/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Kaffe til stempelkande?
Fra : Michael Rasmussen


Dato : 04-01-03 19:15

Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?

Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.

Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
kande?
--
Regards/Med venlig hilsen
Michael Rasmussen, Denmark
Email: miker@_nospam_miker.dk

 
 
Ulrik Andreassen (04-01-2003)
Kommentar
Fra : Ulrik Andreassen


Dato : 04-01-03 19:24

Jeg er i samme båd

- Kristina Andreassen
"Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> wrote in message
news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
>
> Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
>
> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
> kande?
> --
> Regards/Med venlig hilsen
> Michael Rasmussen, Denmark
> Email: miker@_nospam_miker.dk



Rene' Hjorth (04-01-2003)
Kommentar
Fra : Rene' Hjorth


Dato : 04-01-03 19:54

[Ulrik Andreassen | Sat, 4 Jan 2003 19:23:44 +0100]

>> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
>> kande?

Brug vand (fra den kolde hane) der får et hurtigt opkog, og derefter
hviler ½-1 minut før det overhældes bønnerne (da det ca. er ca. 93
grader).

Brug gode kaffebønner, der er grovere malet til stempelkander - der er
SÅ mange gode kaffe- og specialbutikker i dette land, at en dårlig
supermarkedskaffe slet ikke er nødvendig.

Lad kun kaffen trække 4 minutter før stemplet langsomt presses i bund;
og drik så den gode friske kaffe :)

René
www.rene.hjorth.com
& www.lowcarb.dk

[2900] Jesper Haaber~ (05-01-2003)
Kommentar
Fra : [2900] Jesper Haaber~


Dato : 05-01-03 23:25

Ulrik Andreassen <ulrik@infomail.dk> wrote:

> Jeg er i samme båd

Køb en lille kværn fra Krups eller Braun - den fåes nok billigt nu på
udsalg og mal så bønnerne selv. Jeg kan anbefale Netto's i den brune
pakke, som desværre ikke fåes i alle Netto butikker (spørg Fru Netto)

- Irmas den brune javablanding.

- ISO har en brun/hvid pakke, som også er god

Du skal prøve dig frem. Der er meget stor forskel på styrke, kraft,
bitterhed, duft og så videre.

--
Med venlig hilsen Jesper

http://www.gylling.net/
ftp://80.197.181.14/ - in action from 9 am - 0.30 am CET

Mizzy (04-01-2003)
Kommentar
Fra : Mizzy


Dato : 04-01-03 19:35

On Sat, 04 Jan 2003 19:15:17 +0100, Michael Rasmussen
<miker@_nospam_miker.dk> wrote:

>Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
>
>Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
>
>Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
>kande?

Hej Michael

En "fidus" kunne være at købe kaffe, som er beregnet til stempelkande.
Almindelig kaffe er nemlig alt for fintmalet og der kommer derfor en
masse grums i kaffen. Ikke så lækkert at drikke den sidste kop af
sådan en kande.

Gevalia laver en, der hedder vist nok hedder Bistro, den syn's jeg er
udmærket. Men andre kaffemærker, såvel de mest almindelige/kendte som
de mere avancerede, laver også de hersens mere grovmalede kaffetyper
til stempelkander.

Ellers er der ikke så meget hokus-pokus i det: Find en dosering, du
kan lige, i med det kogende vand, lad det bundfalde i nogle minutter
og så ned med stemplet.

Voila - pragtfuld, smagsfuld og ikke mindst varm kaffe

Bedste hilsner
Hedda

Thomas Hjort (04-01-2003)
Kommentar
Fra : Thomas Hjort


Dato : 04-01-03 19:35


"Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> skrev i en meddelelse
news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
>
> Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
>
> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
> kande?

Skold kanden før du hælder kaffe i.
Og køb dig evt en elektrisk kaffemølle og kaffebønner i stedet for
færdig-malet.



Mvh Thomas



Peter Westh (04-01-2003)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 04-01-03 19:50

"Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> wrote in message
news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
>
> Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
>
> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
> kande?

Du skal bruge en mere groftmalet kaffe. Jeg plejer at købe hele bønner i
Irma - blå cirkel eller den økologiske - og male dem i butikken - det
plejer at passe med "medium" indstilling, men supermarkedernes kaffemøller
er ofte fejlindstillet, så prøv dig lidt frem - det skal bare være en tand
grovere end alm. posekaffe.

