Med fare for, at "flejsen" mener hele min koge bog er kommet på tryk, så har jeg her en løgtærte, som er blevet afprøvet og godkendt i flere år.
For at lette arbejdet køber jeg nu en usødet mørdej/tærtedej som er færdig, efter flere år med den hjemme bagte- kan jeg sige- ingen har mærket forskellen.
3/4 kg løg
35 g smør eller oliven olie(foretrækker 2 spsk. olivenolie)
50 g revet mild ost ( man kan bruge revet cheddar men så skruer jeg op til 100 g)
1,5 dl. fløde eller creme fraiche ( foretrækker creme fraishe)
2 æg
salt og peber
Løgene halveres og skæres i skiver, hvis de er store- yderlige en gang på tværs.
Sauter blidt, nærmest dampning- i olivenolie eller smør. Rør af og til- de må ikke blive brune. Efter ca. 10 min. til sættes 3/4 tsk salt og 1/4 tsk. peber.. Der skrues ned for blusset og lægges låg på- i ca. 15 min.- men hold øje og rør af og til. Så tages låget af og væden dampes af.
Så tages gryden af blusset.
Køler ned.
Der laves en sammenpiskning af æg, cremefraiche og ost, smages til med lidt salt.
Det blandes sammen med løgene.
Dejen placeres i en tærteform og hele lægges ovenpå- det bedste er for mig ikke at forbage dejen, men det er en smagssag.
Tærten bages i ca. 30 min. ved 200 grader.
Den serveres bedst lidt afkølet og med en god salat og dressing til (cremefraichedressing med eks. lidt dijonsennep, salt og peber eller hvis man ønsker presset hvidløg og purløg)
Opskriften findes mange steder- det unikke ved denne er at løgene får den tid de skal have- så man ikke sidder og bider i ubagte løg.