/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Ekstra jomfru olivenolie og jomfru oliveno~
Fra : Per P.


Dato : 18-07-04 20:33

Hej

Vi kom lige til at undre os noget over de forskellige typer olivenolie man
kan købe. Jomfru olivenolien mener vi at vide er det første pres af
olivenerne (hvordan siger man oliven i flertal??). Men hvad er Ekstra
jomfruolivenolie så? Er det det pres man laver før første pres eller a hva´?

Kort sagt hvad er forskellen på ekstra jomfru olivenolie og jomfru
olivenolie?

Med racende venlig hilsen
Per M. Pedersen.....M for Motortosse



 
 
Kristian Høgh (18-07-2004)
Kommentar
Fra : Kristian Høgh


Dato : 18-07-04 22:00

Hej

[klip]
> Kort sagt hvad er forskellen på ekstra jomfru olivenolie og jomfru
> olivenolie?

Ekstra Jomfru Olivenolie er første pres, mens Jomfru Olivenolie blot angiver
at olien er koldpresset.
=> http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil

/ Kristian



David Rasmussen (18-07-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 18-07-04 22:45

Kristian Høgh wrote:
>
> Ekstra Jomfru Olivenolie er første pres, mens Jomfru Olivenolie blot angiver
> at olien er koldpresset.
> => http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
>

Helt så enkelt er det vist desværre ikke. Så vidt jeg ved findes der en
eller anden åndssvag EU-definition på ekstra jomfruolivenolie som går ud
på at det syreindholdet bare skal være under 1%, uanset hvordan
udvindingen så er forgået.

/David

Kristian Høgh (18-07-2004)
Kommentar
Fra : Kristian Høgh


Dato : 18-07-04 23:50

Hej,

> Helt så enkelt er det vist desværre ikke. Så vidt jeg ved findes der en
> eller anden åndssvag EU-definition på ekstra jomfruolivenolie som går ud
> på at det syreindholdet bare skal være under 1%, uanset hvordan
> udvindingen så er forgået.

Av for den, det har du da vist ret i... jeg fandt det her for de
interesserede =>
http://www.kokkeleg.dk/default.asp?content=artikelside&id=156 .

/ Kristian



Jonas Kofod (19-07-2004)
Kommentar
Fra : Jonas Kofod


Dato : 19-07-04 00:10

"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:40faef65$0$170$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
> Kristian Høgh wrote:
> >
> > Ekstra Jomfru Olivenolie er første pres, mens Jomfru Olivenolie blot
angiver
> > at olien er koldpresset.
> > => http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil
> >
>
> Helt så enkelt er det vist desværre ikke. Så vidt jeg ved findes der en
> eller anden åndssvag EU-definition på ekstra jomfruolivenolie som går ud
> på at det syreindholdet bare skal være under 1%, uanset hvordan
> udvindingen så er forgået.

Det er jo "prisen" for at have faste regler - at de kan kontrolleres. At de
så bliver lidt fjollede....

Hvis du vil have at EU sikrer nogle standarder må du osse leve med at
reglerne bliver sat efter noget der netop kan måles.

Hvordan vil du ellers definere "første pres" og skal de kære embedsmænd
rende rundt hos producenterne og kigge den stakkels "presser" over
skulderen?

Så nu er første pres altså blevet sålænge du kan presse en olivenen uden at
den fremkomne olie kommer over 1% syreindhold. Og en hver given flaske kan
tages ud til stikprøve efter kontrolmyndinghedernes for godt befindende og
fælde en overtrædelse.

Jeg tror faktisk det ville være endnu mere åndsvagt hvis kriterierne skulle
være nogle andre
Jeg har ihvertfald ingen bedre - men måske der er nogen med et bud?



David Rasmussen (19-07-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 19-07-04 10:08

Jonas Kofod wrote:
>
> Det er jo "prisen" for at have faste regler - at de kan kontrolleres. At de
> så bliver lidt fjollede....
>

Vrøvl. Man kan sagtens lave fornuftigere regler på dette område, som kan
kontrolleres. Der kontrolleres langt vanskeligere ting på
fødevareområdet i dag.

