|
| Oliven olie Fra : My |
Dato : 07-11-03 08:17 |
|
Hejsa
Jeg bruger sjældent olivenolie i madlavning, men nu står jeg og skal bage
nogle madbrød, hvor der skal olivenolie i + de skal pensles med det og
drysses med kryderier.
Nu er det så jeg er i tvivl... Der findes jo en masse forskellige olier og i
meget forskellige prisklasser. Er den billige god nok til bagning eller skal
jeg købe en af de dyre?
| |
kiras12000@yahoo.dk (07-11-2003)
| Kommentar Fra : kiras12000@yahoo.dk |
Dato : 07-11-03 08:44 |
|
My <min@duer.ikke> skrev:
>Hejsa
>
>Jeg bruger sjældent olivenolie i
>madlavning, men nu står jeg og skal bage
>nogle madbrød, hvor der skal
>olivenolie i + de skal pensles med det og
>drysses med kryderier.
>
>Nu er det så jeg er i tvivl... Der
>findes jo en masse forskellige olier og i
>meget forskellige prisklasser. Er den
>billige god nok til bagning eller skal
>jeg købe en af de dyre?
--
hej
Du kan roligt bruge en af de mindre gode olier til bagning,Det et
kun til den lidt finere madlavning, hvor der skal dryppes med olie
at kvaliteten er afgørende.
mvh mcloud
| |
Jan Bøgh (07-11-2003)
| Kommentar Fra : Jan Bøgh |
Dato : 07-11-03 18:49 |
|
<kiras12000@yahoo.dk> wrote in message
news:10681911520.417019154892653@dtext.news.tele.dk
Fjern de to streger over det, du svarer - mange readere klipper alt efter
disse to streger væk.
Du kan på www.usenet.dk læse noget om signaturer - der kan du se
forklaringen.
vh
Jan
| |
Thomas Hjort (08-11-2003)
| Kommentar Fra : Thomas Hjort |
Dato : 08-11-03 01:33 |
|
"Jan Bøgh" <jan@boegh-dot-net> skrev i en meddelelse
news:3fabdb09$0$9830$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
> <kiras12000@yahoo.dk> wrote in message
> news:10681911520.417019154892653@dtext.news.tele.dk
>
> Fjern de to streger over det, du svarer - mange readere klipper alt efter
> disse to streger væk.
> Du kan på www.usenet.dk læse noget om signaturer - der kan du se
> forklaringen.
>
Gaaaab har du ikke andet at lave end at holde øje med det?
Mvh Thomas
| |
Mrs Krabappel (10-11-2003)
| Kommentar Fra : Mrs Krabappel |
Dato : 10-11-03 13:17 |
|
"Thomas Hjort" <dsl54291@vip.cybercity.dk> wrote in message
news:bohdis$1pgh$1@news.cybercity.dk...
>
> Gaaaab har du ikke andet at lave end at holde øje med det?
>
Man kan ikke sige, at emnerne i denne NG som ikke er decideret OT er nye
eller spændende... med mindre man holder at debattere til bevidløshed om
pizzabund/topping, pesto, brøddej, olivenolie, is/espressomaskine, og
sæsonbestemte "originaler", fx ris a l'amande / græskersuppe / pastasalat...
Sandra "tsk, tsk" Krabappel
| |
Carsten Finn Rasmuss~ (10-11-2003)
| Kommentar Fra : Carsten Finn Rasmuss~ |
Dato : 10-11-03 13:45 |
|
Thomas Hjort wrote:
> "Jan Bøgh" <jan@boegh-dot-net> skrev i en meddelelse
> news:3fabdb09$0$9830$edfadb0f@dread14.news.tele.dk...
>> <kiras12000@yahoo.dk> wrote in message
>> news:10681911520.417019154892653@dtext.news.tele.dk
>>
>> Fjern de to streger over det, du svarer - mange readere klipper alt
>> efter disse to streger væk.
>> Du kan på www.usenet.dk læse noget om signaturer - der kan du se
>> forklaringen.
>>
>
>
> Gaaaab har du ikke andet at lave end at holde øje med det?