MVH

Peter



Klaus Alexander Seis~ (04-01-2003)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 04-01-03 19:50

Michael Rasmussen skrev:

> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal
> jeg bruge?
>
> Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig
> for bitter.

Efter at have brugt Mövenpick-kaffe i mange år, gik jeg for et par
år siden over til den grønne, økologiske, Max Havelaar-mærkede "Cafe
Luxury" fra Brugsen m.fl. Den sælges i 250 g-pakninger og er godt
dobbelt så dyr som Gevalia, men jeg synes at den er alle pengene
værd - jeg har ikke fundet bedre smag og aroma i nogen god hverdags-
kaffe. Jeg kan kun sige: Prøv den!

Mövenpick er ellers osse et godt bud. Aromaen er fantatisk, men
smagen er en anelse mere brændt en Cafe Luxurys. Sidstnævnte er
helt klart en vinder.

Cafe Luxury har en håndfuld slægtninge i sorte pakninger: Colombia,
Nicaragua, Kenya og et par stykker til. De er osse gode. Til dem
der har svært ved at falde i søvn efter at have drukket kaffe om
aftenen kan jeg anbefale Cafe Luxurys koffeinfri fætter - hvis det
ikke lige var fordi man ikke får et koffein-boost, ville man ikke
tro at man sad med en koffeinfri kaffe, for den er både fyldig og
rund i smagen.

> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en
> sådanne kande?

De bitre smagsstoffer udtrækkes til sidst, så jo hurtigere man får
presset stemplet ned efter at vandet er hældt over bønnerne, jo
"sødere" smag får kaffen. Derimod synes jeg ikke at det har den
store effekt at lade vandet køle en smule af inden man hælder det
over bønnerne - et råd man ellers ofte støder på. Så mit råd er:
På med vandet, og stemplet i bund uden at røre rundt først (pas
dog på ikke at blive så ivrig at det skoldhede vand presses ud
forbi stemplet).


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Niels L. (05-01-2003)
Kommentar
Fra : Niels L.


Dato : 05-01-03 23:01


"Klaus Alexander Seistrup" <spam@magnetic-ink.dk> skrev i en meddelelse
news:87e5a51c-c147-49e4-abd5-26e13842db10@news.szn.dk...
> Michael Rasmussen skrev:
>
> > Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal
> > jeg bruge?
> >
> > Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig
> > for bitter.
>
> Efter at have brugt Mövenpick-kaffe i mange år, gik jeg for et par
> år siden over til den grønne, økologiske, Max Havelaar-mærkede "Cafe
> Luxury" fra Brugsen m.fl. Den sælges i 250 g-pakninger og er godt
> dobbelt så dyr som Gevalia, men jeg synes at den er alle pengene
> værd - jeg har ikke fundet bedre smag og aroma i nogen god hverdags-
> kaffe. Jeg kan kun sige: Prøv den!
>
> Mövenpick er ellers osse et godt bud. Aromaen er fantatisk, men
> smagen er en anelse mere brændt en Cafe Luxurys. Sidstnævnte er
> helt klart en vinder.
>
> Cafe Luxury har en håndfuld slægtninge i sorte pakninger: Colombia,
> Nicaragua, Kenya og et par stykker til. De er osse gode. Til dem
> der har svært ved at falde i søvn efter at have drukket kaffe om
> aftenen kan jeg anbefale Cafe Luxurys koffeinfri fætter - hvis det
> ikke lige var fordi man ikke får et koffein-boost, ville man ikke
> tro at man sad med en koffeinfri kaffe, for den er både fyldig og
> rund i smagen.
>
> > Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en
> > sådanne kande?
>
> De bitre smagsstoffer udtrækkes til sidst, så jo hurtigere man får
> presset stemplet ned efter at vandet er hældt over bønnerne, jo
> "sødere" smag får kaffen. Derimod synes jeg ikke at det har den
> store effekt at lade vandet køle en smule af inden man hælder det
> over bønnerne - et råd man ellers ofte støder på. Så mit råd er:
> På med vandet, og stemplet i bund uden at røre rundt først (pas
> dog på ikke at blive så ivrig at det skoldhede vand presses ud
> forbi stemplet).
>
>
> // Klaus
>
> --
> ><> vandag, môre, altyd saam


Hej alle....
Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:

VANDET MÅ I K K E HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1 MINUT!

FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!

