Ufaglærte kostguruer får mere og mere spalteplads i ugeblade. Det
betyder, at folk følger forkerte
kostråd, der gør mere skade end gavn, mener professor, dr.med. Arne
Astrup.
Af Annette Bonde
En ny undersøgelse fra Fødevaredirektoratet afliver myten om, at man
bør tørstege sin bøf for at undgå,
at den optager for meget fedtstof. Men den myte er blot en blandt et
stigende antal forkerte antagelser
om, hvad sund kost er, understreger professor, dr.med. Arne Astrup,
der er leder af Institut for Human
Ernæring på Landbohøjskolen i København.
Han ser det som et stort problem, at ufaglærte slanke- og
ernæringseksperter fylder ugebladenes sider
og boghandlernes hylder med råd om, hvordan vi bør spise.
»Der er ofte tale om pseudovidenskabelige kostråd, der præsenteres med
lange og grundige
forklaringer, som umiddelbart lyder fornuftige for almindelige
mennesker. Jeg bruger meget tid på at
afkræfte besynderlige kostråd, som folk går og tror på«, siger han.
Som eksempler på forkerte kostmyter nævner Arne Astrup teorien om, at
man ikke må spise kød og
frugt sammen, samt antagelsen om at kartofter feder meget, fordi de
består af ren stivelse.
»Det er det rene nonsens«, siger han.
Lars Ovesen, der er chef for Fødevaredirektoratets Ernæringsafdeling,
nikker genkendende til
problemet.
»Der er utroligt mange selvbestaltede eksperter inden for
ernæringsområdet. Fordi alle spiser hver dag,
så synes de også, at de har forstand på det. Og det er lidt underligt,
da her er tale om utroligt
komplicerede sammenhænge«, siger han.
Anne Larsen, der giver slankeråd i Alt for Damerne, og som har skrevet
bøger om fedtfattig kost på
baggrund af, at hun selv har tabt 30 kilo føler sig ikke ramt af
kritikken.
»Jeg sørger altid for, at det jeg siger og skriver er veldokumenteret,
selv om jeg ingen uddannelse har.
Men jeg synes kun, at det er godt, at der bliver holdt øje med sådan
nogen som mig, for der er for
mange useriøse mennesker, der rådgiver om slankekost«, siger hun. Men
den nye undersøgelse fra
Fødevaredirektoratet får dog ikke Anne Larsen til at droppe sin
sværgen til tørstegning.
»Jeg har respekt for forskernes resultater, men det betyder ikke, at
jeg nødvendigvis følger dem. Det her
er et resultat, som jeg ikke har brug for, da jeg ikke har behov for
at få fedt på panden igen«, siger Anne
Larsen, der dog havde troet, at kød tog mere fedt til sig ved stegning
end undersøgelsen viser.
|