>
>
> Mvh Thomas
Burde du ikke overveje at gå lidt tidligere i seng?
Når du nu vågner og læser indlægget igen, vil du opdage at det er et
udmærket råd.
Manges nyhedslæsere er sat op til automatisk at fjerne signaturer = alt
efter signaturadskilleren. Hvis man svarer efter signaturadskilleren vil
disse kun se et tomt indlæg, og det er formodentlig ikke i afsenderens
interesse.
Sådet var ikke 'utidig indblanding', det var bare et rigtigt godt råd.
--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....
| |
My (08-11-2003)
| Kommentar Fra : My |
Dato : 08-11-03 15:38 |
|
Hej Alle Sammen
Tak for jeres svar, jeg har købt den billige fra Alid i går, så må vi se om
det ikke bliver godt nok :0)
Fortsat god weekend
My
<kiras12000@yahoo.dk> skrev i en meddelelse
news:10681911520.417019154892653@dtext.news.tele.dk...
> My <min@duer.ikke> skrev:
> >Hejsa
> >
> >Jeg bruger sjældent olivenolie i
> >madlavning, men nu står jeg og skal bage
> >nogle madbrød, hvor der skal
> >olivenolie i + de skal pensles med det og
> >drysses med kryderier.
> >
> >Nu er det så jeg er i tvivl... Der
> >findes jo en masse forskellige olier og i
> >meget forskellige prisklasser. Er den
> >billige god nok til bagning eller skal
> >jeg købe en af de dyre?
>
> --
> hej
> Du kan roligt bruge en af de mindre gode olier til bagning,Det et
> kun til den lidt finere madlavning, hvor der skal dryppes med olie
> at kvaliteten er afgørende.
> mvh mcloud
>
| |
Thomas Hjort (09-11-2003)
| Kommentar Fra : Thomas Hjort |
Dato : 09-11-03 01:27 |
|
"My" <min@duer.ikke> skrev i en meddelelse
news:3facffce$0$29309$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
>
> Hej Alle Sammen
> Tak for jeres svar, jeg har købt den billige fra Alid i går, så må vi se
om
> det ikke bliver godt nok :0)
>
> Fortsat god weekend
>
> My
>
Sådan dér! Men pas på dråberne husk på at det er en fornem prisvinder ;))
Mvh Thomas
| |
Thomas Hjort (07-11-2003)
| Kommentar Fra : Thomas Hjort |
Dato : 07-11-03 15:20 |
|
"My" <min@duer.ikke> skrev i en meddelelse
news:3fab46fa$0$29416$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
> Hejsa
>
> Jeg bruger sjældent olivenolie i madlavning, men nu står jeg og skal bage
> nogle madbrød, hvor der skal olivenolie i + de skal pensles med det og
> drysses med kryderier.
>
> Nu er det så jeg er i tvivl... Der findes jo en masse forskellige olier og
i
> meget forskellige prisklasser. Er den billige god nok til bagning eller
skal
> jeg købe en af de dyre?
Køb den billige. Der blev engang lavet en test der viste at den billigste
olivenolie fra Aldi (eller Fakta?) var den bedste.
Mvh Thomas
| |
Casper (07-11-2003)
| Kommentar Fra : Casper |
Dato : 07-11-03 23:14 |
|
"Thomas Hjort" <dsl54291@vip.cybercity.dk> wrote in message news:<bog9m3$g2b$1@news.cybercity.dk>...
> "My" <min@duer.ikke> skrev i en meddelelse
> news:3fab46fa$0$29416$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
> > Hejsa
> >
> > Jeg bruger sjældent olivenolie i madlavning, men nu står jeg og skal bage
> > nogle madbrød, hvor der skal olivenolie i + de skal pensles med det og
> > drysses med kryderier.
> >
> > Nu er det så jeg er i tvivl... Der findes jo en masse forskellige olier og
> i
> > meget forskellige prisklasser. Er den billige god nok til bagning eller
> skal
> > jeg købe en af de dyre?
>
>
> Køb den billige. Der blev engang lavet en test der viste at den billigste
> olivenolie fra Aldi (eller Fakta?) var den bedste.
