Ikke ubehagelig. Den har bare en sær
konsistens. Lidt salt, meget blød og lidt olieagtig. Det har jo den
fordel, at man kan tage det lige ud af køleskabet, uden at det behøver
at stå.«
Gammeldags smør fra GramboGård
Endnu en traditionelt kærnet smør med mellem 0,8 og 1,2 gram salt.
Mælken kommer fra fritgående køer, hvis varierede foder måske påvirker
smagen. Kan købes i Magasin til 13,95 for 200 g.
Nanna:Den har også de der tiltalende vandblærer. Sammen med skorpen på
brødet smager den rigtig godt. Den matcher ristet brød bedre end friskt
brød. Lugter lidt af køleskab.
Søren :Det var en af de heftige. Den er meget voldsom og lugter næsten
af ost. Den er fast, men også lidt vandet. Har masser af farve. Pænt
saltet. Den skal have noget modspil fra brødet.
Rigmor:Smager som om den er for gammel. Er lidt osteagtig - eller måske
nærmere harsk. Jeg synes simpelthen ikke, den smager godt.
Lurpak - Dansk smør
Lurpak praler af, at man i udlandet kalder deres smør for verdens
bedste. Opskriften er, efter moderne fremstillingsmetoder, at kærne ren
fløde fra danske malkekøer, syrne med mælkesyrekultur og blande med 1,2
g salt. Lurpak kan blandt andet købes i Netto for 11,50 kr. for 250 g.
Nanna:»Jeg synes, den er virkelig grim. Der er ingen rigtig smag.«
Søren:»Meget neutral. Stort set ingen duft. Meget lys. Smør i
Arla-klassen. Jeg er nok lidt kritisk, for det gør jo ikke nogen
fortræd, men det er fand'me heller ingen oplevelse.«
Rigmor:»Den er bare lidt kedelig, men man kan da godt mærke, at det er
smør.«
Økologisk smør fra Øllingegaard Mejeri
Øllingegaards smør er fremstillet i gammeldags smørkærne. Den er lavet
på frisk fløde, mælkesyrekultur og 1,2 pct. salt. Den kan købes i ISO
til 14,95 kr. for 250 g.
Nanna :»Det er sådan en, man ville kunne holde ud i længden. Den har en
smag, og er ikke bare baggrundsmusik.«
Søren:»Jeg tror, den er økologisk, men ikke så hardcore som et par af de
andre. God allround. Den kan både det ene, det andet og det tredje. Lidt
ostet.«
Rigmor:»Dejlig salt duft og god mørk farve. God smag.«
--
med venlig hilsen
Jesper Haaber Gylling
http://www.gylling.net/
AIM/iChat: macnerd1965