"Klaus Alexander Seistrup" <spam@magnetic-ink.dk> skrev i en meddelelse...
> Og Peter W. Bosse skrev:
> > Opskriften indeholder maltitolpulver!
>
> Så behold du den bare for dig selv - det er ikke noget for mig.
Jamen, - så gør jeg bare det!
> maltitol- baseret lakrids eller chokolade giver *ekstrem* luftudvikling hos
> mig - [..]
*Ekstrem*! - nu tror jeg du overdriver! ..
Der er findes undersøgelser som viser, at der hos de allerfleste
mennesker passerer mellem 8-20 prutter i timen i løbet af det vågne døgn.
Med andre ord er det ikke særligt unormalt at slippe en lille 'vind' en gang
eller mere i timen.
Men selvom det er normalt at have luft i tarmene og slippe en lille el. stor
vind nu og da, - så er det jo selvfølgeligt ikke altid lige velkomment! ;-(
Tag trykket af gassen! - spis lakrids, det er et glimrende middel mod
mange ting.
> Se, dén opskrift er langt mere interessant for mig, så post gerne
> fremgangsmåden.
Javel! - men det er en længere historie .. så læn dig godt tilbage
- og tænd piben! ..
> > grundmassen til ægte engelsk lakrids:
> >
> > 3 dl arabisk gummi-pulver
> > 3 dl lakridsekstraktpulver
> > 0,75 dl koldt vand
> > 10 ml sort farve
> > evt. smagstoffer (eukalyptus, mentol, pebermynte, vanille o.a.)
Hæld arabisk gummi og lakridsekstraktpulver i en toliters rustfri stålgryde,
rør sammen og tilsæt derefter det kolde vand og den sorte farve, der
skal røres godt ind i pulverblandingen. Pas på, der ikke kommer klumper
- de er svære at opløse.
Så skal blandingen varmes op over vandbad. Læg låg på den lille gryde
og sæt den ned i en større, fx treliters, gryde, der er ca. halvt fyldt op
med kogende vand. Bunden på den lille gryde skal hele tiden være
dækket af vandet i den store gryde. Vær opmærksom på, at en del af
vandet i den store gryde fordamper under kogningen.
Skru helt op for varmen, til vandet koger, og skru derefter ned på
middelvarme. Pas på, vandet ikke koger over. Kog lakridsblandingen
over vandbadet i ca. 20 minutter. Der røres ind imellem, så varmen
fordeler sig, og eventuelle klumper opløses.
Sæt efter 20 minutter termometeret ned i lakridsmassen og kog, til
temperaturen er mindst 85° og helst 90°.
Tilsæt herefter eventuelt smagstof og rør det godt ind i lakridsmassen.
Tag gryden op af vandet og tør bunden med en karklud.
Tag termometeret op og skrab med en grydeskraber lakridsmassen
ud på et stykke bagepapir på ca. 40 x 40 cm. Bred ved hjælp af
skraberen lakridsmassen ud til ca. 5 mm tykkelse. Der skal arbejdes
hurtigt, fordi lakridsmassen, når den afkøles, bliver meget sej.
Stil lakridsen til afkøling i et par timer et køligt sted, men ikke i
køleskabet.
Når lakridsmassen slipper bagepapiret, skal pladen vendes, så den
kan tørre på den anden side, inden den trilles og klippes ud i stænger
eller stykker. Den engelske lakrids kan også klippes eller stikkes ud
med små olierede metaludstiksforme.
Engelsk lakrids skal ikke drysses med sukker eller druesukker, men
ligge meget længe (mindst en måned) for at blive hård. Lakridsen
skal opbevares tørt og køligt i en tætsluttende beholder, og holdbar-
heden er ca. et år.
Engelsk lakrids med eukalyptus: Grundmasse + 1 ml eukalyptusolie
m/mentol: Grundmasse + 1/8 tsk mentolkrystaller
m/pebermynte: Grundmasse + 0,75 ml pebermynteolie
m/vanille: Grundmasse + 10 ml vanilleflavour
Go' fornøjelse!
--
PS: Det forekommer mig pludseligt, at jeg vist har postet opskriften
en gang tidligere .. eller så var det noget - der lignede!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Apropos luft i maven:
Et godt råd til at begrænse luftudviklingen i tarmen er
at spise sin mad langsomt, tygge maden godt og i det hele
taget skabe en afslappet atmosfære omkring middagsbordet.
- A.J. Duke