>
>
> Mvh Thomas
Hej
Rigtigt nok, men siden har Aldi skiftet leverandør. Irma har af og til
tilbud på De Cecco. Prisen er ca. 50 kr. pr. liter.
Mvh
Casper
| |
Klaus Alexander Seis~ (08-11-2003)
| Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ |
Dato : 08-11-03 07:47 |
|
Casper skrev:
> Irma har af og til tilbud på De Cecco. Prisen er ca. 50 kr. pr.
> liter.
De Cecco er god, men noget overvurderet, synes jeg. Min favorit er
Santagata. Den koster ca. 60 kr/L i SuperBrugsen, men fås ofte på
tilbud til 40 kr/L.
// Klaus
--
><> unselfish actions pay back better
| |
Astrup (08-11-2003)
| Kommentar Fra : Astrup |
Dato : 08-11-03 13:03 |
|
Hey My..
Fandt min gode gamle rapport frem og tog et lille afsnit... Håber det kan
bruges..
_______________________________________________________________
Jeg har nu set nærmere på nogle af de processer, som fedtstoffer kan komme
ud for, inden at de ender hos os forbrugere. Jeg vil nu prøve at lave en
samlet vurdering ud fra mit kendskab til de forskellige processer. Herved
kan vi bruge det kendskab til at skabe en mere professionel omgang med
fedtstofferne og derved skabe en tryghed ved, at vi ikke bare bliver en del
af de blåøjede forbrugere der tror, at producenterne altid laver
ernæringsmæssige korrekte fødevarer.
Vi bør som forbrugere bruge de koldpressede (under 50°) produkter som ikke
har være ude for en raffinering, som de flerumættede fedtstoffer ikke kan
holde til. Man skal dog sørge for at vælge en økologisk olie, da denne vil
være fri for pesticider som der ellers ville kunne forekomme i olien.
Yderligere skal man stille store krav til producenten at olien også er
presset og hældt på emballagen uden påvirkning af lys, ilt og varme.
Emballagen skal være en plast eller metal beholder, hvor lys ikke kan trænge
igennem og skade olien. Metal beholderen skal dog være plastbehandlet
indvendigt, da metaller tit kan gå ind og virke som katalysator. Beholderen
skal være tæt så der ikke kan komme ilt til og skabe en harskning. Olien
skal også stå koldt da harsknings processens hastighed forøges væsentligt
ved en varme stigning. Specielt de enkeltumættede olier kan godt komme til
at se "forkerte" ud ved at de krystalliserer i køleskabet, men det er
egentligt mere forsvarligt at bruge olien sådan end hvis den havde stået
udenfor køleskabet.
Til stegning skal man ikke bruge fedtstoffer med et for højt antal
flerumættede fedtsyre da disse ikke kan tåle opvarmningen og vil derfor gøre
mere skade end gavn. Man skal bruge en koldpresset olivenolie. (Evt. kokos
og palmeolie). Hvis olien oser er den ødelagt fysisk såvel som smagsmæssigt
og bør derfor smides væk. Olie syder ikke på samme måde som smør og det kan
derfor være svært at vurdere hvornår olien er tilstrækkelig varm, man kan
derfor lægge et løg på panden eller blande olien op med lidt smør som er
mættet fedtstof og derfor godt kan holde til varmen. Til bagning kan man
også bruge olien og også olier der normalt ikke kan klare opvarmning da
temperaturen ikke bliver særlig høj. Dog skal man huske at olier er mere fri
for vand end blandingsprodukter og margariner, hvilket betyder at ca. 1 dl.
(85g) olie svarer til 100 g margarine.
Hvad hærdet transfedt, omestret fedt og hårdt fedt angår skal man generelt
holde sig fra disse produkter. Man skal huske at fedtet ikke kun bliver
forbrændt, men også skal optages af kroppen. Det er livsnødvendigt.
Cellemembranerne skal være fleksible og elastiske og ikke sprøde og
usmidige. Jeg anbefaler derfor at man undgår disse især fastfood produkter
og produkter der går efter denne stejle smeltekurve.
