Visse meget umættede olier kan have en lidt harsk smag, hvis de har stået
lunt længe.
Om de har været åbnet betyder meget lidt, selvom ilt indgår i nogle af de
tre typer harsknings-processer.
Botulisme er kendt fra anaerob sildelagring der i starten af forrige
århundrede gav nogle få dødsfald, og man har isoleret toxin, der hvis
oprenset er ideelt til bakteriologisk krig.
Men vedr "fordærvet olie" hvor fine analysemetoder kan påvise også dette
spøjse fænomen, har man aldrig været nær faregrænsen, og problemet er kun om
smag - og intet smagspanel har kunne opdage harskningen, hvis der som ved
normal oliebrug er blandet med krydderier,
(som overdøver næsten al harskning.)
Husholdnings- og ernærings-økonomen, der i Politiken 18aug03 råber "ulven
kommer" har ingen videnskabelig belæg , og smadrer den sidste rest af
troværdighed for de mad-hygiejne-hysterikere, som agurketids-journalistik
giver spalteplads
Visse olier kan ved lang tids henstand polymerisere og blive stive. Selv det
er uden sundhedsfare. At jomfruolivenolie der er åbnet og står i solen, har
fået en tanke efter et år, er netop kun EN TANKE - og de dygtigste
smagspaneler kan sjældent påvise denne "tanke" ved normal brug af olien
Botulisme fik ry som superdræber da toxinet oprensedes og viste sig at veje
meget lidt i forhold til giftvirkning - og fordi at der i førkrigstiden ofte
skete hjemme-saltning af sild med for lidt salt og syre, så en idag ukendt
gæring kunne ske.
Så sent som i 1981 oplevede man at socialt dårligt stillet familie med urent
hjem alle var døde og man vedtog fødevareforgiftning, men idag ved man at
psykosomatiske og andre faktorer skal med i retsmedicinsk afgørelse og at
disse diagnoser har været usikre "Døden skal have en årsag" og avislæsere
glæder sig ved at læse at svinemikler dør selvforskyldt
--
Bo Warming
Bjelkes Alle 46, 2200 København N
Tel: 3586 1000, fax: 3586 1001
http://www.glistrup.com