|
| Hvilken vodka til bittere? Fra : Emil |
Dato : 03-10-03 00:26 |
|
Hej
Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
tusindvis. Men ...
Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
Hvilken opskrift er din favorit (link)?
m.v.h. Emil
--
Ved svar via e-mail skal 'invalid' erstattes med 'com'
| |
Henrik Veber Madsen (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Henrik Veber Madsen |
Dato : 03-10-03 06:57 |
|
Emil skrev:
> Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
> tusindvis. Men ...
>
> Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
Rasputin (Fakta).
> Hvilken opskrift er din favorit (link)?
2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb, ren
smag.
hvm
--
"Consumere diem, quam minimum credula postero."
| |
Bo Warming (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 03-10-03 11:49 |
|
"Henrik Veber Madsen" <hvm@mail.uni2.dk> wrote in message
news:3F7D0FA1.2B3A@mail.uni2.dk...
> Emil skrev:
>
> > Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
> > tusindvis. Men ...
> >
> > Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
>
> Rasputin (Fakta).
>
> > Hvilken opskrift er din favorit (link)?
>
> 2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
> hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb, ren
> smag.
At sie og hvile har betydning ved vin. Her er det ren æstetik.
Smirnoff eller billigste vodka fx Rasputin er et fedt - der er så lidt
smagsstof udover sprit og vand, at det overdøves af perikon , artemissia
eller hvad der bruges.
| |
Henrik Veber Madsen (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Henrik Veber Madsen |
Dato : 03-10-03 21:16 |
|
Bo Warming wrote:
>
> "Henrik Veber Madsen" <hvm@mail.uni2.dk> wrote in message
> news:3F7D0FA1.2B3A@mail.uni2.dk...
> > Emil skrev:
> >
> > > Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
> > > tusindvis. Men ...
> > >
> > > Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
> >
> > Rasputin (Fakta).
> >
> > > Hvilken opskrift er din favorit (link)?
> >
> > 2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
> > hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb, ren
> > smag.
>
> At sie og hvile har betydning ved vin. Her er det ren æstetik.
>
> Smirnoff eller billigste vodka fx Rasputin er et fedt - der er så lidt
> smagsstof udover sprit og vand, at det overdøves af perikon , artemissia
> eller hvad der bruges.
Du må jo have nosser på størrelse med græskar, siden du vover sådan en
foragt for personlige erfaringer med favoritbitteren - fremstillet
utallige gange de sidste 23 vintre eller mere. Hvad med at prøve det
først, inden du udgyder din udsøgte ekspertbetragtning :[
hvm
--
"Consumere diem, quam minimum credula postero."
| |
Bo Warming (05-10-2003)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 05-10-03 09:51 |
|
"Henrik Veber Madsen" <hvm@mail.uni2.dk> wrote in message
news:3F7DD8ED.2A6D@mail.uni2.dk...
> Bo Warming wrote:
> >
> > "Henrik Veber Madsen" <hvm@mail.uni2.dk> wrote in message
> > news:3F7D0FA1.2B3A@mail.uni2.dk...
> > > Emil skrev:
> > >
> > > > Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
> > > > tusindvis. Men ...
> > > >
> > > > Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
> > >
> > > Rasputin (Fakta).
> > >
> > > > Hvilken opskrift er din favorit (link)?
> > >
> > > 2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
> > > hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb,
ren
> > > smag.
> >
> > At sie og hvile har betydning ved vin. Her er det ren æstetik.
> >
> > Smirnoff eller billigste vodka fx Rasputin er et fedt - der er så lidt
> > smagsstof udover sprit og vand, at det overdøves af perikon , artemissia
> > eller hvad der bruges.
>
> Du må jo have nosser på størrelse med græskar, siden du vover sådan en
> foragt for personlige erfaringer med favoritbitteren - fremstillet
> utallige gange de sidste 23 vintre eller mere. Hvad med at prøve det
> først, inden du udgyder din udsøgte ekspertbetragtning :[
Jeg har prøvet.
Jeg lever efter princippet at hver mundfuld skal være forskellig fra alle
tidligere mundfulde, næsten.
At hver smagsoplevelse skal være et sammenlignende eksperiment og "Let your
senses guide you" som Nietzsche skrev og Bailey Whisky Likør kopierede. At
optræne sanserne til at skelne udfra facts og ikke myte, er ædel sport..(men
professionelle smagspaneler har vist særlig genetik eller uspoleret
barndom).
Ville du kunne vinde et væddemål på at smage forskel dyr og billig
normalvodka, når smagen domineres af urteudtræk?
" E B Madsen" trak sig fra væddemål. Min søn har altid tabt, når blindet
forsøg, og han var helt sikker - den gruppepresstyrede madsnob.
