"Sofie" <fie@mash4077.dk> skrev följande i meddelandet...
> Der er vel ikke nogen der ligger inde med eller kender et sted hvor
> jeg kan finde nogle gode opskrifter på hjemmelavede karameller.
Prøv evt. disse bløde og lækre smørkarameller..
Smørkarameller (Fudge)
Grundmasse:
(ca. 600 g)
4,5 dl (150 g) sukker (evt. druesukker)
2,5 dl piskefløde
50 g smør
1 tsk eddike
Smagstoffer fx:
3 spsk kakaopulver el. 3 spsk kokosmel el. 4 tsk Nescafé el. 4 tsk
vanille.
Rør sukkeret og det eventuelle pulversmagsstof sammen i en trelitters
rustfri stålgryde og tilsæt piskefløde, smør, eddike.
Sæt derefter gryden på kogepladen med termometeret i og skru op på
middelvarme.
Når massen koger, skrues der ned for varmen, indtil massen kun
småbobler. Den må ikke stormkoge, da den så nemt brænder på. Rør
forsigtigt med en grydeske en gang imellem - det er ikke nødvendigt at
røre hele tiden. Kog til du når 118°. Fjern gryden.
Nu skal massen chok-afkøles. Dette gøres ved at sætte gryden ned i koldt
vand (i en balje, en skål el. lign). Rør under afkølingen i massen med
en grydeske. Fudgen bliver tyk i bunden af gryden, og derfor skal der
røres for at få en ensartet afkøling. Når temperaturen er faldet til
75°, tages gryden op af vandet.
Tilsæt så eventuelle smagsstoffer (fx appelsin- pebermynteolie) under
kraftig piskning med en el-pisker. Pisk, indtil massen bliver lysere i
farven og samtidig har fået en tyk konsistens, og temperaturen er faldet
til 50° - det tager mindst 5 min.
Hæld fudgen ned i en form (evt. en lille bradepande på ca. 19x26 cm)
foret med bagepapir og stil den koldt i nogle timer, gerne natten over.
--
Når fudgen er helt kold, løftes den op af formen sammen med bagepapiret,
og kanterne skæres lige og pæne. Fjerne bagepapiret, vend fudgen med
bunden opad og læg den på et spækbræt. Skær blokken i passende stykker
med en spids kniv - der skal ikke skæres helt igennem, da det er
meningen, at stykkerne skal kunne brækkes fra hinanden, lad fudgen stå
og tørre nogle timer. Pak den derefter ind i husholdningsfilm og opbevar
den tørt og køligt. Holdbarheden er 3-4 uger.
For i øvrigt kan du på biblioteket låne en aldeles fremragende Kogebog
"Lakrids og Karameller" begået af Helle Beisheim, se evt også..
www.det-sode-liv.dk
Go' fornøjelse!
--
Mvh.
Peter W. Bosse
»Min hele Betragtning af Danmark gjør mit Liv uhyggeligt her; der er
noget Uhyggeligt i, at vide og være forvisset om et Lands Undergang,
medens Alle juble ved Tanken om en mageløs Fremtid.«
-Søren Kierkegaard