"Ulrik" <vondahe@usa.com> skrev i
news:8KeC8.2155$ek6.54532@news010.worldonline.dk
> "Kim Juul" <kim-juul@mail.dk> wrote in message
> news:3cd966a7$0$97306$edfadb0f@dspool01.news.tele.dk...
> (klip)
> > Fedtkager, hvide og brune.
> >
> > Ingredienser:
> >
> > 500 g fedt
> > 500 g melis
> > 1 kg mel (jeg bruger 8-900 g)
> > skal af 1 citron
> > 1 tsk. kardemomme
> > 1 stk. vanillesukker
> > 2 tsk. hjortetaksalt
> > Halvdelen blandes med kakao efter smag.
>
> Spitzenklasse! Jeg tænkte nok en eller anden vidste noget. Tusinde tak,
Kim!
>
> Et enkelt spørgsmål dog: "Fedt" - hvad menes der med det? Er det spæk,
smør
> eller noget helt tredje?
Ukrydret svinefedt.
En anden, velafprøvet opskrift på Sønderjydske fedtkager, er denne:
Fedtkager sønderjyske
ca. 75 stk.
Ingredienser
125 g ukrydret svinefedt
175 g sukker ( 1¾ dl )
2 tsk. vanillesukker
225 g mel ( 4½ dl )
½ tsk. hjortetaksalt
Fremgangsmåde
Fedtet smeltes ved ganske svag varme, fjernes fra varmen og røres med sukker
og vanillesukker.Mel og hjortetaksalt sigtes sammen og tilsættes lidt efter
lidt. Dejen trilles i fingertykke pølser, der snittes i småstykker. Disse
trilles så længe, at kuglerne bliver bløde og smidige. Dejen er nemlig ret
tør og smuldrende. Kuglerne trykkes flade på plader med bagepapir, til de er
½ cm høje og på størrelse med 5-kroner.
Pladerne stilles i forvarmet ovn. Bages ca. 15 min.ved 165° . Fedtkager skal
være helt blege, de skal hæve under bagningen, og overfladen skal krakelere.
Du kan tilsætte en god cacao efter smag til en del af dejen
Hilsen
Tina (Hvis mødrende ophav er sønderjydsk).