Jeg har måske dårlig næse og smagsløg, ihvertfald er min japanske kone
overlegen vedr fisk og te og især ris m.m.
Men at normaldanskeren kan skelne som du påstår, tvivler jeg på.
P.t. æder jeg rosiner der har stået i Brøndum-snaps hhv. Rasputin-vodka. Jeg
er i tvivl om hvad er bedst - sukkerarter og druesmag fra den tørrede frugt
er dominerende, og det gør meget lille forskel om der er en tanke af
snapseolierne, hvoraf kommen (eller hvad det nu er) ikke rigtig klæder
druen, men alligevel giver en god rundhed (gør det mindre "spritted").
Server ikke dyr vin for en japaner - efter ½ glas rødmer asiaten og er
lystig som vi andre efter ½ flaske champagne. De har "medfødt antabus" - vi
har ikke.
Forresten fik jeg igår prøvet det , som jeg advaredes imod på denne ng - den
ca 80% absint gjort til absintlikør med sukker i mikrobølge ovnen....
Det smager helt som hvis madsnobben suger op i sukkerknald og afbrænder på
særligt metalinstrument. Intet smagspanel vil kunne skelne. Men er man i
kedeligt selskab og tiden skal slås ihjel, er ritualer og flammer
oplivende - et "konversations-objekt"
DET ER UMULIGT AT FÅ selv den højalkoholiske absinth TIL AT BRYDE UD I
FLAMMER I MIKROBØLGEOVNEN, således som der varskoedes om - det blev igår
vidnefast konstateret.
Forsigtigheds-præk er som snobberi - det er livet for kort til.
(Vins smag tager skade af ikke at være siet. Her sker en kemisk proces
mellem rest-produkterne. Det afprøvede jeg med et HF-hold, da jeg underviste
i kemi på Øregaard Gymnasium, hvor vi tilsidst destillerede vinen, og så var
det umuligt at smage om dyr eller billig drue var brugt.
Men kryddersnaps laves typisk på tørrede frø eller blade, og her er
uklarhed/snav blot grimt.
Jeg blev ikke genansat, fordi mit kætteri førte til klage til min rektor fra
en rig forælder til en af mine elever - som nødig så sine snob-ideer
modbevist. Klassen fik det højeste eksamens-gennemsnit, der er givet - men
beslutningen om fyring var taget inden da.
I Zambia inviteredes jeg på hjemmebrygget øl - dvs majsgæringsblanding - hos
min tjener, og det var vedr første mundfuld lidt ulækkert, at øllen var
grødagtig, men smagen var frisk og god, og fibre tager ingen skade af.)
| |
Emil (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 03-10-03 23:02 |
|
Henrik Veber Madsen skrev:
>2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
>hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb, ren
>smag.
Lyder nemt og hurtigt til en begyndelse. Tak for svaret.
Jeg går ud fra at det er de tørrede blomsterknopper du mener, da
du nævner flot farve.
'skåren perikon' har jeg set nævnt i samme sammenhæng, men det er
vel kun bladene; deres olieindhold skulle have en terapeutisk
effekt?
Ved du om der er smagsforskel på alm. og prikbladet perikon -
evt. et hint.
m.v.h. Emil
| |
Gert Krabsen (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Gert Krabsen |
Dato : 03-10-03 23:10 |
|
Sat, 04 Oct 2003 00:02:19 +0200, Emil <emilsen@ostbirk.invalid> skrev:
> Henrik Veber Madsen skrev:
>
>> 2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
>> hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb, ren
>> smag.
>
> Lyder nemt og hurtigt til en begyndelse. Tak for svaret.
>
> Jeg går ud fra at det er de tørrede blomsterknopper du mener, da
> du nævner flot farve.
Det er blomsterne - men efter min mening bedst med 'lige-før-udspring'
knopperne. De indeholder mest saft.
Hvis du klemmer sådan en knop, kommer der kraftigt rødt farvestof frem -
det er det, der giver snapsen farve.
På grund af den røde 'dråbe' kaldes Perikum også 'Johannesblodurt'. Da
Johannes Døber blev henrettet dryppede det på en Perikum, der voksede der.
Og både smag, duft og farve ændrer sig med tiden. Jeg synes den er bedst
som frisk, hvor duften er kraftigst. Perikum er en af de kryddersnapse, der
er lettest at kende på duften.
mvh
Krabsen
Using M2, Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/m2/
| |
Henrik Veber Madsen (09-10-2003)
| Kommentar Fra : Henrik Veber Madsen |
Dato : 09-10-03 05:25 |
|
Emil skrev:
>
> Henrik Veber Madsen skrev:
>
> >2 tsk. tørret, økologisk perikum til 1 fl.; står i to døgn; sies, og
> >hviler derefter i endnu mindst to døgn. Superflot farve; lang, dyb, ren
> >smag.
