"Man skal indtage dobbelt så meget, hvis der er tale om rå vegetarisk kost,
og en halv gang mere, hvis føden også indeholder råt kød" angiver Politiken
15juni03sekt3p9 vedr vore jægersamlerforfædres geniale opfindelse af
opvarmning før spisning.
Her misinformerer avisen groft.
Tallet er rimeligt nok vedr plante-stivelse - du kan dø af sult, hvis du kun
får rå kartofler(hvorimod rå havrekerner eller gulerødder er næsten
så fordøjelige som uristede nødder).
DERIMOD ER fedt og protein i kød og fisk altid 100% fordøjeligt, hvis
mennesket ellers gider tygge så længe, at tarmens enzymer kan komme i
nogenlunde god kontakt med alle nærings-molekylerne.
(Og sluges slagtervarerne, får du stadig over 95 % udbytte af det spiste, så
husmødre ved kødgryderne skal ikke tro, de er noget.)
Ser vi på andet end æstetik, gav opvarmning af den animalske mad kun den
fordel, at vi før køleskabets opfindelse risikerede en anelse spild pga.
tarminfektion, hvis bakteriebefængt kød serveredes ukogt.
Artiklen linker ikke til den originale videnskabelige undersøgelse, som
journalister klart har misforstået - men dementi er yderst påkrævet.Spørg
enhver biokemiker - dette er helt banalt.
Og hvis udenlandske medier valgte at misforstå for at forbedre på
historien, så fritager det ikke avisen fra at ærestab - de er *bevidste
eller sjuskende løgnere* - for der var ikke tale om en politisk nyhed, som
hastede - de ku sagtens have tjækket med fagfolk.
Glæden ved at kød og fisk ikke spises råt, deler vi med alle andre end
sushi- og tartar-freaks - men det er ren luksus og har intet med
sundhedsgavn at gøre.
Hvis vi nedbrød alt brød ( dvs. fordøjelig stivelse) til sukker (nemt pr
NOVO-enzym) ville vi også opnå en gastronomisk forbedret luksus-smag for de
svage - men slet ingen øget nyttiggørelse af næringsindholdet
( I stenalderen var "lækker luksussmag" en en nyttig vejviser i retning af
vitaminrig mad, men idag narrer det os snarere til at spise for meget. )
--
Bo Warming
Bjelkes Alle 46, 2200 København N
Tel: 3586 1000, fax: 3586 1001
http://www.glistrup.com