KAFFEN SKAL TRÆKKE CA 4 MINUTTER.

HVIS STEMPLET PÅ ET TIDSPUNKT GÅR MEGET TRÆGT NED: LØFT STEMPLET EN ANELSE
OG PRØV IGEN.
TRÆGHED KAN OGSÅ SKYLDES AT FILTRET ER MEGET SNAVSET! (NOGET DER GIVER EN
BITTER SMAG TIL KAFFEN).
BØNNERNE BEHØVER IKKE VÆRE SPECIELT FINTMALEDE...BARE VANDET IKKE ER FOR
VARMT ER DET OKAY.

Med venlig hilsen...
Niels (som normalt ikke skriver med store
bogstaver!)






Klaus Alexander Seis~ (05-01-2003)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 05-01-03 23:08

Niels L. skrev:

>> Derimod synes jeg ikke at det har den store effekt at lade
>> vandet køle en smule af inden man hælder det over bønnerne
>> - et råd man ellers ofte støder på.
>
> Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:

Sludder og vrøvl, du kan skrive med store og små bogstaver lissom
os andre - hvis du vil.

> VANDET MÅ I K K E HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1
> MINUT!
>
> FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
> SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!

Sludder og vrøvl. Jeg har lavet kaffe på stempelkande i ca. 25 år,
og jeg har prøvet alt lige fra at hælde vandet direkte på bønnerne
til at vente op til fem minutter inden det hældes på. Min erfaring
er at det ikke har den store effekt at lade vandet køle en smule af.
Man får langt mere ud af at få stemplet i bund så hurtigt som muligt.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Rene' Hjorth (06-01-2003)
Kommentar
Fra : Rene' Hjorth


Dato : 06-01-03 10:08

[Klaus Alexander Seistrup | Sun, 5 Jan 2003 22:07:49 +0000 (UTC)]

>> FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
>> SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
>
>Sludder og vrøvl.

Det er måske lidt overdrevet, men det er ikke sludder. Kogende vand
trækker lidt for mange bitterstoffer ud af kaffen, og for lidt varme i
vandet kan ikke trække i eteriske olier godt nok ud.

>Man får langt mere ud af at få stemplet i bund så hurtigt som muligt.

Heller ikke enig; hvis kaffen ikke har kontakt med vandet længe nok, får
du for få af de mere fyldige smagsstoffer trukket ud. Jeg anbefaler 93
grader, og en trækketid på 3-4 minutter afhængig af kaffens type.

René
www.rene.hjorth.com
& www.lowcarb.dk

Niels L. (07-01-2003)
Kommentar
Fra : Niels L.


Dato : 07-01-03 18:53


"Klaus Alexander Seistrup" <spam@magnetic-ink.dk> skrev i en meddelelse
news:887efd40-c5fd-4c93-8689-137cedd2d873@news.szn.dk...
>
> >> Derimod synes jeg ikke at det har den store effekt at lade
> >> vandet køle en smule af inden man hælder det over bønnerne
> >> - et råd man ellers ofte støder på.
> >
>
>
> > VANDET MÅ I K K E HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1
> > MINUT!
> >
> > FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE
> > SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!
>
> Sludder og vrøvl. Jeg har lavet kaffe på stempelkande i ca. 25 år,
> og jeg har prøvet alt lige fra at hælde vandet direkte på bønnerne
> til at vente op til fem minutter inden det hældes på. Min erfaring
> er at det ikke har den store effekt at lade vandet køle en smule af.
> Man får langt mere ud af at få stemplet i bund så hurtigt som muligt.
>
>
> // Klaus

Hej igen....
Undskyld de store bogstaver tidligere. Det gør jeg ikke igen!
Jeg vedlægger et link fra "Hjemmeservice", som meget godt beskriver hvordan
man får den optimale smag ud af sine kaffebønner.

http://www.dr.dk/p3/hjemmeservice/opskrifter/johan_ottosen.asp#2 (Håber
linket virker...).

Mvh.
Niels L.
-----------------------------------------------------









Hauge (05-01-2003)
Kommentar
Fra : Hauge


Dato : 05-01-03 23:11

Hejsa

"Niels L." <nilau3@SLETyahoo.dk> wrote in message
news:ava9v6$11p$1@sunsite.dk...
> Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:

Ok, men var du nødt til at have hele det forgående indlæg med endnu engang?