Men vi skal huske på at fedt er godt og sundt. Det skal bare være den
rigtige slags og mængde. Hvis man får det lige fra den fede frugt som
avokado, så er man temmelig sikker på, at man ikke får det manipulerede
fedt. For at få de flerumættede olier kan jeg anbefale koldpressede hørfrø
(n-3), græskarkærner (n-6) og valnød (n-6). Dog kan fiskeolier ikke
anbefales, da de har et stort indhold af tungmetaller som netop ophobes i
fedtvævet. De flerumættede fedtsyrer kan ikke holde sig så lang tid, men
indret dig efter det i stedet. Er der ikke noget paradokssalt i at fødevare
fra naturen kan holde sig et vis stykke tid, men vi vil have dem til at
holde evigt?
-------------------------------------------------------------
Altså holdt dig til det koldpressede jomfru olivenolie..!! Da det er til
bagning er oliven olie og andre olier der nærmer sig for kanten til at have
fler umættede fedtsyrer gode da opvarmningen ikke bliver så høj. Men vælg en
olie som er i en mørk flaske da lys skaber de såkaldte frie radikaler som
ikke er hodt i store mængder. Men hvis du kun tænker på madens smag og at de
t bliver godt så hør på de andre og køb det billigeste skarammel du kan
finde..
Det hele virker nok lidt forvirende men håber du kan bruge det til noget...
Med venlig hilsen Aske Astrup
| |
-V- (09-11-2003)
| Kommentar Fra : -V- |
Dato : 09-11-03 13:23 |
|
Astrup wrote:
> Hey My..
>
> Fandt min gode gamle rapport frem og tog et lille afsnit... Håber det
> kan bruges..
I hvilken forbindelse har du skrevet din rapport?
Dine kilder?
-V-
| |
Astrup (09-11-2003)
| Kommentar Fra : Astrup |
Dato : 09-11-03 17:42 |
|
Hey -V-
Min rapport var min eksamens rapport sidste år i proces på 2. år HTX..
Emnet var tryghed og jeg skrev om hvordan man kunne sikre en tryghed ved at
vide noget om de ting man spiser. Det kunne jeg snakke langt mere om men vil
skåne dig... Men mine kilder er bla..
Bøger:
"Olier og fedtstoffer" Sumo Lutus, Urtegården 1998 (Det hele)
"Fakta om fedt" John Finnegan, politisk revy 1996 (Skandalen med de sunde
spiseolier og resume)
"Lævnedsmiddellære" Marianne Clausen, Erhvervsskolernes forlag 1995
(Ekstraktionen)
"Smør- & fedt-teknologi J.M Bush Kristensen, Erhvervsskolernes forlag 1996
(Harskningsdelen)
"Ernærings og levneds middel leksikon" Niels Lyhne, GAD 1997 (Kan finde
alt,trans/cis, radikaler)
"Kemi 2000" B og C niveau Helge Mygind, P. Haase & Søns 1994/1995 (Bindinger
og reaktioner)
"Spis igennem" fed, federe, fedest Arne Astrup og Claus Meyer, Politikkens
2002 (Folkesundhed)
"Levnedsmiddelteknologien" Poul Erner Andersen, Polyteknisk Forlag 1993
(Fedtstof generelt)
Yderligere:
"Brancheudvalgene med sekretariat i industrifagene" Fagområde:
Procesindustrien, Emne: Oliekemi (Disse var kopier jeg fik udleveret fra
Aarhus Olie omkring de forskellige processer mere praktisk belyst. Kender
desværre ikke bogen de stammer fra.) (Hærdning og omestring)
Artikler:
"Det store kemi-forsøg" Samvirke Februar 2003. Side (6-12)
"Skrappe regler for transfedt" Samvirke maj 2003.
Links:
Fedts opbygning
www.netdoktor.dk
Transfedt og ernæring.
www.slankeinfo.dk
www.altomkost.dk
Rapporter om fedt og samfund
http://www.ernaeringsraadet.dk/frame.cfm?sprog=1&grp=8&menu=1
Bekendtgørelse om transfedt
http://147.29.40.90/DELFIN/HTML/B2003/0016005.htm
Stor publikation om overvægt og fedme
http://www.sst.dk/publ/publ1999/fedme/Default.htm
| |
|
|