Når du skriver næringsberegning - mener du så ernæringsb. ? altså energiindholdet ??
Hvis : energiindholdet angives i enheden kilojoule(kj) pr. 100 g spiselig del af varen.
1 kilojoule = 0.24 kilokalorie (kcal)
1 kcal = 4.2 kilojoule (kj)
Energiindholdet beregnes på grundlag af oplysninger om indhold af henholdsvis protein, fedt, total kulhydrat og alkohol. ved forbrænding i kroppen omdannes disse næringsstoffer til følgende energimængder :
1 g protein giver 17 kj
1 g fedt giver 38 kj
1 g kulhydrat giver 17 kj
1 g alkohol giver 30 kj
disse energifaktorer er vejledende værdier for en gennemsnitskost
Man kan lave et beregningsskema. f.eks. :
rugbrød - 100 g. = energi kj 988 - protein g = 6.2 - fedt total g = 1.7 - kulhydrat g = 48.1 - kostfiber g = 9.2
Så beregner man : protein 6.2 x 17 = 105,4 energi kj skal man have % er det 105,4 x 100
__________ = 10,6 %
988
det samme gør man med fedt , kulhydrat ......
altså f.eks fedt 1,7 x 38 = 64,6 osv.........