"Kåre Weng Madsen" <kwma00@hum.auc.dk> skrev i en meddelelse
news:ac0st3$50e$1@sunsite.dk...
> Derfor vil jeg nu alligevel gerne vide noget om holdbarhed på
> dadlerne....
>
Fundet somwhere in cyberspace:
Daddel
Phoenix dactylifera
Dadlen hører til palmefamilien (Arecaceae) og er en meget gammel
kulturplante, som især har været dyrket i det afrikanske-asiatiske
ørkenbælte. Nogle mener, at det vestlige Indien er dadlens hjemsted, mens
andre peger på området omkring Jordanfloden. Sikkert er det, at dadler har
været dyrket i 8000 år i Indien. Spanske missionærer bragte dadler med til
Amerika, hvor den dog aldrig har fået nogen væsentlig betydning.
I dag dyrkes dadler især i ørkenområderne i Nordafrika og Mellemøsten med
Egypten og Saudi-Arabien som de største producenter.
Daddelpalmen kan blive op til 20 meter høj. Stammen får sit karakteristiske
arrede udseende, fordi der hele tiden dannes nye blade, mens de gamle falder
af og efterlader et stort bladar. I den store bladkrone, der sidder i toppen
af træet, sidder en mængde lange aks. Bestøvningen foretages af vinden. Den
udviklede frugtstand vejer ofte omkring 25 kg.
Daddel er en stenfrugt. Frugterne har en hård skal yderst og en hård kerne
inderst. Farven er brun og skindet er glat. Dadler anvendes friske, tørrede
eller syltede. De friske er ikke helt så søde i smagen som de tørrede.
Betydning i kosten
Dadler hører til de meget energirige frugter, idet de har et lavt
vandindhold og et højt sukkerindhold i forhold til de fleste andre frugter.
Dadler indeholder betydelige mængder af jern.
Daddel, tørret
Energi pr. 100g Indhold pr. 100g Energifordeling %
1287 kj
308,9 kcal
Protein 2g
Kulhydrat 72,6g
Fedt 0,5g
Protein 3%
Kulhydrat 96%
Fedt 1%
Typiske fejl
Revner, stød og trykskader, insektangreb og skimmel.
Opbevaring og holdbarhed
Kan opbevares i 1-2 måneder ved 0°C og 85-90 % relativ fugtighed.
Kan fryses, men får en kortere holdbarhed efter optøning.
Kilde
Bioteknologisk institut, "Håndbog om frugt og grønsager", bind 1, 2 og 3,
Kolding.
Mvh. Finn