> Hvis du vil have at EU sikrer nogle standarder må du osse leve med at
> reglerne bliver sat efter noget der netop kan måles.
>

Hvem har sagt at jeg vil have EU til det?

> Hvordan vil du ellers definere "første pres" og skal de kære embedsmænd
> rende rundt hos producenterne og kigge den stakkels "presser" over
> skulderen?
>

Hvordan tror du at man generelt kontrollerer om fødevareregler overholdes?

> Så nu er første pres altså blevet sålænge du kan presse en olivenen uden at
> den fremkomne olie kommer over 1% syreindhold.

Ja, i EU. Og det er en hjernedød definition. Havde så bare tilføjet at
syreindholdet skulle være under 1% uden at syreindholdet måtte være
nedbragt ved kemiske processer, så havde det givet mere mening. De kunne
også sagtens kræve mekanisk koldpresning og hvad ved jeg. Men det har
man ikke valgt.

> Og en hver given flaske kan
> tages ud til stikprøve efter kontrolmyndinghedernes for godt befindende og
> fælde en overtrædelse.
>

Det gør ikke deres definition til god eller brugbar.

> Jeg tror faktisk det ville være endnu mere åndsvagt hvis kriterierne skulle
> være nogle andre
> Jeg har ihvertfald ingen bedre - men måske der er nogen med et bud?
>

Læs ovenfor.

/David

Jonas Kofod (19-07-2004)
Kommentar
Fra : Jonas Kofod


Dato : 19-07-04 10:36

"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:40fb8f56$0$164$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
> Jonas Kofod wrote:
> >
> > Det er jo "prisen" for at have faste regler - at de kan kontrolleres. At
de
> > så bliver lidt fjollede....
> >
>
> Vrøvl. Man kan sagtens lave fornuftigere regler på dette område, som kan
> kontrolleres. Der kontrolleres langt vanskeligere ting på
> fødevareområdet i dag.
>
> > Hvis du vil have at EU sikrer nogle standarder må du osse leve med at
> > reglerne bliver sat efter noget der netop kan måles.
> >
>
> Hvem har sagt at jeg vil have EU til det?
>
> > Hvordan vil du ellers definere "første pres" og skal de kære embedsmænd
> > rende rundt hos producenterne og kigge den stakkels "presser" over
> > skulderen?
> >
>
> Hvordan tror du at man generelt kontrollerer om fødevareregler overholdes?
>
> > Så nu er første pres altså blevet sålænge du kan presse en olivenen uden
at
> > den fremkomne olie kommer over 1% syreindhold.
>
> Ja, i EU. Og det er en hjernedød definition. Havde så bare tilføjet at
> syreindholdet skulle være under 1% uden at syreindholdet måtte være
> nedbragt ved kemiske processer, så havde det givet mere mening. De kunne
> også sagtens kræve mekanisk koldpresning og hvad ved jeg. Men det har
> man ikke valgt.
>
> > Og en hver given flaske kan
> > tages ud til stikprøve efter kontrolmyndinghedernes for godt befindende
og
> > fælde en overtrædelse.
> >
>
> Det gør ikke deres definition til god eller brugbar.
>
> > Jeg tror faktisk det ville være endnu mere åndsvagt hvis kriterierne
skulle
> > være nogle andre
> > Jeg har ihvertfald ingen bedre - men måske der er nogen med et bud?
> >
>
> Læs ovenfor.

I og for sig har du jo ikke noget imod de eksisterende regler - men vil have
flere på. Det er jo så din mening - dig om at få mavesår over det, hvis det
virkeligt kan få bølgerne så højt



David Rasmussen (19-07-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 19-07-04 10:50

Jonas Kofod wrote:
>
> I og for sig har du jo ikke noget imod de eksisterende regler

Jo.

> - men vil have
> flere på.

Næ, det var et forslag om at tilføje nogle fornuftige kriterier. Den
eksisterende regel omkring syreindholdet er det mest ligegyldige
kriterie. Den kunne de godt fjerne for min skyld.

