/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Delletest
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 23-01-02 07:55

Hvis du vil vide mere!

Frikadelletest:

Danskernes favoritspise er ubetinget frikadeller, men de behøver ikke at
være mors egne. Industrien tilbyder flere færdigfremstillede slags.
LørdagsLiv lod en ekspert smage på varerne.

Frikadellen har ingen grund til at flygte over plankeværket.
Tværtimod kan den stolt blive på stedet og modtage danskernes
hyldest. For frikadellen er en enevældig konge på vores middagsbord.
Sammenlignet med andre varme retter spiser vi hyppigst den. Ligesom
vi stemte på den som en ubetinget nummer et, da et analyseinstitut
tidligere på året kårede Danmarks nationalret.

Løg skal hakkes, fars røres og kugler håndformes. Det får formentlig
nogle til at blive udmattet alene ved tanken. Og hvorfor så ikke prøve
en smutvej:

Færdigfrikadeller.
Men går det? Ligner de og ikke mindst smager de tilnærmelsesvis
som mors hjemmelavede? Det har LørdagsLiv sat sig for at få et
indtryk af med en smagstest af fem forskellige slags: to frosne
varianter, der begge er fremstillet af Danish Prime, men deklarationen
er ikke identisk. Og så tre, der er lige til at spise med det samme. En
af dem er ydermere friskstegt et par timer tidligere i et
Irma-supermarked, hvilket dog ikke er noget problem, såfremt man er
på jagt efter frikadeller, der kan serveres til frokostbordet lidt ud i
fremtiden. De friske kunne nemlig holde sig i hele syv dage.
Alle bliver lunet på en pande i smør, mærket med farvede spyd, så alene
LørdagsLiv ved, hvad der smages på, og så slippes pensioneret
slagtermester Erik Michelsen løs. Han har 39 års erfaring som slagter -
heraf 34 år med egen forretning, hvor frikadeller var en efterspurgt
spise.

Dyrest er værst.
Han skærer, smager, studerer, flækker på langs og kigger endnu mere.
Kalder råvaren i én slags alt for dårlig, fordi den indeholder både
sener og brusk. Og det er endda den, der koster mest af alle fem:
FDB's Goman-minifrikadeller til 11,30 kr. per 100 gram.
Billigst er derimod Danish Primes frosne minifrikadeller til 4 kr. per
100 gram, der klarer sig næstbedst i testen.
Mens de frosne Danefrost-frikadeller - pandestegt af Danish
Prime - vinder med fire af fem mulige point. Dem mener Erik Michelsen
godt, at man med held kan påstå er ens egne.
Men til enhver tid vil fagmanden foretrække den ægte hjemmelavede
slags. »Sådan en kan jo smage pragtfuldt. Og den er heller ikke særlig
svær at fremstille, så egentlig kan jeg ikke forstå, at man køber
færdigretter«, undrer han sig. Det er tusindvis af travle danskere
uenige med ham i. Alene Danish Prime industrifremstiller hver dag en
million frikadeller.

Flot færdigfabrikat.
Minifrikadeller, frosne pandestegte Danish Prime 19,95 kr. for 21 stk.
i Netto 4 kr. per 100 gram.
Smagstesten: Erik Michelsen studerer nøje testens næstmindste
frikadelle, inden han åbner munden. Vender den på tallerkenen, flækker
og kigger. Lidt mistænksom er han blevet efter alle senerne og brusken
i testens mindste delle. Men denne her ser fin ud. Pæn lys fars og
et decideret flot udvendigt udseende af en færdigfabrikeret slags at
være, siger han. Bider og nikker. Ingen brusk eller sener her. God
konsistens.
Men smagen, den er for mild, synes han. »Jeg vil kalde den tam. Men det
kan jo klares med nogle krydderier. Det er straks værre, hvis den er
overkrydret fra starten«, som han konstaterer.
Dommen: »En pæn frikadelle, de fleste vil kunne li'. Men også en, jeg
synes lige mangler det sidste smagsmæssige pif. 3 store point er
passende«, bestemmer Erik Michelsen.

Kønnest af dem alle.
Frikadeller, pandestegte, frosne FDB's Danefrost fremstillet af Danish
Prime 24,95 kr. for 8 stk. i Kvickly 5,20 kr. per 100 gram.
Smagstesten: Virkelig nydelig facon - perfekt aflang og brun og lys,
hvor den skal være det. Bestemt indbydende at se på. En klassisk
frikadelle. Og farsen er lys og pæn. Slagtermesteren er imponeret over
det, der ender med at blive kåret som frikadelleflokkens kønneste
medlem. »Hvis man alene ser på udseendet, kunne man bestemt godt
være bekendt at servere den for gæster. Den ser i høj grad hjemmelavet
ud, så den kunne man let bluffe med og påstå, at man selv har formet og
stegt«, roser han. Putter så varen i munden: »Mmh. Den er lidt flad i
smagen, synes jeg. Men den har et godt bid. Man får noget kød mellem
tænderne«.
Dommen: »Den er absolut testens bedste og fortjener 4 point. Jeg vil
dog ikke give den helt topkarakter, for så perfekt, som en hjemmelavet
kan være, er den nu ikke«, mener kødeksperten.

