Af Ebbe Mørk
Gesundheit, siger de tyske vinbønder, når de løfter glasset og lægger
nakken tilbage. A votre santé,
siger pæne franskmænd i samme situation, og det hjemlige forbrug kan
tyde på, at vi tror på de to
EU-allierede i denne sammenhæng, selv om vi tvivler på deres tillid
til den fælles mønt og mere til. Men
te er også sundt. Og fisk. Og fedtfattig mad. Det har min post i denne
uge rummet saliggørende
budskaber om, sendt fra Liptons Te, Landsorganisationen af Danmarks
Detailfiskehandlere og
Hjerteforeningen. Jeg har drukket te, spist ristet brød uden smør,
fordi jeg godt kan li' det, og torsk i
denne uge, men jeg har også drukket både vin og snaps og kaffe - og
stegt rodfrugter i andefedt. Og så
har jeg tabt mindst et kilo i forfærdelse over at se Anne Larsen på tv
servere sit anæmiske hakkemad til
Uncle Bens poseris.
Jeg husker ikke, hvem det var, der sagde: »En sund fordærvelse er
bedre end en fordærvet sundhed«,
men hvem det end var, så foretrækker jeg vedkommende for fru Larsen.
Af de tre sunde budskaber, ugen bragte, bærer den fra Liptons Te
prisen for udspekuleret tåbelighed.
Vi er ude i 'de videnskabelige undersøgelser', der inddrager
forsøgsdyr. De viser, at te »sandsynligvis
kan bidrage til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, kræft, nyresten,
bakterieinfektioner og huller i
tænderne«, og »personer, der drikker mindst en kop te om dagen, har 44
pct. lavere risiko for blodprop i
hjertet«. End hvem? Dem, der aldrig drikker te? Det kommer da sandelig
an på, hvordan man ellers lever
og spiser og drikker.
Liptons publikation rummer i øvrigt så modstridende informationer, at
man ender med at være forvirret
på et højere plan. Hvad med at drikke te, fordi det smager godt og
dulmer med sin duft og varme?
Hjerteforeningen har udgivet udmærkede kogebøger, men nu kommer
foreningen med en spiseguide til
235 danske restauranter, hvis kokke ifølge forordet steger i rapsolie,
fokuserer på grøntsager og
'serverer brød til'. Ud over adresser, telefonnumre og andre faktiske
oplysninger er der en
gennemgående karakteristik: dansk køkken med internationalt tilsnit.
Godt nok, men er det ikke
derhjemme, man justerer sit fedtindtag?
Fiskehandlernes budskab er det bedste, selv om en af de skrivende
omtaler hummer som - fisk! Der er
avancerede og mere jævne opskrifter, men skulle ikke netop
fiskehandlerne gi' en ordentlig besked om,
hvordan man koger torsk - eller netop ikke koger den.
Fødevareminister Ritt Bjerregaard har taget skoene af og er gået ud på
lavt vand for at lade sig
fotografere i den gode sags tjeneste. Hun kan godt li' fisk, og hendes
mand er god til at lave mad, så Ritt
lever sikkert sundt.
Især hvis hun også drikker godt med te og spiser på restauranter, der
steger i rapsolie.
|