> Det er jo så din mening - dig om at få mavesår over det, hvis det
> virkeligt kan få bølgerne så højt
>

Jeg håber ikke at jeg får mavesår af det :)
Men nu er det jo en nyhedsgruppe om mad. Vi diskuterer mad. Fjollede
EU-regler der sænker kvalitetsniveauet blandt fødevarer på et kæmpe
marked vil altid kunne få mig op af stolen.

/David

P.S. Kig lige på din citatteknik

Jonas Kofod (19-07-2004)
Kommentar
Fra : Jonas Kofod


Dato : 19-07-04 10:58


"David Rasmussen" <david.rasmussen@gmx.net> skrev i en meddelelse
news:40fb9933$0$155$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...

> Næ, det var et forslag om at tilføje nogle fornuftige kriterier. Den
> eksisterende regel omkring syreindholdet er det mest ligegyldige
> kriterie. Den kunne de godt fjerne for min skyld.

Så olien må gerne være sur og besk og have højt syreindhold - hvis bare den
er mekanisk koldpresset?

> > Det er jo så din mening - dig om at få mavesår over det, hvis det
> > virkeligt kan få bølgerne så højt
> >
>
> Jeg håber ikke at jeg får mavesår af det :)
> Men nu er det jo en nyhedsgruppe om mad. Vi diskuterer mad. Fjollede
> EU-regler der sænker kvalitetsniveauet blandt fødevarer på et kæmpe
> marked vil altid kunne få mig op af stolen.

Var kravene bedre før EU?



David Rasmussen (19-07-2004)
Kommentar
Fra : David Rasmussen


Dato : 19-07-04 11:24

Jonas Kofod wrote:
>
> Så olien må gerne være sur og besk og have højt syreindhold - hvis bare den
> er mekanisk koldpresset?
>

Ja, hvis den skal hedde ekstra jomfruolivenolie. At den så er en dårlig
ekstra jomfruolivenolie er en anden sag. En rødvin er jo heller ikke
defineret ved (heller ikke i EU) at den skal "smage godt". Så kunne man
jo sælge saftevand og kalde det rødvin.

Hvis EU synes det er vigtigt at syreindholdet er lavt i olivenolier må
de for min skyld gerne lave en regel om det. Men de skal da ikke stjæle
en betegnelse som "ekstra jomfruolivenolie" til deres nye koncept, og
det er da også ret åndssvagt at lave en regel om lavt syreindhold som
overhovedet ikke forholder sig til andre parametre ved fremstillingen.
Det er da at gå over åen efter vand at udvinde olivenolie med højt
syreindhold og så nedbringe syreindholdet kemisk, som om det at
syreindholdet er lavt i sig selv gør olivenolien god. Det er stik imod
ånden i den lovgivning, men den er også formuleret så åndssvagt at man
ikke kan fortænke producenterne i at udnytte det. De vil jo bare tjene
penge. Det er op til EU at formulere en regel der regulerer produktionen
på en måde så forbrugerne får _gode_ varer. Hvad har forbrugeren ud af
at vi nu kan købe masser af dårlige olier hvor syreindholdet er sænket
kemisk? Vi ville have noget ud af det hvis det betød at vi nu kunne købe
en masse kvalitetsolier som tilfældigvis havde et lavt syreindhold.

>
> Var kravene bedre før EU?
>

Ja. For der havde producenterne ingen som helst grund til at nedbringe
syreindholdet kemisk for at opnå en meningsløs certificering.

/David

Jakob T. Eriksen (19-07-2004)
Kommentar
Fra : Jakob T. Eriksen


Dato : 19-07-04 09:39


"Per P." <milborg@FJERNe-privat.dk> skrev i en meddelelse
news:40fad06c$0$245$bc7fd3c@news.sonofon.dk...
> Hej
>
> Vi kom lige til at undre os noget over de forskellige typer olivenolie man
> kan købe. Jomfru olivenolien mener vi at vide er det første pres af
> olivenerne (hvordan siger man oliven i flertal??).

oliven sb., -en, oliven, bf. pl. -e(r)ne.
(http://www.dsn.dk/cgi-bin/ordbog/ronet)



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177554
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408852
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste