"Janne Nielsen" skrev d. 28-03-01 13:42 dette indlæg :
> Hejsa
>
> Er der nogen der har opskrifter på rugbrød?? Sådan helt fra bunden...
>
> Her er en prøvet opskrift
Surdej:
1 dl vand (40 grader)
60 g ( 1 dl ) hvedemel
10 g gær
Rugdej 1. døgn:
1,6 l lunkent vand
200 g (3dl) skårne rugkerner
400 g(6½dl) sigtemel
1 kg (1,7l) groft rugmel
2 spsk salt
Rugdej 2. døgn:
500 g(8dl) grofr rugmel
2½ spsk kartoffelmel
Surdej: rør ingredienserne sammen og dæk skålen med plastfilm eller alu-folie. Stil skålen ved køkkentemperatur i 2-3 døgn.
Rugdej 1. døgn: rør alle ingredienserne sammen med ssurdejen. Tildæk skålen med plastfilm eller alu-folie og lad dejen stå ved 20 grader i 12-24 timer.
Rugdej 2. døgn: Kom den syrnede rugdej i røreskålen. Tilsæt rugmel og kartoffelmel. Ælt dejen i ca. 2 min. med køkkenmaskinen. Kom dejen i 2 3 liters rugbrødsforme ( EVAs er gode) Dæk formene med en hat af alu-folie og sæt brødene til hævning et lunt sted 3-4 timer.
Prik brødene med en gaffel og pensl med vand.
Sæt brødene i kold ovn på nederste rille på 160 grader i 2½ time.
Vend brødene ud af formene efter endt bagetid. Læg brødene med bunden opad på bagepladen og giv dem 15 min ved eftervarme.
Læg et hårdt opvredet viskestykke over brødene under afkølingen. Vent 1 døgn med at skære brødene.
Surdej kan tages fra til næste bagning. Tag 1 dl fra inden du kommer dejen i brødformene. Opbevar surdejen i et syltetøjsglas med låg. Drys den med lidt fint salt, det forlænger holdbarheden. Når du skal bruge surdejen skal du tage den ud af køleskabet i god tid, så den kan få stuetemperatur.
Med gemmesurdej starter du ved 1. døgn. ( surdejen kan holde sig ca. 6 uger i køleskab)
Du kan selvfølgelig lave rugbrødsdejen uden køkkenmaskine, jeg har bare ikke armkræfter til det
god fornøjelse Jette
>
>
Leveret af:
http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"