"Jette Mogensen" <jette.mogensen@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:3feb5d6f$0$69966$edfadb0f@dread12.news.tele.dk...
>
> "Stefan Garvig" <sgdataGED@edb.dk> skrev i en meddelelse
> news:bsf4ac$10i5$1@news.cybercity.dk...
> > Hej
> >
> > Her til juleaften havde jeg til vores julemiddag bestilt en 5 kg gås hos
> en
> > gåseforhandler og -opdrætter her på Sjælland. Sammen med gåsen fik vi en
> > opskrift af forhandleren/opdrætteren. Vi fulgte opskrift til punkt og
> > prikke, dog erstattede vi fyldet (æbler og svesker) med en god fars af
70
> %
> > svinekød fra to svinemørbrade og 30 % kalvekød fra to kalvekoteletter).
> > Gåsen skulle iht. opskriften stege i 40 min pr. kg gås, dvs. 200
minutter
> i
> > alt, svarende til 3 timer og 20 minutter. Vores gås fik i alt 3 timer og
> 30
> > minutter.
> >
> > Resultatet blev en sej gås med meget hårdt kød. Smagen var en anelse ram
> og
> > under stegningen var duften ligeledes en kende ram.
> >
> > Hvad mon vi har gjort galt?
> >
> > Og - ikke mindst - kan det tænkes, at vi har fået en gase i stedet for
en
> > gås?
> >
> > Jeg glæder mig rigtig meget til at høre fra jer - især fordi det var min
> > gamle far, der havde ønsket sig gås til jul. Og farmand kunne dårligt
nok
> > tygge selv det mindst hårde gåsekød
> >
> >
> > Venligst
> >
> > Stefan Garvig
> >
> >
> > Hej Stefan
>
> Det var dog utrolig kedeligt,at din gås ikke blev god.Om det er selve
dyret
> eller tilberedningen der var noget i vejen med skal jeg ikke kunne sige,
Ved
> hvilken temperatur stegte du gåsen?. Og havde du væske i bradepanden hele
> tiden?
>
> Selv stegte jeg også en gås ( på 6,1 kg) og den blev pragtfuld. Den blev
> fyldt med æbler og svedsker.I bradepanden kom jeg en pose suppeurter og 1½
l
> kogende bouillon. Gåsen blev lagt med brystet nedad på risten over
> bradepanden og hele molevitten blev sat i kold ovn ,nederst, og ovnen
derpå
> tændt på 160 grader.Efter en time blev kræet vendt- stegetid ca 40 min pr
> kg. jeg brugte stegetermometer og stegte til 85 grader. (målt ved
> overlåret)Undervejs fjernede jeg flere gange fedt fra bradepanden. Og der
> var meget fedt. Selvom jeg fjernede synligt fedt inden jeg stegte dyret,
har
> jeg alligevel 1½ l smeltet fedt.
> Jeg brunede gåsen ved 250 grader til farven var passende og lod gåsen stå
og
> trække i den slukkede ovn med åben dør ,mens sovsen blev lavet.
>
> Jeg ved jo ikke om du har spist gås før, men gås smager ikke som and i
stor
> størrelse.Selve kødet er fastere,mindre fedt og mørkere. Men det skal
> absolut ikke smage sådan som du beskriver det. At kødet var så hårdt, at
din
> far ikke kunne tygge det, tyder på at dyret enten har stegt for længe
eller
> ved for høj temperatur eller begge dele.
>
> Det er kun anden gang jeg prøver at stege gås, første gang for en del år
> siden. syntes jeg heller ikke arbejdet og prisen stod mål med indsatsten.
> Men dengang stegte jeg den ved 200 grader og bruning først.Den blev tør og
> hård og kedelig.
>
> Hvis du mener ,at selve dyret har en fejl,så synes jeg du skal kontakte
din
> leverandør og høre hvad de har fodret kræet med.
>
> mvh Jette
> >
>
Hej Jette
Tak for dit meget gode svar. Jeg kontakter min leverandør (som vist også er
din leverandør) og klager min nød.
Venligst - og godt nytår.
Stefan Garvig