>
> Lyder nemt og hurtigt til en begyndelse. Tak for svaret.
>
> Jeg går ud fra at det er de tørrede blomsterknopper du mener, da
> du nævner flot farve.
> 'skåren perikon' har jeg set nævnt i samme sammenhæng, men det er
> vel kun bladene; deres olieindhold skulle have en terapeutisk
> effekt?
>
> Ved du om der er smagsforskel på alm. og prikbladet perikon -
> evt. et hint.
Jeg har aldrig brugt anden perikum end snapseurten; altså prikbladet.
Så svaret er nej.
hvm
--
"Consumere diem, quam minimum credula postero."
| |
Søren (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Søren |
Dato : 03-10-03 17:02 |
|
"Emil" <emilsen@ostbirk.invalid> wrote in message
news:hlcpnv8lf18godan6i4364g2peho3jdv5q@4ax.com...
> Hej
>
> Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
> tusindvis. Men ...
>
> Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
>
Brug finsprit (96%vol)
Bør fortyndes til ca 35 %
Vodka er rem sprit.
Snaps er sprit med smag. (dild, kommen, porse)
Bitter er snaps med bitter/besk smag (rønnebær...)
Kryddersnaps er snaps med bær, frugter etc. (blåbær, slåen, æbler,
mælkebøtte...)
> Hvilken opskrift er din favorit (link)?
Rød Aalborg.
Søren
>
> m.v.h. Emil
> --
>
> Ved svar via e-mail skal 'invalid' erstattes med 'com'
| |
Bo Warming (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Bo Warming |
Dato : 03-10-03 20:49 |
|
"Søren" <leave@mealone.dk> wrote in message
news:blk6k9$qr2$1@news.cybercity.dk...
> Brug finsprit (96%vol)
> Bør fortyndes til ca 35 %
Har nogen københavnsk vinhandler sprit 96% eller 96% sprit?
Jeg måtte bestille det og hente det en uge senere og der var meget dyrere pr
g sprit end vodka.
>
| |
Emil (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 03-10-03 23:43 |
|
Søren skrev:
>Brug finsprit (96%vol)
>Bør fortyndes til ca 35 %
Nu da jeg har fået læst lidt på lektien, kan jeg se at det er den
absolut mest smagsneutrale og fuselfattige sprit som findes.
Der er kun tre apoteker som sælger den (København, Skanderborg og
Ålborg).
>> Hvilken opskrift er din favorit (link)?
>Rød Aalborg.
Du glemte da vidst nok en kæmpe smily her?
m.v.h. Emil
| |
Jesper (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Jesper |
Dato : 03-10-03 20:06 |
|
Emil skrev:
> Hej
>
> Nu vil prøve at lave nogle bittere. Opskrifter kan jeg finde i
> tusindvis. Men ...
>
> Hvilken vodka har den mest neutrale smag?
>
> Hvilken opskrift er din favorit (link)?
>
> m.v.h. Emil
Brøndum er så neutral, at den fint kan bruges som vodka.
/Jesper
| |
Emil (03-10-2003)
| Kommentar Fra : Emil |
Dato : 03-10-03 23:22 |
|
Jesper skrev:
>Brøndum er så neutral, at den fint kan bruges som vodka.
Deri er jeg ikke enig. Det er år siden jeg snuste til sådan en
flaske. Duften virkede frastødende. Jeg fornemmede fusel, men jeg
kan i dag læse mig til, at det må have været kommen og kanel.
Brøndum er ude i kulden.
Men du har ret i, at den ofte anbefales. Det er måske et levn fra
en tid, hvor der ikke var noget andet at vælge imellem?
m.v.h. Emil
| |
Jan Bøgh (05-10-2003)
| Kommentar Fra : Jan Bøgh |
Dato : 05-10-03 16:55 |
|
"Emil" <emilsen@ostbirk.invalid> wrote in message
news:rtsrnvkds85invp1nfn3pga45kk5fl3hmc@4ax.com
> Jesper skrev:
>
>> Brøndum er så neutral, at den fint kan bruges som vodka.
> Men du har ret i, at den ofte anbefales. Det er måske et levn fra
> en tid, hvor der ikke var noget andet at vælge imellem?
Det tror jeg bestemt.
Jeg foretrækker afgjort også en vodka, når jeg skal lave min årlige
porsesnaps (lavet kun på 'koglerne' - altså ingen blade.
vh
Jan
| |
|
|