> Er der lavet undersøgelser omkring energiforbrug?
> (energiklasser som ved køleskabe ol.)
Omdannelsen af el til varme er noget af det eneste i
denne 100 % effektiv. Al effekten et komfur bruger
bliver omdannet til varmeenergi. Men ikke al varme
energien bliver udnyttet til madlavningen, et almindeligt
komfur udstråler varme i alle retninger og der er varmeenergi
i pladen når gryden fjernes. Et indukltionskomfur har
næsten igen varmeenergi der går til spilde når
gryden fjernes, den kortere opvarmningstid giver et
mindre tab til omgivelserne (faktisk er et komfur
mere økonomisk hvis det kan afgive en større effekt),
men til gengæld udvikles der varme i elektronikken
der ikke gavner opvarmningen: Jeg vil gætte på at dette
tab er ca. 5% og i mange tilfælde opvejes af fordelene.
> Jeg har hørt den indvending, at man bliver nødt til
> at udskifte sine gryder/pander, hvis massen i bunden
> ikke er fuldstændig ligeligt fordelt?
Det er nok begrænset,hvor meget massen kan være
skævt fordelt i bunen af en gryde. Men hvis bunden
er tynd, vil der ske en ulige opvarmning ved lave
effekter. Det indutive-felt (magnetfelt) bliver skabt af en
spole i komfuret og fordelingen er ikke helt ens over hele
kogepladen.
> > ...men køb et induktionskomfur.
>
> Det ville jeg osse gerne, desværre kom noget familie
> i vejen med et r*vbilligt ikkeinduktions komfur
Ja, indukltionskomfurer er relativt dyre, men
de bliver billigere og billigere, for 5 år siden var
det umuligt at købet et til under 10.000,- kr.
Ivar