"Ian Matheson" <matheson@tdcadsl.dk> skrev i meddelandet:
> Min mormor og mor lavede hvidkålsgråd til 1. & 2. juledag, tror nok
> det stammer fra sønderjylland. (Ikke kålen, opskriften)
>
> Ovenpå dryssede man kanel, og hertil rødbeder, rugbrød, kogt medister
> og flæsk i skiver.
>
> Jeg husker det nærmest som en slags stuvet hvidkål, men er der en der
> har den rigtige opskrit, ville jeg blive mægtig glad.
Jeg sidder med den Sønderjyske kogebog foran mig... kan det evt. være
noget a la denne her.. (indeholder hele byggryn)?..
Spajkål med flæsk:
1½ kg røget flæsk eller 1 kg fersk flæsk
1 skinkeben
1 hvidkålshoved
3 porrer
1 persillerod
3 liter vand
3 gulerødder
1 suppevisk
180 g hele byggryn
lidt muskat
rugbrød i tykke skiver
Kødet bringes i kog, suppen skummes og de ituskårne urter/hvidkål
tilsættes. De tages op efter ca. ½ time og kødet koger i ca. 1 time
sammen med byggrynene. Urterne/hvidkålen serveres i suppen, og lige før
serveringen lægges nogle ret tykke skiver rugbrød i. De tages op med en
skummeske så snart de er gennemvarmet og spises straks - som forret.
Spajkål serveres med flæsk, sennep, rødbeder og rugbrød eller kartofler.
--
Mvh.
Peter W. Bosse
Juletravlhed & Bryster.
1. januar er sidste frist for at få lavet større bryster
med tilskud fra Sygeforsikringen Danmark, og
travlheden er begyndt at sætte ind på de private
klinikker, der tilbyder operationerne.
www.netdoktor.dk/nyheder/index.asp?y=2001&m=12&d=13#id69142