Henrik <henrik@spam.dk> wrote:
> Som et tidligere indlæg siger...så er dit spørgsmål jo meget bredt, når du
> ikke specificerer din foretrukne kaffe-brygningsmetode. Men:
>
> 1)
> Under alle omstændigheder er det største løft du kan give din kaffebrygning,
> at male bønnerne selv, og det skal være i en kværn med koniske "sten"; det
> giver den bedste mulighed for at justere formalingsgraden, der skal
> tilpasses til brygmetoden....og bare lige for en god ordens skyld: Brug ikke
> "blender-typen", der giver en alt for bred formaling, altså meget fint
> pulver og stadig store partikler, og også opvarmer kaffen unødigt.
Sikke da noget ævl. Jeg har en elektrisk mølle og den kan male bønnerne
præcist som jeg vil have dem. De bliver hverken varme eller uens og den
koster kr. 99,-
> 2)
> Køb en ordentlig kaffe du kan lide...selv de dyre er billige i brug!
Netto har nogle løse bønner, som vækker stor begejstring i vores hjem.
Der er meget stor forskel på bønnerne, så prøv dig frem, men husk at
gemme navnet fra poserne, så du kan vende tilbage til dem du bedst kan
lide.
> 3)
> Bryg den på din favoritmetode, og hvis du ikke har en stempelkande, så er
> det en god variation til filterkaffen, som jeg synes du bør udforske som en
> begyndelse.
Jep en stempelkande er smart, men vær opmærksom på at kaffen bliver
bitter hvis du lader den stå længe.
> Husk så at vandet ikke skal være kogende når den hældes på kaffen (94-96
> grader er optimalt), og at formalingen skal være lidt grovere til
> stempelkanden end til filterkaffen.
Rigtigt. Når din elkoger har kogt vandet så lad det stå en 30 sekunder,
så det er bruset af.
> Der er flere bygningsalternativer, herunder kolbekaffen, der er genopstået
> i moderne elektrisk form, fra Bodum.
Har ikke prøvet den, men det lyder spændende.
>
> Amokka er absolut et godt sted at gå hen, og skal du købe en kværn
> (kaffemølle), vil jeg anbefale Bodums (ca 800,- pr hukommelse). Den kan ikke
> male helt fint nok til espresso....men det er også en helt anden sag.
>
> Vil du virkelig sætte energi og cash in, så skal du naturligvis selv riste
> dine bønner, så du kan tilpasse ristningen til brygmetoden og din smag.
>
> Som (overdreven) regel for kaffeholdbarhed vil jeg tilføje:
> Grønne bønner holder sig i år,
> ristede hele bønner i dage,
> og den malede kaffe i sekunder.
Jeg synes det er med kaffe som med vin - det gælder om at finde den
bedste til den laveste pris. Det er kunsten. Enhver idiot kan købe en
flaske fransk vin til kr. 100,- og så få en god vin, men den kloge
finder 3 for 100,- som er mindst ligeså gode.
--
Med venlig hilsen Jesper
)
http://www.gylling.net/
ftp://80.197.181.14/ - in action from 9 am - 0.30 am CET