"Gert Krabsen" <krabsen@krabsenfjernes.dk> skrev i en meddelelse
news
rzq4u3uo76ggyl@news.sunsite.auc.dk...
> De 'skal' ligge ned
>
> Det sikrer, at proppen holdes fugtig og dermed tæt. Tørrer proppen ud er
> der risiko for, at vinen bliver iltet, hvilket ikke just forbedrer smagen,
> med mindre man er til vineddike..
>
>
> At propper er lavet af kork skyldes netop, at kork ikke afgiver smag eller
> lugt til indholdet. Så når en flaske kasseres, fordi den 'har prop' er det
> faktisk ikke proppen, der smager. Det kan være en utæt prop eller måske
> mere typisk urenheder, der har fået ilt nok til at rådne..
>
Nej, når en flaske siges at have "prop", er det fordi der er en kemisk
forbindelse i vinen der hedder 2,4,6 trikloranisol, også kaldet TCA. Den får
vinen til at lugte af gamle, mugne aviser. TCA kommer fra korkpropperne,og
er en fejl, der ikke bør forekomme, men alligevel rammes en del vine af
dette. Det er derfor mange producenter, især i New Zealand og Australien nu
overvejer skruelåg til deres vine.
En utæt prop vil give oxideret vin, dvs at vinen antager en brunlig, mørk
farve, og smager "hedvinsagtig", og det kan man risikere hvis vinen
opbevares stående i LANG tid, formentlig mere end et år, afhængig af
luftfugtighed i omgivelserne naturligvis.
Vin, der skal opbevares i flere år bør således altid ligge ned, uanset om
det er rød eller hvid, men ingen af delene tager skade af at stå op nogle
måneder.
Anders