"Bro" <clemmensen@mail1.stofanet.dk> skrev i en meddelelse...
> Har I et forslag til spændende/festlige/delikate kartofler?
Her er lidt at vælge imellem, fx...
Spændende kartoffelsalat:
4 pers.
500 g nye kartofler, evt. (baby- el. aspargeskartofler)
2 avocadoer
lidt citronsaft
3 dl hvide bønner, kogte eller fra dåse
2 nye løg, skivede
Dressing:
1 hårdkogt æg, finthakket
½ dl olivenolie
2 spsk dijonsennep
2 spsk hvidvinseddike
3 spsk varmt vand
4 fed hvidløg, pressede
salt og peber
Desuden:
½ dl friskhakket persille
Skrub kartoflerne rene med en grøntsagsbørste. Kog dem møre i letsaltet
vand. Lad dem køle af og skær dem i skiver. Skræl avocadoerne og skær
kødet i terninger - dryp med lidt citronsaft, så kødet ikke misfarves.
Pisk dressingen sammen. Bland bønner, kartofler, løg og avocado sammen
i en stor skål. Hæld dressingen over og vend rundt i salaten. Drys med persille
og servér.
-oo-
eller denne...
Middelhavssalat:
4 pers.
1 kg kogte, kolde kartofler
salt, peber
3 hårdkogte æg, hakkede
1 bdt radiser, skåret i skiver
ca. 100 g syltede løg uden lage
1 bdt purløg, finthakket
Dressing:
2 dl creme fraiche 18% eller syrnet fløde 9%
1-2 fed hvidløg, pressede
½ dl mayonnaise (majonæse)
salt og peber
Skær kartoflerne i mindre stykker og drys dem med lidt salt og peber. Bland
kartoflerne sammen med æg, radiser, syltede løg og purløg og vend forsigtigt
rundt. Rør dressingen sammen og smag til med salt og peber. Bland
dressingen i salaten eller servér den separat i en skål.
-oo-
og denne..
Karry-kartoffelsalat:
4 pers.
ca. 1 kg kogte kartofler i terninger
1 dl piskefløde
1 dl mayonnaise (majonæse)
1 dl creme fraiche
ca. 1 spsk karry
1 tsk peberblanding
salt
Pynt:
hakket purløg
Pisk fløden til skum og vend den sammen med mayonnaisen og creme
fraiche. Smag godt til med krydderierne, men rør ikke for meget i
dressingen, så bliver den tynd i konsistensen. Vend kartoflerne i
dressingen og smag til krydderier igen. Lad salaten trække koldt et par
timer før servering. Pynt salaten med tomatbåde og hakket purløg.
-oo-
eller det varme...
Dildstuvede kartofler:
4 pers.
1 kg kogte, kolde kartofler i terninger
3 spsk smør
3 spsk hvedemel
7-8 dl mælk
salt og peber
1 stort bdt dild, finthakket
Kom smør og mel i en tykbundet gryde og rør det sammen over medium
varme. Spæd med mælken lidt af gangen og under omrøring. Lad saucen
koge sammen over svag varme og rør nu og da. Smag til med salt og peber
og vend kartoffelterningerne og dild i. Lad kartoflerne blive gennemvarme
og servér.
-oo-
og noget meget enkelt og nemt..
Hvidløgskartofler med rosmarin:
4 pers.
6 store kartofler
6-8 fed hvidløg
1 dl olivenolie
groft salt
friske rosmarinblade
Skrub kartoflerne grundigt, da skallen skal spises med. Halvér kartoflerne
og læg dem med snitfladen opad i en bradepande. Pres hvidløgsfeddene
og bland dem med olivenolien. Fordél blandingen på kartoflenes snitflade.
Steg kartoflerne i ovnen i ovnen ved 200 grader til de er møre, ca. 30 min.
Drys med salt og rosmarin.
-oo-
og som rosinen i pølseenden (as the raisin in the hotdog end)...
Kartoffelgratin med pesto:
4 pers.
10-12 kogte kartofler i skiver
salt og peber
3-4 tomater i skiver
Pestosauce:
2 dl blandede, hakkede krydderurter, fx persille, basilikum og oregano
1 dl olivenolie
50 g reven parmesan
1-2 fed hvidløg, pressede
1 tsk urtesalt
Smør et ovnfast fad, læg kartoffelskiverne i fadet og drys med tomatskiver.
Blend eller pisk pestoen sammen og fordél den over tomaterne. Gratinér
retten i ca. 20 min. ved 200-225 grader. - Voila!
Go' fest!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Nyt under "Mad":
www.fi.dk/mad/
Svinekam til stregen
Rødkålssalaten er så smuk og velsmagende, at den let stjæler opmærksomheden
fra svinekammen. Andre kåltyper fx hvidkål og kinakål, kan sagtens
tage rødkålens plads i den foreslåede råkostsalat.
www.fi.dk/mad/madpakkeservice/uge10/