> FOR VARMT VAND = BITTER KAFFE

= for ringe bønner, har lavet kaffe på den måde i 3 år nu, med hjemmemalede
bønner, ikke i en kaffemølle (blender), men sådan en hvor man justerer
grovheden..

> SPILKOGENDE VAND GØR KAFFEN UDRIKKELIG!

Ævl.

> KAFFEN SKAL TRÆKKE CA 4 MINUTTER.

En smagssag, afhænger af bønnernes malethed..

> HVIS STEMPLET PÅ ET TIDSPUNKT GÅR MEGET TRÆGT NED: LØFT STEMPLET EN ANELSE
> OG PRØV IGEN.

Nej, lad bønnerne falde til bunds, inden man trykker stemplet i bund.

> BØNNERNE BEHØVER IKKE VÆRE SPECIELT FINTMALEDE...BARE VANDET IKKE ER FOR
> VARMT ER DET OKAY.

Syns det her lyder lidt underligt..

> Niels (som normalt ikke skriver med store
> bogstaver!)

Nej det var nærmest ulæseligt.

Mvh Hauge



Kevin Edelvang (06-01-2003)
Kommentar
Fra : Kevin Edelvang


Dato : 06-01-03 00:54

Niels L. wrote:

> Jeg er nødt til at skrive med de store bogstaver:

> VANDET MÅ I K K E HÆLDES OVER BØNNERNE STRAKS. VENT CA. 1 MINUT!

-klip en masse af samme skuffe-

Det er ikke til at læse den slags. Drop det en anden gang, hvis du vil
have et budskab igennem. Brug evt asterikser til at *fremhæve* særlige
ord, du gerne vil lægge vægt på.

Og så er jeg enig med en anden, der har svaret dig: Klip dog til i dine
indlæg, så du ikke citerer 3 skærmlængder, før vi kommer ned til dine
budskaber.

Mvh
Kevin Edelvang


Peter Weis (05-01-2003)
Kommentar
Fra : Peter Weis


Dato : 05-01-03 10:18


"Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> wrote in message
news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg
bruge?
>
> Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for
bitter.
>
> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
> kande?

Vi har brugt almindeligt malet kaffe i stempelkande i mange år - Max
Havelaar mærkede typer fra Coop.
Vi skolder ikke kanden før brug, og vi hælder vandet i så spil-kogende
som det nu lige er praktisk muligt.
Hvis din kaffe bliver bitter, så prøv at eksperimentere med
trækketiden.

mvh
Peter





Remmen (05-01-2003)
Kommentar
Fra : Remmen


Dato : 05-01-03 15:59


"Michael Rasmussen" <miker@_nospam_miker.dk> skrev i en meddelelse
news:019e1v4bahgubj5a8gtkpfkge8gvb9rnuh@4ax.com...
> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?

Prøv dig frem med hvilken kaffe du bedst kan lide. Det er efter min bedste
overbevisning ligegyldigt at bruge specialmalet kaffe - der kommer altid en
smule bundfald med ud. Man skal bare lære at lade være med at kyle den
sidste lille tår i koppen langt ned i halsen.

Når vandet har kogt så vent 1-2 minutter før du hælder det over bønnerne.
Lad den trække lidt og pres stemplet i bund. Har du ramt rigtigt så smager
kaffen stadig godt når den er kold.

Lars



Kåre Weng Madsen (05-01-2003)
Kommentar
Fra : Kåre Weng Madsen


Dato : 05-01-03 16:47


"Michael Rasmussen" skrev i en meddelelse

> Jeg har fået en stempelkande i julegave, hvilken kaffe skal jeg bruge?
> Jeg har prøvet men en traditionel Rød Gevalia og den er mig for bitter.
> Er der ellers nogle fiduser jeg bør kende ved brygning på en sådanne
> kande?

Nu er der allede mange der har skrevet en del gode råd, så jeg vil bare
bidrage med nogle links

Her kan du læse om kaffebrygning på Hjemmeservides hjemmeside. Den er
anbefalelses værdig - synes jeg og skrevet sammen med en barista fra
moccabox (se nedenstående)
http://www.dr.dk/p3/hjemmeservice/opskrifter/johan_ottosen.asp#2

Her er link til et sted at købe kaffe og læse om nogle forskellige typer af
kaffe
http://www.moccabox.dk/
og mere af samme slags
http://www.amokka.dk/

Kåre






Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177554
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408857
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste