Hej Sebastian,
Jeg har prøvet denne sabbatgryde fra Israel. Den er uhyre simpel at lave, og
startes aftenen før du skal bruge den. Den skal stå ved svag varme hele
natten.
Pas blot på du har væde nok. Jeg havde varmen på 1 på mit el-komfur.
Opskriften er til 4-6 personer, men jeg lavede dobbelt op, og du kan lave
endnu mere, hvis blot du har en gryde der er stor nok. Det dyreste element
er kødet, men man kan altid finde en culotte eller lign. på tilbud.
Sholent
2 dl hvide bønner lagt i blod med ½ tsk natron og vand i ca. 12 timer
500 g magert, skært oksekød
200 g oksekraftben
2 dl hele hvedekerner
4-6 mellemstore skrællede kartofler
1 løg, skåret i både
2 spsk honning
6 svesker
4-6 kogte pillede æg (påskeelementet
salt og peber
12 dl vand
Skær kødet i 2 cm store tern.
Skyl bønnerne og læg dem i en tykbundet gryde sammen med resten af
ingredienserne. Giv det et opkog, skum omhyggeligt. Lad det småsimre under
låg ved svag varme på komfuret eller i ovnen. Kogetid ca. 15 timer. Pynt med
de kogte æg skåret i halve. Server med brød, grøn salat og øl.
Mvh.
Marianne
"Sebastian Adorján Dyhr" <sadyhr@mail.tele.dk> skrev i en meddelelse
news:1ft0h64.egi8k6uqui0pN@[62.107.11.249]...
> Hej alle.
>
> Jeg har lovet at lave noget jødisk mad (en hovedret - for det
> var nemt at finde en kage til kaffen) til en forsamling på ca 25 børn og
> voksne om 14 dage, så det må gerne være noget påsket.
>
> Jeg har matza-plader og regner mig som god til at lave ny mad.
>
> Men er der så nogen her, der har noget, som er typisk
> dansk-jødisk og ikke falder sammen med almindelig danske mad (bare
> krydringen så er anderledes, er det fint).
>
> Jeg forestiller mig lidt, at det kan blive problematisk, at det
> ikke må være for dyrt, men jeg behøver ikke at lave det kosher, det er
> ikke jøder, der skal spise det alligevel.
>
> Forresten må det gerne kunne tilberedes lidt i forvejen eller
> være simpelt at lave i et "fremmed" køkken, hvor jeg ikke aner noget om,
> hvor ting er
>
> Håber I kan hjælpe. På forhånd tak.
>
> /Sebastian
>
> --
> Sebastian Adorján Dyhr -- sadyhr@mail.tele.dk
> Jettesvej 3, 2. TH --
http://home6.inet.tele.dk/sadyhr
> DK-8220 Brabrand - +45 86 25 10 50