Interessant læsning! ..
Artikel i Kristeligt Dagblad, mandag d. 10.03.03
Landbrød, trekornsbrød, fiberbrød. Kært barn har mange navne. Men de er
stort set ens, siger forsker.
Af Carl Emil Falbe-Hansen.
Ni ud af 10 danske brød bagt med hvedemel er så ringe, som de næsten
kan blive. Det mener flere eksperter, som kritiserer, at melproducenterne helt
eller bevist fjerner det næringsrige hvedekim, inden brødet bages.
Ud fra et sundhedsmæssigt syn er den handling ifølge forskningslektor i
Afdeling for Økologisk Jordbrug på Den Kongelige Veterinær- og
Landbrughøjskole i København, lic.scient. Bodil Søgaard, på det nærmeste
en katastrofe. For når hvedekimen fjernes, så forsvinder en stor del af
hvedens meget vigtige næringsstoffer, siger hun.
- Hvedekimen er rig på sundhedsfremmende flerumættede fedtsyrer som
linolsyre, linolensyre og oliesyre, og den er desuden særlig rig på E-vitamin,
som man tidligere kaldte fertilitets- eller antisterilitets-vitaminet, forklarer
Bodil Søgaard.
Når hvedekimen fjernes, kan melet holde sig i årevis uden at blive harsk, fordi
det indeholder mindre planteolie. Desuden er mel uden skaldele og kim langt
mere hvidt, hvilket angiveligt har været et forbrugerkrav siden 1950'erne.
Bodil Søgaard mener, at kvaliteten af det daglige brød spiller en stor rolle i
forhold til de livsstilssygdomme, som flere og flere mennesker er ramt af.
Foruden de kedelige sundhedsmæssige aspekter ved langt størstedelen af
hvedemelet på det danske marked, så har manglen på hvedekim også den
triste sideeffekt, at dansk brød ligner hinanden uanset, hvilke lokkende navne
der sættes på det enkelte brød.
- Uanset om brødet hedder landbrød, trekornsbrød, fiberbrød eller hvad det
ellers hedder, så er det stort set det ens, fordi det ernæringsrige hvedkim er
blevet fjernet fra det mel, brødet er bagt af. Ofte er skalderne også røget ud,
siger Bodil Søgaard.
Producent: Sludder
At almindeligt dansk hvedebrød skulle være usundt er ifølge administrerende
direktør for Danmark's største melproducent, Cerealia Mills, Erik Würtz
Knudsen, noget sludder.
- Der er intet usundt i almindelig dansk hvedebrød. Det er rigtigt, at der er
mange næringsstoffer i hvedekimen, men ifølge mine oplysninger, så er det
kun cirka halvdelen af melets indhold af plantefedt og E-vitamin, man mister
ved at fjerne kimen, siger Würtz Knudsen, som i øvrigt mener, at kvaliteten
handler om meget andet end næringsindhold.
- Udseende, smag og konsistens spiller en stor rolle. I den rige del af verden
går man efter fødevarer, der giver en god oplevelse. Hvis man ikke fjernede
kimen, fik man nogle ret bastande brød ud af det, og ikke det, forbrugerne vil
have. Desuden gør kimen hurtigt melet harsk, og det tror jeg hverken er
velsmagende eller særligt sundt, siger Würtz Knudsen.
Aldrig undersøgt.
Selv om det er rigtigt, at mel uden hvedekim i første omgang har bevaret cirka
halvdelen af hvedens næringsstoffer, så tvivler lektor ved Mejeri og Levneds-
middelinstituttet på Landbohøjskolen Åse Hansen på, at det også holder, når
brødet ligger i forretningen.
- Man fjerner hvedkimen, for at melet skal kunne holde længere, men problemet
er, at E-vitaminet sandsynligvis ikke kan overleve ret længe i melet. E-vitaminet
er en antioxidant og vil modvirke, at fedtsyrerne oxiderer, og derfor er det
nærliggende at antage, at E-vitaminet ret hurtigt bliver nedbrudt, men det er
desværre aldrig blevet undersøgt, siger Åse Hansen.
Lægen Carsten Vagn-Hansen, kendt som "radiolægen", beskriver konvertionelt
fremstillet dansk hvedemel som "uegnet som menneskeføde".
Brød fremstillet af almindelig hvede er efter Vagn-Hansens mening af en sådan
kvalitet, at man kan sammenligne det med hvidt sukker.
- Hvis man spiser brød, der er fremstillet af konvenvionelt dansk hvedemel, så
går kulhydraterne så hurtigt i blodet, at man ikke kan nå at udnytte dem. Blod-
sukkeret stiger, og bugspytkirtlen får travlt med at producere ekstra insulin, der
omdanner det overflødige sukker til fedt. Resultatet er, at blodsukkeret kort
efter bliver for lavt, forklarer Carsten Vagn-Hansen. /ritzau/
--
Hvedens næringsstoffer:
Når man fjerner hvedkimen fra hvedemelet, så fjerner man samtidig en
væsentlig del af hvedens næringsstoffer.
Næringsindholdet i hvedekorn:
Frøhviden:
Stivelse og protein, lav koncentration af E-vitamin og plantefedtsyrer
Aleuronlaget mellem frøhviden og frøskaller:
Protein, fedt og mineraler
Hvedeskallerne:
Plantefibre som forbedrer tarmfunktionen og fordøjelsen
Hvedekimen:
Stor koncentration af livsvigtige umættede fedtsyrer som linolsyre, linolensyre
og oliesyre. Stor koncentration af E-vitamin. Mineraler som calcium, fosfor,
magnesium, kalium, natrium og svovl.
www.Kristeligt-dagblad.dk