Et sted at starte er måske at finde måder at tilberede grøntsager på, som
passer ind i en sovs-og-kartofler menu. Især rodfrugter kan tilberedes på
måder, så de kan suge sovs til sig på samme måde som kartofler. Meget bedre
end f.eks. grøn salat eller råkost.
Prøv f.eks. at stege diverse rodfrugter i et fad i ovnen; skær et udvalg
gulerødder, selleri, rødbede, pastinak, persillerod, kartoffel, glaskål,
kålrabi, løg - ikke nødvendigvis allesammen på en gang - i grove tern (3X3
cm) eller stænger (2X2X5 cm), vend dem med lidt olie, salt og peber, måske
en krydderurt som timian, rosmarin, laurbær etc, og et skvæt citronsaft
eller balsamicoeddike. Steg det i ovnen ved 200 i en god time, vend rundt i
det det når halvdelen af tiden er gået.
Temperatur og stegetid kan varieres, så det passer med hvad man ellers
laver. Ovenstående passer perfekt i min ovn, med en lille culottesteg
stående i et fad for sig ved siden af.
Netop ovntegning er jo langt sundere og mere magert end farsretter stegt på
panden. Andre relativt magre tilberedninger er kogning og braisering. Selv
frøken Jensen er fuld af traditionelle, magre tilberedningsmetoder, som er
gået i glemmebogen. Undgå absurde efterligninger af traditionelle
tilberedeninger, som f.eks. tørstegning på panden - hvis du skal pandestege
kød, så køb en grillpande. Man kan heller ikke, modsat hvad mange påstår,
stege frikadeller eller hakkebøffer i ovnen. Lav et farsbrød i stedet, eller
brug farsen til kødboller.
MHT sovs, så er der forskellige tricks man kan bruge, når man vil spare på
fedtet, uden at smagen går fløjten; sødt, surt, stærkt, aromatisk. Også her
gælder det om at undgå bevidstløse erstatninger; lige meget hvad man gør,
smager fromage frais altså ikke ligesom piskefløde, og meljævning ikke
ligesom opbagning. Meget bedre at lave saucer baseret på rødvin, øl, god
fond, purerede grøntsager etc.
Jeg kan anbefale Claus Meyers og Arne Astrups bog "Spis igennem", både for
opskrifterne og for de generelle råd om, hvordan man får mager mad til at
smage af noget.
Her er et par uddrag fra bogen, som Meyer har online.
Smagens kemi:
http://www.meyersmad.dk/meyers.asp?HM=836&PageID=3968
Toscansk bondesuppe:
http://www.meyersmad.dk/meyers.asp?PageID=6030
Hot pot med oksekød, øl og lakridsrod
http://www.meyersmad.dk/meyers.asp?PageID=6069
God appetit!
Peter
"Basil of Fawlty Towers" <kuntaNO@SPAMstarmail.co.za> skrev i en meddelelse
news:EaSJb.66568$jf4.4279647@news000.worldonline.dk...
> Når man nu er et sovsehovede, og den foretrukne menu er bøf, sovs og
> kartofler, og altså ingen form for grønt, hvordan programmerer man så sig
> selv til at ændre denne livsstil ?
>
> Jeg søger nogen råd fra nogen hvor dette er lykkedes, og altså ikke bare
> links til hellige helsesider.
>
> Ord som sund livsstil, fedtfattig, light og helse giver mig myrekryb, så
der
> skal noget af en transformering til.
>
> Kai
>
>