"Christina Geisler" <Christina-g@nospam.dk> skrev i en meddelelse...
> Gode ideer til brug af sirup modtages også gerne,
Her er et par forslag..
Valnøddekage med citronsirup:
10 pers.
2½ dl hele valnødder
125 g kiks
2 spsk (25 g) mel
½ tsk bagepulver
2 tsk revet citronskal
3 æg
1¼ dl (75 g) sukker
Citronsirup:
¾ dl vand
1¼ dl (75 g) sukker
2 spsk mørk rom eller cognac
1 citron, skallen af, fintrevet
1. Ovnen forvarmes til 180°. En 20 cm rund kageform pensles med olie.
Læg bagepapir i bunden.
2. Blend valnødder og kiks i food processor, til de er fintmalede. Rør
dem sammen med mel, bagepulver og citronskal i en skål.
3. Æg og sukker piskes piskes tykt og hvidt med håndmixer.
Nøddeblandingen foldes i lidt efter lidt. Hældes i den smurte form;
overfladen glattes. Bages 25 min. eller til der ikke hænger noget ved en
strikkepind, der stikkes i den. Lad kagen stå i formen. Hæld sirup over
den varme kage.
4. Citronsirup:
Varmt vand, sukker citronsaft, rom el. cognac og citronskal for svag
varme, uden at koge, i en gryde, til sukker er opløst. Bringes i kog;
varmen dæmpes og det simre 12-15 min. Tag skallen op og sæt den til
side. Prik huller i kagens overflade med et tyndt grillspyd. Hæld sirup
over kagen lidt efter lidt, til al sirup er opsuget. Lad kagen afkøle 10
min. inden den lægges på serveringsfad. Skæres i trekanter og serveres
med flødeskum og kandiseret citronskal.
Sirup kan anvendes i.. eller hældes over andre slags 'rørte kager'
(sandkager, roulader, savarin), og fx til is & desserter mv.
Her er en sirupsopskrift mere..
Citrussirup:
3¾ dl (320 g) sukker
¾ dl citron-, lime-, appelsin- eller mandarinsaft
¾ dl vand
3 strimler citrusskal (efter eget valg)
1. Rør alle ingredienser sammen i en gryde, for svag varme til sukkeret
er opløst. Bringes i kog; varmen dæmpes, og det simre i 12-15 min. eller
til det er jævnet en smule.
2. Tag citrusskallen op og hæld den varme sirup over den afkølede kage;
eller kold sirup over en varm kage.
-oo-
Savarin:
250 g hvedemel
75 g blødt smør
3 æg
10 g gær
1/2 tsk salt
1 spsk sukker
1 dl lun sødmælk
SIRUP:
350 g sukker
3,5 dl vand
Ca. 2 dl lage fra **Mormors frugter eller rom
Citronsaft - og skal
Tilbehør:
Sæsonens frugt
1. Kom halvdelen af mælken og gæren i en røremaskine. Rør til gæren er
opløst. Kom saltet, melet og æggene i og rør ca. 10 minutter til dejen
glat og let elastisk. Kom smørret og sukkeret i skålen og ælt begge dele
ind i dejen lidt efter lidt. Ælt resten af mælken i lidt efter lidt.
2. Stil dejen til hævning, tildækket med køkkenfilm ca. 1 time ved
stuetemperatur eller til volumen fordobles. Slå dejen ned og hæld den i
en eller flere smurte forme, lad den hæve ved stuetemperatur en lille
times tid. Bag ved 220 grader.
3. Vend savarinen ud af formen de sidste ti minutter af bagningen. Lad
kagen køle af på en rist. Rengør formen og kom kagen tilbage heri når
den er kold.
4. Kog vand, citronsaft - og skal og sukker op til sukkeret smelter. Lad
siruppen køle af. Kom rom eller mormors saft i. Hæld den varme sirup
over kagen ad flere omgange, til kagen er helt gennemvædet.
Server med sæsonens og gerne **Mormors frugter samt flødeskum eller
creme
chantilly (flødeskum pisket luftigt med lidt florsukker og korn fra
vanillestænger
--
**Mormors frugter:
1 kg bær
3/4 kg sukker(per kg bær)
1-1½ liter alkohol (Pottrom 56%, vodka, f.eks. Blå Ålborg 38%)
1. Skyl bærrene i koldt vand. Lad dem dryppe af.
2. Bland sukker og bær i en skål. Lad det stå natten over ved
stuetemperatur.
3. Kom frugten i et glas eller en krukke, hæld spiritus på til frugten
er dækket og stil glasset køligt mindst en måned før der bruges af det.
NB! Man kan starte med de tidlige frugter jordbær, hindbær, solbær, ribs
og kirsebær, og fortsætte med ferskner, abrikoser, figner og blommer.
Princippet er at sukkeret skal være helt opløst før det hældes på
"Mormors frugter". Der spædes med alkohol efterhånden, så forholdet
imellem frugt, sukker og alkohol forbliver det samme. I modsat fald vil
man sædvanligvis være nødt til at bruge atamon for at kompensere for
manglen på konserverende alkohol. Frugten er dejlig til flødebaserede
dessert. Lagen kan i den sammenhæng bruges som sauce, man kan drikke den
til eller hælde den over en BABA.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
UNGE BLIVER SYGE AF EGET SVINERI
Over hver femte unge dansker har prøvet at blive syg af mad, de selv har
lavet.
Årsagen er alt for dårlig hygiejne i køkkenet. Dét har
Europa-Kommissionen besluttet sig for at gøre noget ved og lancerer
derfor en kampagne, der skal lære de unge at skifte karklud og vaske
hænder. Fakta: Seks gode råd til bedre hygiejne..
www.berlingske.dk/artikel:aid=182758