"Allan Møller" <allan@allanm.dk> skrev i en meddelelse
news:40e450e8$0$23874$14726298@news.sunsite.dk...
> Jeg kan ikke lave brun sovs !
>
> Når jeg forsøger mig på at lave en brun sovs til medister, frikadeller ol.
> så
> bliver det altid en gang boulionvand med lidt stivelse.
> Den kan bare ikke blive som min mors eller for den sags skyld svigermors.
>
> 1)
> Hvordan laver i "almindelig brun sovs" ? Altså når man ikke lige har en fond
> til rådighed.
>
> 2)
> Hvordan laver man en "rigtig" opbagt sovs ?
>
>
>
> Jeg plejer at bruge melrysteren og så jævne - men det skulle være bedre med
> opbagt ?
>
>
> Mvh. Allan
>
>
Vel efterhånden en gammel tråd, og lidt mudderkastning har der også været.
Jeg tror nok hakkebøffen har været nævnt et par gange:
Du siger der ikke er nogen fond, men det er der i form af en belægning af
smagsstoffer, salt og fedtstof på panden som skriger efter noget vand
(kartoffelvand/grønsagsvand, lidt sky fra et eller andet dagen i forvejen).
Om du forinden vandet kommer mel på (opbagning) eller ryster mel ud i lidt mælk
og tilsætter lige før kraften begynder at koge, eller maizena, eller med fløde
er en smagssag for dig.
Prøv at gøre dig fortrolig med en bestemt måde at lave sovsen på. Den eneste
måde du lærer at lave sovsen som mor gør det er at gøre som hende, nemlig igen,
igen, igen og atter igen.
Hvordan tror du hendes sovs var lige da hun flyttede hjemmefra?
Medisterpølsen: Vil du koge den og brune den bagefter? Så brug så lidt vand som
muligt til kogningen, når pølsen er brunet laver du pandesovs med stegekraften
og suppen.
Eller steg den fra rå på panden fra tyve minutter til en halv time. Prik evt. i
pølsen så ikke den springer med fontæneagtige sprøjt. På med noget kartoffelvand
når pølsen er taget op og lav sovs.
Altså: Når mors (eller fars
mad smager godt er det årelang erfaring der
ligger bag, og den kan du kun få ved at gå igang.
Hvis du tænker tilbage til din barndom, så har du sikkert fået mad der har været
brændt på, eller saltet var glemt eller andet der gik galt. En ugebladsopskrift
hvor virkeligheden ikke lignede farvefotoet i bladet. Men mad har I nok fået og
overlevet
mvh
Jørgen