/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Julekalender - 13. december
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 13-12-01 05:56

(V) * (V) * (V) * (V) * (V) * (V) * (V)
V V V V V V V
* . * . * . * . * . * . * . *
*. * Punch-opskrifter fra det sønderjyske! * .
* . * . * . * . *. * . * . * . * . * . *
* . * * . * . . * * . * * . * . * . * .

Balle-punch:
Navnet Balle-punch kommer af bolle eller balje, men mange tror i dag, at
navnet er udledt af den kendte flensborgske Balle rom.

1 liter kogende vand blandes med 250 g sukker og ½ liter rom og ½ liter
rødvin tilsættes sammen med saften af 1 citron.
Denne punch er en del stærkere end de normale rødvinspunche på grund af
rommen.
--
Rødvins-punch:
Denne punch har især været anvendt af det velhavende borgerskab i
byerne. På landet var rødvin, også blandt storbønderne, en luksus, som
man ikke anvendte.

4 æggeblommer røres med 250 g sukker og tilsættes lidt efter lidt ½ dl
rom under stadig omrøring. 2 fl. rødvin bringes i kog med 10 g kanel og
40 nelliker. Rødvinen hældes under uafbrudt piskning ned i æggerøret og
serveres straks.
--
Flipps:
Denne drik serveres normalt kun ved fastelavnstid og kun på Ejderstedt.
(Det blæser vi playboy's på, - den kan serveres hele året rundt hvor man
har lyst).

5 fl. lagerøl
3,5 dl rom
50 g kandis
15 g ingefær
1 dl piskefløde
5 æggeblommer

(Lagerøl erstatter den 'originale opskrifts' hjemmebryggede Gutbier).
Øl, kandis og ingefær koges i et par minutter. Fløden røres i, og
drikken hældes over æggeblommerne under piskning. Om nødvendigt
filtreres drikken. Den serveres straks så varm som muligt, og hver gæst
tilsætter rom efter behag.
NB: En lignenede drik af øl, rom og æg kaldes 'flip' på engelsk.
--
Biskop-punch:
Dette er ikke en speciel sønderjysk punchopskrift, men en klassisk
engelsk punch kendt over hele landet. På apotekerne kunne man købe en
såkaldt "Biskop-essens" (Biskop-bolle fra slesvig) til at lave denne
punch af.

2 fl rødvin
4 pomeranser
1 citronskal
250 g sukker

Pomeranserne presses og saften hældes over rødvinen. Revet citronskal og
sukkeret tilsættes. Der omrøres, indtil sukkeret er opløst. Punchen
trækker i 1 time, hvorpå citronskallen evt. sies fra. I modsætning til
de fleste andre punche, kan denne tåle at hældes på flaske og stå godt
tilproppet op til en halv snes dage.
--
Løjt-punch:
Denne punch er en fin variant af den almindelige tepunch, og forskellige
geléer kan anvendes, men de fleste vil sikkert foretrække en god
æblegelé.
En klat æblegelé kommes i en kop sammen med stærk te.
Der tilsættes rom eller snaps efter behag.
--

Kaffepunch (den velkendte):
I Sønderjylland såvel som flere andre steder i landet findes der en
særlig opskrift på kaffepunch, kaldet 10-øres punchen. I bunden af en
kaffekop lægges en 10-øre. Der hældes kaffe i, indtil 10-øren er
usynlig, og derpå hælder man snaps i, indtil 10-øren atter kommer til
syne.
Almindeligvis menes denne opskrift at give en særlig stærk kaffepunch ,
men gentagne afprøvninger har overbevist os om , at det er den tyndest
tænklige kaffepunch, hvis opskriften følges til punkt og prikke.
Den eneste forklaring på den udbredte myte om den velvoksne 10-øres
punch må være, at opskriften først afprøves, når et vist antal
kaffepunche allerede er indtaget, og man er blevet lidt løs i håndleddet
og noget sløvet i øjemålet. *<|

En lille kop fyldes halvt op med varm kaffe og 1-2 stk hugget sukker.
Der hældes snaps i efter behag.

PS: Hvis man ikke mere har en 10-øre, brug en 1 krone i stedet.

- GOD JUL -
Q
o o o /\ o o
/ \ / \ / \ /**\ / \ / \
-.- -.- -.- /***\ -.- -.- _
\( )\ \( )/ /( )/ /*****\ \( )\ /( )/
\/ |_ _||_ _| \/ || \/ |_ _| \/ ...

Q
o o o /\ o o
/ \ / \ / \ /**\ / \ / \
-.- -.- -.- /***\ -.- -.- _
/( )/ \( )/ /( )/ /*****\ \( )/ /( )/
_| \/ . _| \/ _| \/ || _| \/ ..\/ \/ ..

o
/ \
-.- _
/( )/
_| \/ ... [11] dage tilbage *<|

--
Mvh.
Peter W. Bosse

»Livet er blevet mig en beesk Drik,
og dog skal den indtages som Draaber,
langsomt, tællende.«
-Søren Kierkegaard



 
 
Lars Spicker Olesen (13-12-2001)
Kommentar
Fra : Lars Spicker Olesen


Dato : 13-12-01 08:59

"Peter W. Bosse" wrote:
> Kaffepunch (den velkendte):
> I Sønderjylland såvel som flere andre steder i landet findes der en
> særlig opskrift på kaffepunch, kaldet 10-øres punchen. I bunden af en
> kaffekop lægges en 10-øre. Der hældes kaffe i, indtil 10-øren er
> usynlig, og derpå hælder man snaps i, indtil 10-øren atter kommer til
> syne.
> Almindeligvis menes denne opskrift at give en særlig stærk kaffepunch ,
> men gentagne afprøvninger har overbevist os om , at det er den tyndest
> tænklige kaffepunch, hvis opskriften følges til punkt og prikke.
> Den eneste forklaring på den udbredte myte om den velvoksne 10-øres
> punch må være, at opskriften først afprøves, når et vist antal
> kaffepunche allerede er indtaget, og man er blevet lidt løs i håndleddet
> og noget sløvet i øjemålet. *<|
>
> En lille kop fyldes halvt op med varm kaffe og 1-2 stk hugget sukker.
> Der hældes snaps i efter behag.
>
> PS: Hvis man ikke mere har en 10-øre, brug en 1 krone i stedet.

Hmm, vi har diskuteret emnet kaffe med 10-øre og snaps et stykke tid (se
evt. tråden 'kaffepunch' på dk.videnskab). Er du
helt-100%-harSelvPrøvet-Amager-totalt-absolut sikker på, at en 10-øre
med kaffe hældt på til den ikke er synlig, bliver synlig igen ved
påhældning af snaps? Og i så fald - er punchen lavet i en kop med lige
sider?

Mvh.

Spicker

P.S. Det virker ikke med vand eller husholdningssprit...

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177511
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408589
Brugere : 218887

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste