Fra 5 til 3... tja - lige her og nu kan du slet ikke få 5 %, da det er over kurs 100.
Men: Jo lavere rente jo lavere kurs
3% 20 år står i lidt over kurs 95 / 4% samme er faktisk lige nu også over 100, men lad os lege med tanken, at renten stiger bare en lille bitte smule, så den går under 100.
Den umiddelbare forskel er så, at du for at få samme beløb udbetalt, må du tage en hovedstol, der er lidt højere, hvis du vil have den lave rente. Skal du låne 1.000.000 bliver du altså reelt nødt til at låne ca. 1.050.000 ved 3 %, mens du ved 4% kan nøjes med at låne omkring 1.000.000.
Til gengæld betaler du så 1% mere i rente for 4% lånet.
I praksis giver det ikke normalt en helt vild forskel. Umiddelbart er det typisk billigst med den laveste rente, men du skal lige huske, at en del af den større omkostning på 4% dækkes af skattevæsenet via dine fradrag.
Det afgørede valg for dig vil faktisk derfor skulle være om du tror på en højere eller en lavere rente.
Tror du på, at renten vil falde yderligere, kan du vælge 4% lånet. Det betyder, at du låner tæt ved kurs 100 - og er altså ikke startet med at sætte penge til. Kommer 3% så op omkring kurs 100, vil du altid kunne indfri 4% til pari (også kurs 100). Det betyder derfor, at du uden at hæve dit lånebeløb bare kan få det 1% billigere = lavere ydelse.
Tror du på stigende renter, skal du tage den billigste rente. Når så renten er i 6 % (
), så indfrier du dit lån til kurs 50 og skærer altså 500.000 af din hovedstol. Herefter sætter du dig glad til at vente, til renten ryger nedaf igen - så du kan gennemføre ovennævnte proces - derved får du den lave rente igen - men nu skylder du pludselig kun det halve.
Et alternativ er kontantlån, som du får til kurs 100 - men hvor du ikke kan lave konverteringsnummeret.
Og endeligt er der jo rentetilpasningslånet, som er endnu lavere i rente - men har ulempen, at den rente kan stige (den kan også falde!!). Det handler lidt om, hvor godt du trives med usikkerhed. Er din økonomi spændt op, kan man sige, at du får sikkerheden (og muligheden for at sove roligt om natten) ved at tage et obligationslån. Men har du lidt overskud i dit budget, så du ikke går i panik, hvis renten stiger 1%, ja, så må man sige, at det er en kendsgerning at rentetilpasningslånet nu over i alt fald de sidste 15 år har været den billigste løsning. Der har været for få store, gode udsving i renten til at konvertere med.