Miniputter med sener og brusk.
Minifrikadeller Goman fra FDB fremstillet af Defco, Århus Pris: 16,95
kr. for 19 stk. i Kvickly 11,30 kr. per 100 g.
Smagstesten: »De er godt nok små. Og hvad har vi her? Det ligner løg.
Nej, det er en sene«, konstaterer Erik Michelsen utilfreds. Skærer nok
en bid, tygger, flækker en frikadelle - og finder noget brusk.
»Et ret stort stykke faktisk, når frikadellen er så lille. Og se - mere
sene.
Det her kød er ikke ret pænt sorteret«, kritiserer han. Men roser smagen
og eftersmagen. Selv om frikadellerne er små, er smagen nemlig rimelig
stærk, og det kan fagmanden godt lide. »Jeg tror, det er en
erhvervsskade efter at have været slagter i så mange år. Nej, jeg synes
ikke, den for salt, men det gør du altså«, konstaterer han på
LørdagsLivs vegne.
Dommen: »Isoleret set var smagen i orden, synes jeg, men råvaren er
simpelt hen ikke god nok. At vi så hurtigt kunne finde både sener og
brusk er for dårligt. Det trækker gevaldigt ned på den samlede
bedømmelse.
1 point kan det blive til. Ikke mere«, vurderer slagtermesteren.

Bøf på gaflen.
Frikadeller hjemmelavet i Irma, Vesterbrogade, København 19,95 kr.
for 3 stk., 6,05 kr. per 100 gram.
Smagstesten: Testens største frikadelle venter. En ordentlig krabat.
»Det må være det, vi kalder en madfrikadelle. Altså ikke en, der er
beregnet til et middagsbord, men til at skære i skiver til en madpakke
eller til, at en håndværker kan gnave af den«, tolker Erik Mikkelsen og
kalder den »ikke just køn«. Tager en bid og bliver mystificeret, for
denne her ligner ikke de resterende fire. Kødet er mørkt og bastant.
»Den virker ikke som en frikadelle, men som en kødfars. Der må være
en del oksekød i. Så meget, at man ikke føler, at man spiser en
frikadelle, men en hakkebøf, synes jeg. Den mætter godt, men er
samtidig lidt tør«, bedømmer slagteren og flækker frikadellebøffen.
Nej, det ligner ikke det velkendte lette, lyse fars, men en hakkedreng.
»Og det er jo forfejlet, hvis man går efter en frikadelle«, mener han.
Dommen: Det mørke udseende både ud- og indvortes trækker ned, men
næringsmæssigt får man noget for pengene, så det bliver til 2 point.
Også fordi kødet virker reelt nok og er uden brusk og sener.
»Men det er jo ikke godt, når man slet ikke tænker 'frikadelle', mens
man spiser den«, synes Erik Michelsen, der bliver overrasket, da han
studerer emballagerne, efter at testen er slut. For ifølge
supermarkedets deklaration indeholder de 'hjemmelavede' frikadeller
alene svinekød.
»Der er ikke okse i! Det vil jeg nu påstå, at der er. Et eller andet er
der i hvert fald sket med dem, for de er ikke helt normale«.

BISMAG AF FRITURE Bismag af friture.
Frikadeller Danish Prime 12,95 kr. for 5 stk. i Fakta 5,20 kr. per 100
gram.
Smagstesten: »Jeg stejler over det udseende. Den ser jo ikke ud, som
en rigtig frikadelle bør. Altså brun øverst og nederst og så med lyse
sider. Jeg tror, den er blevet friturestegt. Det smager den også af.
Det er bestemt en uskik at friturestege frikadeller. Og faktisk er det
også synd i det her tilfælde, for farsen smager fint nok«, siger
slagteren, efter at han har tygget af munden.
Dommen: »Som den ser ud, er den en misforståelse af en frikadelle, så
det bliver 0 point for udseendet og smagen af friture. Men selve farsen
vinder, så 2 point er rimeligt«, når den erfarne smagsdommer frem til.


Fakta: Slagterens frikadelletip.
* Kødet er noget af det vigtigste. Friskhakket og i en god kvalitet er
bedst. »Og ikke noget med at lægge det i indkøbsvognen og gå rundt i
Bilka i en time og videre til cafeteriet i lige så lang tid, inden man
kører hjem i måske en sommervarm bil i nok en time. Varme forringer
kødets kvalitet og øger risikoen for bakterievækst. Derfor er det en god
idé at have en køletaske med i bilen og straks lægge det derned«,
anbefaler Erik Michelsen.

* Når farsen er blandet, giver det en bedre konsistens og tættere smag,
hvis den får lov til at samle sig i 3-4 timer i køleskabet inden
stegning.

* Resultatet bliver bedst, hvis frikadellerne ikke svømmer i
fedtstoffet, men kun sopper. Derimod får man en bedre smag, hvis man
safter overfladen med fedtet under stegningen. Altså tager noget fedt
fra panden op på en ske og lader det løbe ned over frikadellen. Som
Erik Michelsen siger: »Altså, Anne Larsen (fedtfattig fortaler) ville
selvfølgelig ikke synes om det, men mit tip går alene på den bedre smag.
Ikke på fedtindhold«.

Opskrift:
En krydret farsfavorit Slagtermesterens egen opskrift..

500 g flæskekød
250 g oksekød
200 g løg
200 g vand
1 æg
15-20 g salt
4-5 g peber
1 knivspids karry
1 teskefuld kardemomme
1 teskefuld sukker
1 teskefuld muskat
100 gram mel

»Krydderierne er prikken over i'et, synes jeg. Men det skal være så
lidt, at man ikke rigtig sanser dem hver især. Det skal jo ikke være
karryfrikadeller, men bare give et pift«, siger slagtermester Erik
Michelsen, der også anbefaler foodprocessor-ejere at anvende den.
Mix alle ingredienser - bortset fra kødet - sammen og rør blandingen
langsomt ud i to tredjedele af kødet, indtil farsen er lind og sej.
Til sidst tilsættes den sidste tredjedel kød. Metoden giver en fin
konsistens og en god smag, forsikrer han.

Source: Politiken, LørdagsLiv

--
Mvh.
Peter W. Bosse
Det Digitale Køkken



 
 
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177511
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408589
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste