On Sat, 10 Apr 2004 14:25:25 +0200, "Helle Skoett" <hs@bt.dk> wrote:
>
>"rondo" <newsnospam@post.cybercity.dk> skrev i en meddelelse
>news:02kf70ptqsn31mndio931hookvtfj879li@4ax.com...
>> Jeg får fem venner til spisning i aften, oghar til det formål købt to
>> culotte stege på 1,4 og 1,8 kg. Men er ikke den store ekspert ud i
>> kokkekunsten, så hvordan tilbereder jeg dem optimalt (forberedelser,
>> tid i ovnen osv.)
>
>Du starter med at smide den ene i fryseren. Hvis I bliver seks, kan I ikke
>spise jer igennem tre kilo kød...
>Derefter: Den culotte, du har valgt, ridser du i tern i fedtet - ikke skære
>i kødet... (Det er vigtigt at ridse fedtet, fordi hvis du ikke gør det,
>krymper det til en lille svedske, der trækker kødet med ud i en mærkelig
>facon)
>Så vender du bunden i vejret, kigger hvordan kødtrådene ligger, og gnider
>undersiden med salt og peber (du kan også stikke små huller, som du fylder
>med halve fed hvidløg - det er en smagssag).
>Vender den om igen, (mere salt og peber) og smækker en kødnål eller en
>tandstikker i det hjørne, du efter studering af kødet konstaterede ville
>være et godt sted at starte med at skære den ud. (Det er som regel nemt at
>se inden stegen kommer i ovnen - men når den først er brun og lækker efter
>tilberedning er det sværere - husk i den forbindelse, at trådene ligger
>diagonalt - altså: det hjørne du sætter tandstikken i, skal du starte med at
>skære ud, når du er en tredjedel/halvvejs gennem stegen kan du se de vender,
>og det gør du så også - og resten skærer du ud diagonalt... Du skal ALTID
>skære på tværs af kødtrådene - ellers er det smadder sejt)
>Nå - men så er du klar til at stege - et kvarterstid ved 225 grader til den
>er brunet - derefter tager du stegen ud, knalder et kødtermometer i, hvor
>stegen er tykkest, sætter temperaturen på ovnen til 160 grader og
>termometeret til 65 grader. (Nogen sværger til 55 grader, men så er den
>altså meget rød) og ind med stegen igen - du skal ikke vente på, at
>temperaturen i ovnen falder...
>Når den ønskede centrumtemperatur er nået, tager du stegen ud, dækker den
>med sølvpapir og venter 20 minuter til den har sat sig, hvorefter du skærer
>den ud. Den burde være rød og lækker indeni.
>Du kan servere flødekartofler til, eller stegte kartoffelbåde - det kan du
>lave i ovnen samtidig. Hertil en lækker tomatsalat - tomater skåret i
>skiver, drysset med lidt salt, olie og balsamico - dænget til med rund hånd
>af skiveskåret parmesanost evt. lidt frisk basilikum, flutes.
>Så skulle den aften være godt i gang...
>Om det er den optimale tilberedning, ved jeg ikke - men indtil videre er det
>dét svar, du har fået - andre har sikkert andre ideer.
Tak for de gode råd. Det var en succes, men jeg smed heldigvis ikke
den ene steg i fryseren, og der blev da også spist 2,9 kg. kød, 1,2
kg. flødekartofler, én bagt kartoffel til hver, pastasalat, 4
hvidløgsflutes og 2 alm. flutes samt blinnis og stenbidderrogn til
forret..... og ja, vi er noge spiselystne sportsmennesker, som skal
have noget indenbords
Med venlig hilsen
Ronnie Ziegler