Her er lidt at vælge imellem:
Forgiftning:
Fiskene står og "patter" i overfladen, eller har svært ved at holde balancen. Dette kan være tegn på almindelig forurening i akvariet (nitritforgiftning), eller tilførelse af en eller anden form for giftig substans (f.eks. sæbe, der er meget giftigt for fisk i selv meget små mængder). Behandlingen vil i dette tilfælde være, at skifte 1/3 - 1/2 af vandet, afvente tre dage og foretage endnu et vandskift. Herefter burde fiskene være raske igen, såfremt de ikke nåede at blive for hårdt medtaget.
Svamp:
Fiskene har hvide vattotlignende vækster på kroppen, munden eller finnerne. Der er tale om fungus, en svampeart der er relativt let at behandle, hvis behandling sættes ind i tide. Svampen opstår som følge af for dårlig vandhygiejne (med mindre der er tale om sort molly, der er særdeles følsom overfor denne sygdom). Først og fremmeste foretages et vandskift, herefter behandles med
Polyfungus.
Hvide pletter (forkølelse):
Fiskene er besat med små hvide prikker. Sygdommen er sandsynligvis indført i akvariet udefra, men kan også opstå som følge af for dårlig vandkvalitet. Skift noget af vandet og tilfør Polyplet til vandet.
Indvoldsorm:
Første tegn på indvoldsorm er en hvidlig, trådlignende afføring. Herefter stopper fiskene med at spise og bliver tyndere og tyndere. Behandling foretages med Hexa-ex. Tre dage efter behandling foretages et vandskift.
Gælleorm:
Fiskene står stille samme sted, eventuelt lige under vandoverfladen. Gællerne pumper kraftigere end normalt, selv når de ikke lige har spist. Behandling foretages med Vita-furan. Tre dage efter behandling foretages et vandskift.
Fiskene gnider sig:
Fiskene gnider sig mod sten og rødder i akvariet, hvilket er et tegn på, at de har fået parasitter. Behandlingen er relativ let, og foretages ved at tilføre akvariesalt til vandet.
Efter hver behandling er det altid en god ide at skifte 1/3-1/2 af vandet, da medicinen kan være hård mod det biologiske filter. Hvis ikke behandlingen har hjulpet første gang, foretages vandskiftet alligevel, og behandlingen gentages. Gentag dog aldrig mere end to gange.
Hvis det stadig ikke hjælper, er fiskene får hårdt medtaget, og bør aflives. Dette gøres ved små fisk lettest, ved at koge noget vand, og smide fiskene ned i det. Ved større fisk, er det mere humant at skære hovedet af med en skarp kniv. Hvis alle fiskene dør trods alle behandlingsforsøg, er det en god ide at tage alt ud af akvariet, rense filteret og gruset grundigt, samt skolde sten, grus og rødder, inden der sættes nye fisk i akvariet. herved reducerer du muligheden for, at de nye fisk bliver smittet med sygdom fra de gamle fisk, der sagtens kan overleve flere uger i akvariet uden vært.
Mvh
dabj